News

Cât va mai ține urgia albă în România. Anunț oficial de la ANM. ”Scad temperaturile la -10 grade!”

Meteorologii vin cu precizări despre primul episod de iarnă severă din acest final de an. În unele zone temperaturile coboară până la -10 grade
19.11.2023 | 09:46
Cat va mai tine urgia alba in Romania Anunt oficial de la ANM Scad temperaturile la 10 grade
Vântul a spulberat zăpada și a redus vizibilitatea Sursa foto: Inquam Photos / Casian Mitu
ADVERTISEMENT

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu a avertizat că fenomenele de iarnă vor continua în zona Moldovei, unde este în vigoare un cod galben de ninsoare, precum și în zona de sud-est a țării pentru care meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu.

Cât va mai ține urgia albă în România. Anunț oficial de la ANM

Directorul ANM a explicat că acest episod de iarnă severă este caracterizat de vânt puternic, fenomen care spulberă zăpada în zonele în care aceasta s-a depus și care scade foarte mult vizibilitatea.

ADVERTISEMENT

”Fenomenele de iarnă vor continua pe parcursul acestei nopți (sâmbătă spre duminică n.r.) și mai ales în partea de Est a țării, acolo unde avem și o avertizare meteorologică de cod galben, dar mai ales în Sud-Est, unde rămâne în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu.

Vorbim de intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în zona montană a Carpaților Meridionali și de Curbură de peste 110 kilometri pe oră.

ADVERTISEMENT

În bazinul vestic al Mării Negre, de asemenea, viteze la rafală de peste 100 de kilometri, iar în restul țării vorbim de viteze între 60-80 de kilometri, fapt care va face ca fenomenul de viscol să fie prezent, să vorbim de spulberarea stratului de zăpadă, deja existent și nu în ultimul rând, o vizibilitate foarte scăzută, sub 50 de metri”, a declarat Elena Mateescu la România TV.

De asemenea, a mai avertizat directorul ANM, temperaturile vor scădea chiar și la -10 grade Celsius în zona Transilvaniei și că ninsorile vor continua mai ales în zona montană.

ADVERTISEMENT

”Scad și temperaturile, mâine (duminică n.r.) dimineață vor fi temperaturi de cel mult -10 grade Celsius în zonele depresionare din estul Transilvaniei, până la cel mult 1-2 grade în zona litoralului.

Cu siguranță că intensificările vântului vor face ca temperaturile resimțite să fie foarte coborâte. Așadar va fi o noapte de interes pentru acest episod sever de iarnă.

ADVERTISEMENT

Duminică precipitațiile se vor restrânge ca arie, dar în continuare în zona montană este posibil să consemnăm ninsori care vor contribui la depunerea consistentă a stratului de zăpadă deja înregistrat, dar nu excludem să avem ninsori și în zonele centrale și nordice, mai ales în jumătatea nordică a Moldovei.

În timp ce în zonele sudice vor fi precipitații sub formă de ploaie, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai ales în a doua parte a nopții este posibil ca și în capitală să consemnăm lapoviță sau ninsoare”, a mai spus Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT
Tags: