News

Vine urgia albă peste România. Aer polar, ninsori și ger în mai mult de jumătate din țară. Care sunt zonele vizate

Un ciclon polar aduce temperaturi scăzute peste România. În unele zone vor fi precipitații sub formă de lapoviță și chiar ninsoare
18.11.2023 | 10:01
Vine urgia alba peste Romania Aer polar ninsori si ger in mai mult de jumatate din tara Care sunt zonele vizate
Un ciclon polar aduce ger, lapoviță și ninsoare Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Iarna începe să fie simțită tot mai mult în țara noastră. Un val de aer polar cuprinde întreg teritoriul României și se va manifesta cu ger, lapoviță și chiar ninsori abundente în unele zone.

Aer polar, ninsori și ger în mai mult de jumătate din țară

Temperaturile vor scădea simțitor începând cu acest final de săptămână. Precipitațiile cuprind treptat întreaga țară, pornind din jumătatea sud-vestică a teritoriului.

ADVERTISEMENT

”De mâine (sâmbătă n.r.) vor vom vorbi de precipitații care vor cuprinde treptat, în special jumătatea sud-vestică a teritorii teritoriului, apoi și restul țării. Vorbim de cantități mai însemnate 20-25l/m².

La altitudini mai mari de 1.400 de metri vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă. Deja consemnăm în masivele montane grosimi de la 3 cm la Bucin, de exemplu, la 26cm la Călimani.

ADVERTISEMENT

Vor fi și intensificări ale vântului cu rafale de 80-90km/h viscoli ninsoarea și spulberând zăpada, în special în zona înaltă a Carpaților Meridionali, iar în restul țării viteze de 45-55km/h.

Sfârșitul de săptămână, mai ales zilele de sâmbătă și duminică, va fi caracterizată în mod special și de valori de temperaturi mai scăzute. Vorbim de maxime doar de trei până la 10°C, minime negative, preponderent negative, mai ales duminică dimineața.

ADVERTISEMENT

Inclusiv în zona Capitalei este posibil să avem duminică și luni dimineață o minimă negativă spre minus două, minus un grad, dar ceea ce este semnificativ.

Precipitațiile vor fi de interes în special chiar și pe parcursul zilei de sâmbătă și mai ales faptul că la munte, cu precădere în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, vitezele vântului de peste 90km/h asociate și cu ninsori, vor determina producerea viscolului.

ADVERTISEMENT

Nu excludem ca și în Capitală, sâmbătă noaptea spre duminică, trecător, să consemnăm precipitații sub formă de lapoviță, așadar posibil lapoviță”, a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.

Viscolul a blocat deja drumuri

Viscolul își face deja simțită prezența în trafic. În Suceava, mai multe mașini au rămas blocate pe DN 17, din cauza zăpezii. ”Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că pe DN 17, între kilometrii 224 şi 230, localitatea Păltinoasa, judeţul Suceava, este zăpadă depusă pe carosabil, în zonă ninge şi mai multe autovehicule au rămas blocate pe acest tronson de drum”, a anunțat sâmbătă dimineață Centrul Infotrafic.

ADVERTISEMENT
Tags: