Life

Tradiții și obiceiuri de Crăciun în diferite zone ale țării. Datini din fiecare regiune

Ce tradiții și obiceiuri se respectă de Crăciun în diferite zone ale României. Datinile specifice în fiecare regiune a țării.
25.12.2023 | 19:09
Traditii si obiceiuri de Craciun in diferite zone ale tarii Datini din fiecare regiune
Ce tradiții și obiceiuri sunt în diferite regiuni ale țării. Sursa foto: cultura-traditionala.ro, facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

De Crăciun, în fiecare regiune a țării sunt specifice diferite tradiții și obiceiuri, pe lângă mersul la colindat, împodobirea bradului sau tăiatul porcului, care sunt întâlnite în întreaga Românie. Acestea datează din cele mai vechi timpuri și sunt păstrate cu sfințenie de localnici.

Ce tradiții și obiceiuri se respectă în regiunile României

Crăciunul nu ar mai fi la fel de magic fără tradiții și obiceiuri. Acestea ne aduc aminte de copilărie și ne introduc într-o atmosferă de sărbătoare care ne bucură. De asemenea, ele ne amintesc de importanța familiei, de nașterea lui Iisus sau au ca scop alungarea răului și atragerea norocului.

ADVERTISEMENT

Maramureș este una dintre zonele din România unde de Crăciun, dacă vei merge aici, vei asista la o mulțime de datini. Cavnicul sau Brondoșii în mod cert te vor impresiona prin dansul lor. Ei sunt, de fapt, colindători care poartă cămăși și pantaloni albi, pe cap au măști din piele de capră sau oaie, iar la mijloc un brâu cu clopoței.

Un alt obicei plăcut în Maramureș este în Borșa sau în Săcel. ”Zânele Vestitoare”, trei fete îmbrăcate în alb și împodobite de sărbătoare, umblă din casă, în casă, și colindă pentru a vesti Nașterea Domnului. În mână ele țin o baghetă magică, făcută din buruieni perene.

ADVERTISEMENT

Tradiția ”țurcăi” din Crișana

În Crișana se întâlnesc alte tradiții și obiceiuri. Aici, după slujba de Crăciun, se merge cu ”țurca”, adică tinerii, mascați într-un animal agitat, se duc pe la case și dansează ”țurca”. Acesta este un dans care ar aduce belșug gazdei și îndepărtează certurile, supărările.

În Banat, de Crăciun, are loc diferit împodobirea bradului. Sunt sate unde oamenii pun dulciuri în pom în loc de globuri, iar sub brad așază un colac, un cârnat și o sticlă de rachiu, iar cu acestea se va cinsti Moș Crăciun atunci când trece pe la casele lor.

ADVERTISEMENT

În Oltenia, mai multe familii se adună în jurul unui foc peste care se aruncă o nuia, cu scopul de a alunga spiritele rele din acel cămin și să se adune cele bune, sănătate, noroc, bani și nu în ultimul rând fericire și succes profesional. Totodată, acest obicei ar ajuta vacile să dea mai mult lapte.

Tradiția ursitorului din Moldova

Tradiția ursitorului din regiunea Moldovei. Acesta este un tânăr care ia din bucatele tradiționale ale gospodinelor, care le vor lăsa într-o strachină, în fața casei. Nimeni nu trebuie să guste din mâncare înainte de ursitor. Ulterior trebuie să guste fetele nemăritate, pentru a-și visa viitorul soț.

ADVERTISEMENT

În anumite sate din Transilvania se întâlnește Viflaimul. Tinerii merg pe la casele oamenilor, la colindat, având în mână o construcție din lemn, sub formă de biserică. În aceasta se află lumânări și diferite figurine care întruchipează Nașterea Domnului.

În Dobrogea, tinerii necăsătoriți merg în grupuri să colinde, cu speranța că-și vor găsi și o fată care să le devină soție. În partea Munteniei, gospodinele pregătesc apa norocului. Aceasta se face dintr-un amestec de plante, în care se pun levănțică și mentă, pe parcursul a șapte zile, încât să dispară greutățile din casă.

Cât despre Bucovina, dacă alegeți să vă petreceți Crăciunul aici, sunt sate din regiune unde gospodinele agață pe la uși fire de busuioc, levănțică sau mentă, crezând că le vor aduce abundență pe toate planurile în casă, atât pe final de an, cât și în anul care bate la ușă.

ADVERTISEMENT