Life

Cum să faci panettone acasă. Rețeta pentru cel mai delicios cozonac italian

Dacă vreți să preparați un panettone delicios chiar la voi acasă respectați în tocmai sfaturile gospodinelor cu experiență.
24.12.2022 | 14:29
Cum sa faci panettone acasa Reteta pentru cel mai delicios cozonac italian
Rețetă de panettone făcut în casă. Sursa foto: facebook/ Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Ca și cozonacul românesc cu nucă și cacao, panettone cu fructe este unul dintre cele mai căutate preparate în preajma sărbătorilor de iarnă. Desertul de Crăciun din Italia a cucerit inimile amatorilor de dulce, și, de Crăciun, tot mai multe gospodine îl pregătesc pentru cei dragi.

Rețeta de panettone pe care o poți face chiar la tine acasă

Preparatul delicios se aseamănă foarte mult cu cozonacul clasic românesc, doar că în loc de nucă și cacao sau rahar, are fructe uscate.

ADVERTISEMENT

Trebuie ținut cont de un aspect foarte important atunci când vă apucați de panettone – se face în 3-4 etape, iar pentru fiecare are nevoie de 5 ore de preparare.

Ingredientele folosite pentru un panettone de casă sunt:

  • 420 g făină
  • 3 ouă
  • 60 ml apă
  • 60 ml lapte
  • 1 pliculeț drojdie uscată
  • 5 linguri unt
  • 100 g zahăr
  • coaja unei lămai
  • coaja unei portocale
  • 100 g stafide
  • 50 g merișoare uscate
  • esență de vanilie
  • un praf sare
  • 2 linguri coajă de portocală confiată
ADVERTISEMENT

Sfaturile gospodinelor pentru un panettone reușit

În prima etapă laptele și apa se amestecă. Peste ele se adaugă drojdia. Se lasă 10 minute, apoi se amestecă cu 4 linguri de făina și una de zahăr. Maiaua este obținută se lasă la calt timp de alte 30 minute.

Următoarea fază presupune mixarea ouălor cu zahărul rămas, esența de vanilie, coaja de lămâie rasă și coaja de portocala rasă. Se ia maiaua dospită și se amestecă cu ouăle bătute, cu făina, untul la temperatura camerei, praful de sare și se frământa la mână în jur de 20 min.

ADVERTISEMENT

Se lasă timp de 5 minute, se mai frământă puțin, urmând să se pună în întregul aluat stafidele, merișoarele și coaja de portocală confiată.

O altă etapă presupune ca aluatul să se pună într-un castron uns cu ulei și se lasă la cald pentru 3-4 ore.

ADVERTISEMENT

Compoziția crescută se pune în formă de tort, se unge partea de sus a compoziției cu unt topit, se acoperă cu folie și se dă iar la crescut.

După alte 3 ore, panettone se dă la cuptor la 180 grade. După 40-45 de minute se face testul scobitorii, dacă nu se lipește, este gata de servit.

ADVERTISEMENT