News

Cât timp mai e valabilă subvenția la energie și la gaz? Anunțul ministrului Virgil Popescu

Ministrul energiei Virgil Popescu a anunțat cât timp va mai fi valabilă în țara noastră faimoasa subvenție la energie electrică sau la gaze naturale, apreciată de români.
09.06.2023 | 19:42
Cat timp mai e valabila subventia la energie si la gaz Anuntul ministrului Virgil Popescu
Cât timp mai e valabilă subvenția la energie și la gaz. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina ar fi cauzat această creștere bruscă a prețurilor la gaze, însă Guvernul României a salvat situația cel puțin o iarnă, pentru că a pregătit și implementat subvenții, astfel că românii au avut mai puțin de suferit. Cu toate acestea, iarna viitoare se anunță a fi din nou complicată, astfel că oamenii se întreabă cât timp mai e valabilă subvenția la energie.

Cât timp mai e valabilă subvenția la energie și la gaz?

Se pare că ministrul economiei, cel puțin pentru moment, Virgil Popescu, vrea să păstreze aceste subvenții. “Noi trebuie să ne obişnuim cu ideea că România va deveni exportator net de gaze la sfârşitul lui 2026. Să nu uităm că vom fi exportatori de gaze, iar gazele intră şi ies din România. Depozitele noastre în momentul de faţă sunt peste 60%. Sunt peste 1,9 miliarde metri cubi. Estimez că în septembrie stăm la 100%”, a explicat Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

”Să nu ne primim, să nu luăm decizii rapide, în continuare avem războiul la frontieră, în continuare se poate întâmpla ceva ca prețul să se ducă în sus. Cu toate că nici eu nu cred, oricât de să punem răul înainte, nu mai cred că vom mai avea prețul la gaz care au fost anul trecut. Nu cred că e cazul să ne grăbim în acest moment, să zicem gata de mâine nu mai avem subvenții la energie electrică sau gaze naturale, în special pentru populație sau IMM-uri”, a completat ministrul Popescu.

Așadar, România nu va renunța momentan la această subvenție, deși Comisia Europeană și-ar dori acest lucru. De fapt, anunțul lui Virgil Popescu vine tocmai în contextul în care Comisia Europeană vrea să renunțe la aceste subvenții, tocmai pentru că aparenta perioadă de criză a trecut. Totuși, războiul din Ucraina e departe de a se fi încheiat, iar România e foarte aproape de front și de criză.

ADVERTISEMENT

“Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, este precizat într-un comunicat, măsurile menționate fiind plafoanele de venituri pentru centrale sau regulile de stabilire a prețurilor cu amănuntul. Așadar, adio subvenții și prețuri mici la nivel european, pentru că toate companiile vor avea dreptul să taxeze clientul cu cât doresc.

”Comisia a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate mai puţin probabil să apară iarna viitoare”, mai transmite presa de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Dumitru CHISĂLIȚĂ, Președintele Asociației Energia Inteligentă, remarca în trecut cum subvențiile oferite de Guvern au pus în mare încurcătură sute de mii de români, până când situația s-a remediat. De altfel, marii furnizori de energie au fost dat peste cap și nici acum nu au reușit să livreze facturi scadente din toamna anului trecut, sau chiar în vară.

”O să vin cu un element legat de ce ar trebui să facă guvernanții. În două săptămâni nu există mod în care să se rezolve această problemă. Singura opțiune reală ar fi să elimine această situație din lege printr-o ordonanță de urgență. În ceea ce privește consumatorii și clienții de energie electrică, ei trebuie să încerce să vină cu o declarație, respectiv cu o cerere către furnizor, în care să stabilească din multiplele locuri de consum care este locul de consum unde o să beneficieze de plafonare. Trebuie să facem precizarea că legea vorbește foarte clar doar de domiciliu sau de reședința.

ADVERTISEMENT

Cei care, sub o formă sau alta, fie datorită cumulului de puncte de consum, fie din alte motive, nu apucă să depună cerere, nu au timp, nu se înregistrează cererea, vor plăti undeva între maxim 60% și 90% mai mult față de prețul pe care l-au avut anul trecut dacă acest preț a fost unul plafonat”, explica expertul în urmă cu jumătate de an.

ADVERTISEMENT