News

De ce a fost prins Cătălin Cherecheș, în Germania: „Prietene, ai greșit drumul!”. Statul român, complice la fuga fostului primar

Cazul lui Cătălin Cherecheș este analizat de Cătălin Avramescu, iar politologul satirizează în aceeași măsură atât statul român complice, cât și fugarul arestat în Germania.
06.12.2023 | 14:47
De ce a fost prins Catalin Chereches in Germania Prietene ai gresit drumul Statul roman complice la fuga fostului primar
Politologul Cătălin Avramescu îl satirizează pe primarul fugar Cătălin Cherecheș dar atacă dur autoritățile române, în urma scandalului declanșat (sursa hepta/faceboook/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Situația în care se află Cătălin Cherecheș îmbină deliciul și stupoarea audiențelor. Profesorul de științe politice Cătălin Avramescu, devenit celebru pentru umorul acid cu care analizează cazurile de corupție, nu se dezminte, și comentariul său pentru FANATIK este incandescent: „Ha, ha, ha, prietene, ai greșit drumul!”. În aceeași măsură, interlocutorul nostru a lansat un atac la adresa autorităților statului, pe care le consideră responsabile de contextul în care fostul edil din Baia Mare a reușit să fugă din țară, pornind cu un simplu taxi, până să fie arestat în Germania, unde stă „la căldurică”.

Politologul Cătălin Avramescu: „Statul român este paralizat, dar Cherecheș a greșit când a luat-o prin Germania”

Discuția noastră cu profesorul de științe politice Cătălin Avramescu, fost consilier prezidențial, a pornit de la o dilemă: Cazul tergiversării extrădării lui Cătălin Cherecheș arată, oare, discrepanța dintre lumea politică și justiția românească și corespondentele acestora din UE? De asemenea, am încercat să aflăm de ce statul român este aproape impasibil în fața problematicii „fugarilor”, în contextul în care fenomenul respectiv a devenit o modă.

ADVERTISEMENT

„Este clar că statul român este timorat și paralizat, de la centru. Ascensiunea lui Cherecheș a fost posibilă doar datorită acțiunii statului. Bine că l-au condamnat acum, dar, dacă era după unii, era bine ca domnul Cherecheș să fugă pur și simplu, iar din când în când să trimită clipuri video insultătoare pe rețelele de socializare, așa cum au procedat alții. Numai că, domnul (insist!) Cherecheș a avut proasta inspirație „s-o ia” prin Germania. Ha, ha, aia a fost! Prietene, ai greșit drumul!”, a fost primul răspuns, oferit în exclusivitate pentru FANATIK, de Cătălin Avramescu.

Interlocutorul nostru s-a referit pe larg la diferențele dintre atitudinea autorităților române și cele germane în speța la care ne referim: „Cel mai puternic contrast a fost cel dintre polițiștii români, care au venit la Cherecheș sărind gardul ce împrejmuiește casa și bătându-i la ușă, și rapiditatea cu care poliția germană l-a făcut pachet pe fostul primar și l-a băgat după gratii. Îndată ce a ajuns la gară, băieții s-au prezentat și l-au rezolvat, în timp ce el încă se credea la Baia Mare. De fapt, felul în care lucrează poliția română, în comparație cu cea germană, spune exact tot ceea ce este important în acest caz”.

ADVERTISEMENT

Politologul susține că nu ne găsim în fața primei situații în care poliția română a avut o reacție pasivă, deși, ulterior, multe capete au căzut… . „Una dintre cele mai scandaloase situații a fost cea creată de Sebastian Ghiță, care n-a avut nicio problemă să fugă în Serbia, indiferent cât s-a vorbit despre poliție sau despre SRI. În schimb, autoritățile germane reacționează altfel, lucru care demonstrează că noi nu suntem nici pe departe la nivelul administrațiilor serioase din Uniunea Europeană. Aceasta este și diferența dintre clasa politică de la noi și cea din țările vestice”, a punctat dur partenerul nostru de dialog.

