Life

Greșeala care îți poate strica rețeta pentru cozonac. Motivul pentru care aluatul nu va crește suficient

Cozonacul este unul dintre cele mai apreciate deserturi, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. Sunt însă niște greșeli care pot strica întreaga compoziție.
11.12.2022 | 14:50
Greseala care iti poate strica reteta pentru cozonac Motivul pentru care aluatul nu va creste suficient
Rețetă simplă de cozonac. Iată cum poți să prepari imediat cozonac gustos, ideal pentru Paște. Sursa foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Rețeta pentru cozonac nu este deloc una dificilă, însă sunt anumite lucruri de care trebuie să ținem cont atunci când vrem un rezultat ca la carte.

Cele mai mari greșeli pe care le facem când preparăm cozonacul

Una dintre cele mai mari erori care poate avea loc atunci când preparăm cozonacul este ca aluatul să nu mai crească, iar de aici, întreaga rețetă va fi stricată.

ADVERTISEMENT

Cum se poate întâmpla acest lucru? Este o greșeală pe care foarte multe gospodine o fac, fără ca măcar să își dea seama.

În primul rând contează cantitatea de ingrediente, dar și timpul în care aluatul este lăsat la dospit. De asemenea, este esențial ca întreg aluatul să fie frământat foarte bine, iar mai apoi să fie învelit și depozitat într-un spațiu cald.

ADVERTISEMENT

Aluatul pentru cozonac trebuie să stea două ore la dospit, iar dacă faci marea greșeală să pui prea multă drojdie, sperând că va crește mai mult, atunci îți vei da seama că aluatul va fi mult mai lipicios și nici consistența sa nu va fi cea mult dorită.

Cantitatea de făină contează și ea și de asemenea este important și când o adăugăm. Făina trebuie să fie uscată și caldă înainte de frământare.

ADVERTISEMENT

Ce trebuie să facem cu făina înainte de o adăuga în compoziție

Cum ne dăm seama dacă ingredientul este gata de folosit? Se ia făina într-un pumn, iar apoi îl desfacem. Dacă făina se împrăștie, atunci este uscată și gata de utilizat. Dacă va rămâne în mână, atunci mai trebuie să stea la căldură.

Un alt lucru de care trebuie să ții cont atunci când prepari cozonac este că ingredientele nu trebuie să fie reci atunci când sunt folosite. Tocmai din acest motiv, se recomandă ca acestea să fie ținute la temperatura camerei înainte de a fi folosite.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, cozonacul nu va crește și nu va fi nici pufos așa cum ne dorim.

În ceea ce privește frământarea aluatului. Acesta trebuie frământat de trei ori cu pauze de 30 de minute, pentru a reactiva drojdia. La final, aluatul nu trebuie să fie deloc lipicios.

Cât trebuie să stea aluatul pentru cozonac la dospit

Asigură-te și că în bucătăria ta este destul de cald. Poți să pornești cuptorul mai devreme în acest caz. Aluatul frământat trebuie să stea la o temperatură destul de crescută înainte de a fi băgat la cuptor.

Cât trebuie să ținem, de fapt, aluat la dospit? Specialiștii din domeniul culinar spun că după frământare, acesta trebuie să stea cel puțin 3 ore la dospit, într-o cameră cu temperatură de peste 23 de grade.

Dacă ai suficient timp, poți ține aluatul la dospit chiar și 12 ore, în funcție de cât de mult îți dorești să se mărească, dar și în funcție de temperatura din cameră.

Există și alte trucuri pe care le poți utiliza dacă își dorește să ai un cozonac cât se poate de pufos și aromat.

ADVERTISEMENT