Sport

Câte controale antidoping a făcut David Popovici după medaliile de aur. Camelia Potec: „Testul e obligatoriu în urma recordurilor“

David Popovici (17 ani) a cucerit două medalii de aur la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta. După concurs, românul a fost supus unor severe controale antidoping.
23.06.2022 | 19:24
Cate controale antidoping a facut David Popovici dupa medaliile de aur Camelia Potec Testul e obligatoriu in urma recordurilor
David Popovici a dat peste cap testul antidoping. Câte controale a făcut dublul campion mondial: „Pot fi făcute inclusiv la școală!”. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Performanța lui David Popovici (17 ani) de la CM de Natație a făcut înconjurul lumii. „Racheta din România” a câștigat două medalii de aur la Budapesta, în probele de 100 și 200 de metri liber. După concurs, sportivul de la CS Dinamo a avut viață grea la testul antidoping.

David Popovici, supus controalelor antidoping

Pe lângă cele două titluri supreme, bucureșteanul a bifat și două recorduri mondiale la juniori. La întoarcerea în țara, președintele Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, Camelia Potec, a dezvăluit că David Popovici a făcut patru controale antidoping.

ADVERTISEMENT

„Mai multe controale. Cred că David a făcut 4 controale antidoping, dar e obișnuit. Le face și în România. Aceste controale vin întotdeauna fără să știi. Fiecare sportiv de mare performanță completează un fișier online și spune exact, în fiecare minut, unde este. Atât acasă, cât și pe drum, între două bazine sau la școală.

Aceste controale antidoping pot fi făcute inclusiv la școală, exact atunci când nu te aștepți. Având în vedere că vorbim de două recorduri mondiale de juniori, da, este obligatoriu în urma unor performanțe extraordinare testul antidoping”, a declarat Camelia Potec la revenirea în România.

ADVERTISEMENT

1.000.000 de lei din partea Guvernului României

Cele două medalii de aur câștigate la CM de Natație de la Budapesta vor fi răsplătite și de către statul român. Premierul României, Nicolae Ciucă, a mărturisit că David Popovici va încasa 1.000.000 de lei, aproximativ 200.000 de euro, din Fondul de rezervă al Guvernului.

„Astăzi, în cadrul şedinţei de guvern, am luat decizia de a recunoaşte performanţa sportivului nostru, David Popovici.

ADVERTISEMENT

În felul acesta am decis că, fiind vorba despre o performanţă excepţională, să avem o recunoaştere pe măsură şi am hotărât să îi fie alocată din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă de un milion de lei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Robert Glință l-a felicitat pe David Popovici

Unul dintre oamenii care s-au grabit să îl felicite pe David Popovici pentru performanțele uluitoare de la Budapesta a fost colegul de bazin Robert Glință (25 de ani).

ADVERTISEMENT

„Super-tare puştiul ce a reuşit şi de data aceasta. Este prea greu de descris în cuvinte. Vă spun numai aşa. Imaginaţi-vă că până să înceapă acest Campionat Mondial, România nu a avut niciodată un campion mondial la masculin.

Dintr-o dată, David la 17 ani câştigă două medalii de aur la acelaşi campionat mondial. Uluitor este puţin spus. Este fabulos. Mă bucur enorm pentru el şi pentru nataţia românească. Noi avem istoria noastră cu multă muncă în spate şi putem să inspirăm mulţi copii”, a fost mesajul lui Glință.

ADVERTISEMENT