Cătălin Cherecheș
Cătălin Cherecheș, mereu un meloman, chiar și pe bancheta unui taxi (sursa hepta.ro)

Statul român, capturat de lumea interlopă

O veche vorbă românească spune că „unde nu e puterință, acolo nu mai e nici dorință”. Și totuși, dincolo de savoarea vorbelor de duh, să revenim la realitatea „rece”, care pendulează în fața și în spatele zăbrelelor celulelor închisorilor:

ADVERTISEMENT

„Statul român nu este impasibil în fața acestor cauze, ci s-a dovedit complice. Să fim clari, în momentul fugii, Cherecheș era foarte cunoscut în zonă. N-a trecut prin comuna Negru Vodă, în apropiere de malul mării, ci pe la Satu Mare. Mi-e greu să cred că la graniță Cherecheș n-a fost identificat ca atare sau că șoferul de taxi care l-a dus nu știa pe cine transportă. Dar se pare că au știut mai bine poliția maghiară și cea germană, care l-au monitorizat permanent”.

Cătălin Avramescu a insistat: „Statul român este complice din pricina faptului că este capturat de anumite rețele. La un moment dat, cineva a scris pe o rețea de socializare că, odată cu condamnarea lui Cherecheș, Baia Mare reușește performanța de a nu fi avut niciun primar după Revoluție care să nu fie condamnat penal. Deja avem de-a face cu dinastii penale. Ce altă dovadă mai bună avem, care să ne demonstreze faptul că statul român este capturat de lumea interlopă?”.

ADVERTISEMENT

Mafioții italieni, plimbați în lanțuri, interlopii români se ascund la țară

După o asemenea tiradă justificată, ne-am „justificat” și noi tentația naivității. Vorba aceea, încercarea moarte nu are. Dacă situația a devenit (atât de) toxică, avem, totuși, de-a face cu o problemă care își poate găsi soluția?

„În mod abstract, dacă privim situațiile din alte țări, cu siguranță problema poate fi rezolvată. Italia, țară în care Mafia este pe fugă, a reușit să dea de capăt unor astfel de chestiuni. Șefii „familiilor” se acund la țară ori își fac operații estetice. Alții sunt capturați și plimbați în lanțuri, așa că nu mai e ce-a fost pe vremuri…”, a răspuns profesorul universitar, care este, totuși, sceptic în privința loviturilor de tipul „punct ochit, punct lovit” în țara noastră:

„Din păcate, în România, procentul este negativ, pentru că observăm că, în ultima vreme, această activitate de subjugare a statului de drept de către lumea interlopă s-a intensificat. În primul rând, nu mai avem condamnări penale ale căpeteniilor mafiote. Nu am mai văzut nicio destructurare în acest sens. În ceea ce mă privește, am observat respectivul fenomen acum vreo 10 – 15 ani, când pe șoselele țării apăreau coloane întregi de procuratură și de poliție, care se deplasau de la un județ la altul. Acum nu se mai întâmplă așa ceva”.

„În urmă cu mai mulți ani a existat un scandal legat de mafia lemnului. Niște hoți furau utilaje și au omorât un pădurar. În acel moment, de la București au pornit convoaie cu câte 20 – 30 de mașini, cu girofare, cu procurorii și cu polițiștii de rigoare. În alte ocazii, au venit cu elicopterele, ca să acționeze în vămi. În ultima vreme, ați mai văzut așa ceva? Absolut deloc!”, a continuat Cătălin Avramescu, pe un ton vizibil iritat.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu, un premier relaxat (sursa hepta.ro)

„Brățări? Urmează ca Marcel Ciolacu să cumpere hârtie igienică!”

