Life

Câtă drojdie uscată trebuie să pui la 1 kg de făină pentru gogoși sau cozonac. Ce cantitate este bine să foloseștii

Se apropie sezonul cozonacului, iar pentru a obține un preparat perfect, trebuie să cunoaștem bine cantitățile, inclusiv câtă drojdie uscată trebuie să folosim.
15.10.2022 | 12:17
Cata drojdie uscata trebuie sa pui la 1 kg de faina pentru gogosi sau cozonac Ce cantitate este bine sa folosestii
Cele mai simple rețete pentru cozonac, dar și pentru gogoși. Sursă foto: Kaufland
ADVERTISEMENT

Gogoșile, dar și cozonacii sunt preferatele celor mici și nu numai. Dacă te-ai hotărât să le prepari acasă măcar odată, trebuie să știi că este importantă și cantitatea de drojdie folosită.

Câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de făină pentru gogoși

În cazul gogoșilor, pentru un kilogram de făină vei avea nevoie de două plicuri de drojdie uscată, adică 14 grame. Dacă alegi în schimb să folosești drojdie proaspătă, în acest caz, la 1 kg de făină vei adăuga 25 de grame.

ADVERTISEMENT

Rețeta pentru gogoși este una extrem de simplă, iar ingredientele necesare sunt următoarele:

  • 500 grame făină albă de calitate superioară
  • 300 ml lapte
  • 30 de grame unt la temperatura camerei
  • 30 de gr zahăr alb
  • 25 gr drojdie proaspătă
  • 2 ouă
  • coaja rasă de la o lămâie
  • coaja rasă de la o portocală
  • sare
  • ulei pentru prăjit gogoșile

Odată ce ai pe masă toate ingredientele necesare te poți apuca de gogoși. Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a avea niște gogoși perfecte este să pui făina într-un castron cât se poate de încăpător.

ADVERTISEMENT

Deasupra se adaugă cele nouă grame de sare, iar totul se amestecă foarte bine. Se pun și zahărul deasupra, fie el simplu sau vanilat, pentru o aromă și mai intensă, iar apoi se amestecă totul.

Între timp se încălzește și laptele, care se amestecă cu cele două gălbenușuri, alături de coaja de lămâie, drojdia, dar și untul topit. În momentul în care compoziția devine omogenă, aceasta se toarnă în bolul cu făină.

ADVERTISEMENT

Din nou, amestecăm totul bine, iar aluatul obținut se scoate pe masă și începe modelarea. Spre deosebire de cozonac, în cazul gogoșilor, aluatul nu trebuie să dospească, însă după ce a fost modelat, este recomandat să se lase la odihnit cel mult zece minute.

Aluatul este suficient pentru 12 gogoși, drept urmare, puteți modela 12 bile, pe care le lăsați din nou câteva minute să se odihnească. În acest mod vor ieși mai pufoase la final. Puneți apoi gogoșile într-o oală cu ulei bine încins, iar când sunt gata puteți adăuga zahăr pudră deasupra.

ADVERTISEMENT

Câtă drojdie uscată se pune la 1 kg de făină pentru cozonac

Rețeta pentru cozonac este la fel de simplă. În acest caz însă, drojdia se cântărește altfel. La un kg de făină pentru cozonac se adaugă patru pliculete de drojdie uscata, a câte șapte grame fiecare. Ingredientele pentru rețeta de cozonac sunt următoarele:

  • 1 kg faină
  • 4 pliculețe drojdie uscată
  • 500 ml lapte cald
  • 300 g zahăr
  • 150 g unt
  • un vârf de cuțit de sare
  • 5 gălbenușuri
  • 4 pliculete zahar vanilat
  • esență portocale/lamaie/vanilie
  • coaja portocală/lamaie
  • 100 gr zahăr pudra
  • 5 albușuri

În cazul rețetei pentru cozonac, maiaua se pregătește prima. Se pune într-un bol o cană de drojdie, trei linguri de făină, 15 linguri de lapte călduț, dar și o jumătate de lingură de zahăr.

Totul se amestecă foarte bine, până când aluatul devine consistent, iar apoi se lasă în jur de 15 minute pentru a putea crește. Între timp, se pun și cele 300 de grame de zahăr în laptele călduț și se amestecă până la dizolvare.

Mai departe avem nevoie de un bol și de un mixer. se cerne făina deasupra bolului, iar mai apoi se adaugă maiaua, care deja a crescut, alături de gălbenușuri. Totul se amestecă bine cu mixerul la o viteză mică.

