Gogoșile, dar și cozonacii sunt preferatele celor mici și nu numai. Dacă te-ai hotărât să le prepari acasă măcar odată, trebuie să știi că este importantă și cantitatea de drojdie folosită.
În cazul gogoșilor, pentru un kilogram de făină vei avea nevoie de două plicuri de drojdie uscată, adică 14 grame. Dacă alegi în schimb să folosești drojdie proaspătă, în acest caz, la 1 kg de făină vei adăuga 25 de grame.
Rețeta pentru gogoși este una extrem de simplă, iar ingredientele necesare sunt următoarele:
Odată ce ai pe masă toate ingredientele necesare te poți apuca de gogoși. Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a avea niște gogoși perfecte este să pui făina într-un castron cât se poate de încăpător.
Deasupra se adaugă cele nouă grame de sare, iar totul se amestecă foarte bine. Se pun și zahărul deasupra, fie el simplu sau vanilat, pentru o aromă și mai intensă, iar apoi se amestecă totul.
Între timp se încălzește și laptele, care se amestecă cu cele două gălbenușuri, alături de coaja de lămâie, drojdia, dar și untul topit. În momentul în care compoziția devine omogenă, aceasta se toarnă în bolul cu făină.
Din nou, amestecăm totul bine, iar aluatul obținut se scoate pe masă și începe modelarea. Spre deosebire de cozonac, în cazul gogoșilor, aluatul nu trebuie să dospească, însă după ce a fost modelat, este recomandat să se lase la odihnit cel mult zece minute.
Aluatul este suficient pentru 12 gogoși, drept urmare, puteți modela 12 bile, pe care le lăsați din nou câteva minute să se odihnească. În acest mod vor ieși mai pufoase la final. Puneți apoi gogoșile într-o oală cu ulei bine încins, iar când sunt gata puteți adăuga zahăr pudră deasupra.
Rețeta pentru cozonac este la fel de simplă. În acest caz însă, drojdia se cântărește altfel. La un kg de făină pentru cozonac se adaugă patru pliculete de drojdie uscata, a câte șapte grame fiecare. Ingredientele pentru rețeta de cozonac sunt următoarele:
În cazul rețetei pentru cozonac, maiaua se pregătește prima. Se pune într-un bol o cană de drojdie, trei linguri de făină, 15 linguri de lapte călduț, dar și o jumătate de lingură de zahăr.
Totul se amestecă foarte bine, până când aluatul devine consistent, iar apoi se lasă în jur de 15 minute pentru a putea crește. Între timp, se pun și cele 300 de grame de zahăr în laptele călduț și se amestecă până la dizolvare.
Mai departe avem nevoie de un bol și de un mixer. se cerne făina deasupra bolului, iar mai apoi se adaugă maiaua, care deja a crescut, alături de gălbenușuri. Totul se amestecă bine cu mixerul la o viteză mică.
Treptat, turnăm laptele călduț cu zahăr, adăugăm praful de sare, dar și cubulețele de unt moi. Acum este și momentul în care adăugăm esențele care ne plac, coaja rasă de lămâie, dar și zahărul vanilat și amestecăm din nou bine, măcar 15 minute cu mixerul.
Aluatul se lasă cam o oră să se odihnească, iar în acest timp își va dubla volumul. Între timp, ne putem apuca de umplutură. Albușurile rămase se amestecă cu zahărul, dar și cu cacao, stafide, nuci, sau rahat după preferințe.
Urmează aranjarea cozonacului. Se scoate jumătate din aluat și se întinde pe o foaie de copt dreptunghiulară. Punem umplutura deasupra, iar dintr-un capăt în altul rulăm aluatul. La final, pune o folie sau un prosop deasupra și lăsăm la dospit pentru încă o oră. Același lucru îl vom face și cu cealaltă jumătate de aluat.
După ce timpul a trecut, se pornește cuptorul. Până când ajunge la temperatura de 185 de grade, batem un ou și vom unge cozonacii deasupra. Aceștia vor sta 50 de minute la temperatura de 185 de grade, iar la final, când sunt scoși fierbinți, se pot unge rapid cu o bucățică de unt. Acest lucru îi va menține fragezi mai multă vreme.