Fără a glumi câtuși de puțin, ne-am amintit, la un moment dat, de celebrul comisar Corrado Cattani, din seria TV „La Piovra” (n.r „Caracatița”). Fie și numai pentru faptul că discuția a ajuns la Mafia italiană, iar ulterior am revenit pe meleagurile strămoșești, l-am rugat pe profesorul de jurnalism Cătălin Avramescu să menționeze care personaj politic ar avea căderea necesară pentru a rezolva o astfel de chestiune. Dar…

„…Domnului Iohannis îi place liniștea. Exact ca și președintelui Mexicului, care a spus „de ce atâta luptă împotriva cartelurilor drogurilor, că speriem lumea!?”. Așadar, s-o luăm mai ușor. Și în România lui Iohannis este necesară liniștea. Însă, în spatele acestei fațade, acțiunea de capturare a statului continuă. Din păcate, statul se regăsește, ferm, în mâinile acestor penali!”.

I-am amintit partenerului nostru de discuție declarația premierului Marcel Ciolacu, cel care s-a declarat adeptul aplicării brățărilor electronice tuturor persoanelor aflate sub control judiciar. De altfel, de curând, FANATIK a demonstrat că respectivul ordin de protecție este ineficient împotriva atitudinilor agresive.

„Acesta este visul PSD-ului: statul ai cărui agenți nu se uită la tine. El nu-și dorește ca în coasta ta să stea un om, în carne și oase, cu judecată morală și competență profesională. Nouă ne trebuie o chestie care să facă „bip – bip” și… gata! Premierul dorește să nu mai fie nimeni cu ochii pe noi, pentru că are și dumnealui niște afaceri. Face pe ursulețul nevinovat, dar când te uiți în câte este băgat…”, a comentat Cătălin Avramescu, analistul fiind un critic recunoscut al primului ministru, Marcel Ciolacu.

Dincolo de problematica respectivelor „costuri” ale deja celebrelor brățări, comentatorul politic a „săpat” în adâncimea subiectului: „PSD-iștii atât au înțeles din procedura de guvernare, mai exact că trebuie să spui niște banalități. Sigur, lucrurile așa se petrec, dar la un nivel mult inferior primului ministru. Dacă a ajuns premierul să se ocupe de cumpărarea brățărilor, realizăm cât de disfuncțional este acest stat, condus de binomul Iohannis – Ciolacu. Urmează să așteptăm ca Marcel Ciolacu să cumpere și hârtie igienică pentru toaletele din instituțiile publice! Realitatea este că statul român este paralizat și ineficient. Cum spune românul, «este o plăcintă»”.

Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis nu a scăpat de atacul politologului Cătălin Avramescu (sursa hepta.ro)

Nepăsarea lui Iohannis și memoria redusă a politicienilor

Imaginea interioară a României se găsește în strictă legătură cu mesajul transmis în exterior. Analiza asupra acestui fenomen își are sensul, mai ales într-o perioadă în care cuvântul „criză” – folosit în varii sisteme ale vieții sociale – este pronunțat tot mai des. Și totuși…

„Nu mai contează nimic atunci când PSD plătește două excursii de lux pentru președintele Iohannis, una, în Africa, iar cealaltă în Dubai. Vi se pare că domnului președinte îi pasă? Eu cred că nu, și că a renunțat la orice mascaradă. Mascarada s-a produs în perioada guvernării Dragnea, când Iohannis făcea pe grijuliul în privința legilor României”, a „tunat” interlocutorul nostru.

De altfel, profesorul universitar are o părere nefavorabilă justiției românești și ține neapărat să ne reamintească accidentul rutier din anul 2021, care l-a avut în centru pe fostul ministru al Transporturilor din Guvernul Ludovic Orban: „Clasa politică are o memorie foarte redusă, astfel că vă propun să i-o reîmprospătăm. Se mai aude ceva legat de accidentul domnului Lucian Bode? La vremea aceea, au fost rănite trei persoane!”.

„Revenind, în final, la „cazul Cherecheș”, era clar că, de ani buni, individul conducea Baia Mare ca pe propriul fief. Nimeni din București, fie că vorbim despre Guvern sau despre Parlament, nu a ridicat vreun cuvânt împotriva acestui mega-baron local”, a încheiat, cu un ton dezamăgit, Cătălin Avramescu.

 

ADVERTISEMENT