Treptat, turnăm laptele călduț cu zahăr, adăugăm praful de sare, dar și cubulețele de unt moi. Acum este și momentul în care adăugăm esențele care ne plac, coaja rasă de lămâie, dar și zahărul vanilat și amestecăm din nou bine, măcar 15 minute cu mixerul.

Aluatul se lasă cam o oră să se odihnească, iar în acest timp își va dubla volumul. Între timp, ne putem apuca de umplutură. Albușurile rămase se amestecă cu zahărul, dar și cu cacao, stafide, nuci, sau rahat după preferințe.

Urmează aranjarea cozonacului. Se scoate jumătate din aluat și se întinde pe o foaie de copt dreptunghiulară. Punem umplutura deasupra, iar dintr-un capăt în altul rulăm aluatul. La final, pune o folie sau un prosop deasupra și lăsăm la dospit pentru încă o oră. Același lucru îl vom face și cu cealaltă jumătate de aluat.

După ce timpul a trecut, se pornește cuptorul. Până când ajunge la temperatura de 185 de grade, batem un ou și vom unge cozonacii deasupra. Aceștia vor sta 50 de minute la temperatura de 185 de grade, iar la final, când sunt scoși fierbinți, se pot unge rapid cu o bucățică de unt. Acest lucru îi va menține fragezi mai multă vreme.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor...
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale: „Îmi e frică”
„Ar accepta Gigi Becali să fie Ministru de Interne în noul Guvern?”. Dragomir:...
„Ar accepta Gigi Becali să fie Ministru de Interne în noul Guvern?”. Dragomir: „Va face curățenie!”
Milionarul Călin Donca, Anamaria Prodan și Adriana Bahmuțeanu, despre anularea alegerilor: „Ar trebui...
Milionarul Călin Donca, Anamaria Prodan și Adriana Bahmuțeanu, despre anularea alegerilor: „Ar trebui arestați judecătorii Curții Constituționale”
Experții EHF, uluiți de victoria României de la Campionatul European de handbal. Cum...
Experții EHF, uluiți de victoria României de la Campionatul European de handbal. Cum pot tricolorele să prindă semifinalele
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din...
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din România
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La...
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La ei chiar nu se aștepta nimeni, păreau atât de fericiți împreună!
Scandal monstru între Octavia Geamănu și Alina Pușcaș. FANATIK a aflat ce se...
Scandal monstru între Octavia Geamănu și Alina Pușcaș. FANATIK a aflat ce se află în spatele circului din online
Concurenții din echipa Theo Rose și Horia Brenciu, un nou duel pentru finala...
Concurenții din echipa Theo Rose și Horia Brenciu, un nou duel pentru finala Vocea României: „Tensiunea crește, presiunea și cerințele sunt mari”
Fostul preparator fizic al Stelei ’86, reacție vehementă după ce CCR a anulat...
Fostul preparator fizic al Stelei ’86, reacție vehementă după ce CCR a anulat turul 1 la alegerile prezidențiale: „Să le fie rușine!” Ce spune de Călin Georgescu
Gigi Becali l-a amenințat în direct pe Dan Șucu: „Pentru mizeria pe care...
Gigi Becali l-a amenințat în direct pe Dan Șucu: „Pentru mizeria pe care a făcut-o o să-l bată Sepsi!”. Patronul de la FCSB a dezvăluit ce a vorbit în particular cu șeful Rapidului
Cele mai bune bancuri cu politicieni. Te fac să râzi, oricat ai fi...
Cele mai bune bancuri cu politicieni. Te fac să râzi, oricat ai fi de supărat
Banii de cozonac, vin şi caltaboş. Sumele intră direct pe card în aceste...
Banii de cozonac, vin şi caltaboş. Sumele intră direct pe card în aceste zile
Misterul tăbliței de piatră: unde s-a descoperit o limbă necunoscută
Misterul tăbliței de piatră: unde s-a descoperit o limbă necunoscută
Călin Georgescu ȘTIE că VA FI ARESTAT și INTERZIS. ”Tot MAPAMONDUL știe”
Călin Georgescu ȘTIE că VA FI ARESTAT și INTERZIS. ”Tot MAPAMONDUL știe”
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor...
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor colindatori
Reacția presei de la Moscova, după anularea alegerilor prezidențiale din România
Reacția presei de la Moscova, după anularea alegerilor prezidențiale din România
Connect-R, aluzii despre Biblie și Iisus în cea mai nouă melodie. Artistul vorbește...
Connect-R, aluzii despre Biblie și Iisus în cea mai nouă melodie. Artistul vorbește despre libertate în piesa lansată azi: „Am luat-o razna, Doamne”