News

Câte doze anti-coronavirus a achiziționat UE. Toată Europa ar putea fi vaccinată de două ori

19.12.2020 | 18:22
Cate doze anticoronavirus a achizitionat UE Toata Europa ar putea fi vaccinata de doua ori
ADVERTISEMENT

Se fac ultimele pregătiri în Europa pentru vaccinul anti-coronavirus. Războiul cu pandemia va intra într-o nouă fază din 27 decembrie, când ar urma să înceapă utilizarea antidotului.

Comisia Europeană a anunțat că a încheiat, joi, un acord cu compania farmaceutică americană Novavax pentru achiziționarea vaccinului împotriva Covid-19. Contractul oferă tuturor statelor membre UE accesul la 100 de milioane de doze, potrivit unui comunicat de presă. De asemenea, până la 100 de milioane de doze pot fi luate suplimentar.

ADVERTISEMENT

Acesta este al șaptelea acord stabilit de Europa. Portofoliul include deja contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac și Moderna.

Europa are 7 acorduri pentru vaccinul anti-coronavirus. Câte doze sunt deja promise

„Suntem pe cale să adăugăm un al șaptelea vaccin promițător la portofoliul nostru, ceea ce ne va spori așadar șansele de a putea alege dintre cele mai sigure și mai eficace vaccinuri. În prezent, toate statele membre trebuie să se asigure că sunt pregătite să înceapă distribuirea unora dintre ele încă de la începutul anului 2021, de îndată ce se va dovedi că sunt sigure și eficace.

Vaccinarea va determina modul în care vom trăi și vom munci în anul 2021. În perioada premergătoare sărbătorilor, invităm cetățenii să își continue eforturile de a controla pandemia. Fiecare trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a evita noi recrudescențe până la apariția unui vaccin,” a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Europa a fost lovită din plin de valul doi al pandemiei și liderii UE sunt foarte încântați de faptul care s-au putut stabili atât de repede contracte cu 7 companii diferite care produc vaccinul anti-covid.

ADVERTISEMENT

”Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura buna pregătire a Europei pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. Statele membre ar putea decide să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene”, se arată într-un comunicat de presă al UE.

Novavax este ultimul nume trecut pe listă. Aceasta este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave. Vaccinul anti-coronavirus propus de Novavax este un vaccin subunitar pe bază de proteine, aflat deja în faza 3 a studiului clinic.

ADVERTISEMENT

Europa are acorduri de peste 1,6 miliarde de doze

Primul contract semnat de UE a fost cu Astra Zeneca, pe 27 august. De atunci lista a fost completată cu alte 6 companii care produc antidotul.

Lista achizițiilor făcute de Europa pentru vaccinul anti-coronavirus:

  • AstraZeneca: 300 de milioane de doze
  • Sanofi-GSK: 300 de milioane
  • Johnson & Johnson: 200 de milioane
  • BioNTech-Pfizer : 300 de milioane
  • CureVac : 225 de milioane
  • Moderna : 80 de milioane
  • Novavax: 200 de milioane de doze (100 sunt garantate)
ADVERTISEMENT

În total, Comisia Europeană are acorduri pentru aproximativ 1,6 miliarde de doze de vaccin anti-coronavirus. Populația ”bătrânului continent” este de 750 de milioane de locuitori.

ADVERTISEMENT