News

Câți ani de pușcărie riscă Victor Pițurcă în dosarul achiziției de măști neconforme. Cât va conta condamnarea anterioară

Fostul selecționer al naționalei mai are o condamnare la activ, în 2013 el primind un an de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă
30.01.2023 | 19:06
Cati ani de puscarie risca Victor Piturca in dosarul achizitiei de masti neconforme Cat va conta condamnarea anterioara
Judecătorii ar putea opta între o pedeapsă cu executare și una cu suspendare. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Experții în drept au declarat pentru FANATIK că individualizarea pedepsei, în cazul unui verdict de condamnare, ține de judecătorul în cauză, însă o serie de factori obiectivi vor determina dacă Victor Pițurcă ar putea scăpa din nou cu o condamnare cu suspendare în cazul în care va fi găsit vinovat.

Pițurcă riscă până la șapte ani de închisoare

Victor Pițurcă a fost reținut de procurorii DNA pentru 24 de ore în dosarul achiziției de măști neconforme de către MApN sub acuzația de cumpărare de influență. Potrivit Art. 292 din Noul Cod penal, cumpărarea de influență, ca și celelalte infracțiuni de corupție, este sancționată penal cu pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani și de asemenea, interzicerea exercitării unor drepturi.

ADVERTISEMENT

Experții în Drept consultați de FANATIK au susținut că în practica judecătorească, pentru infracțiunea de cumpărare de influență se dau, de regulă, pedepse cu suspendare, însă individualizarea pedepsei este determinată de mai multe circumstanțe ce vizează natura și modul de comitere al acestei infracțiuni.

DNA susține că în acest dosar, în care principalul vizat este directorul general al companiei de armament, Gabriel Țuțu, acesta s-ar fi asociat cu mai multe firme, printre care și firma controlată de Victor Pițurcă, încheind cu aceste firme două contracte privind achiziția a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție. Prejudiciul în acest caz a fost estimat la 8.647.584 lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Gabriel Țuțu le-ar fi cerut reprezentanților acestor firme introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către MApN a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta. Directorul Romarm ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din Ministerul Apărării pentru încredințarea contractului cu pricina și că, pentru aceste „servicii”, acesta ar fi primit suma de 50.000 de lei.

Experții în Drept subliniază că în cazul unei condamnări pentru fostul selecționer pentru infracțiunea de cumpărare de influență toate circumstanțele, de la valoarea mitei până la gravitatea faptei, pot determina ce pedeapsă ar putea primi Victor Pițurcă.

ADVERTISEMENT

„Depinde foarte mult de sumă și de la cine a cumpărat influența. Dacă cumperi influența de la un medic pentru o operație e un lucru, dar dacă cumperi influența primului ministru pentru nu știu ce afacere, atunci este cu totul altă discuție. Ceea ce contează aici e calitatea funcționarului care putea să decidă și a cărui influență s-a cumpărat. La fel, foarte important este și motivul pentru care s-a cumpărat influența și suma cerută. 

Infracțiunea de cumpărare de influență presupune un beneficiu personal, adică eu îți dau bani ca să rezolvi cu nu știu cine. O sumă de 10.000 de euro din punct de vedere al mitei este una considerabilă. La fel, un alt aspect relevant este dacă acești bani au fost doar promiși sau au fost și plătiți. 

ADVERTISEMENT

Atunci când e vorba de individualizarea pedepsei pentru infracțiunea de cumpărare de influență în general nu se dă cu executare, dar sunt multe elemente fluide care pot determina chiar o pedeapsă cu executarea. Depinde cine de la ce, în ce circumstanțe, ce efect generează”, a declarat, pentru FANATIK, Sergiu Bogdan, avocat și cadru universitar la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai.

Acesta este de părere că acest dosar este diferit de majoritatea cazurilor unde sunt aduse acuzații de cumpărare de influență în condițiile în care, cel mai adesea, este vorba de oameni de afaceri care sunt „nevoiți” să ofere mită pentru ca funcționarii statului să-și facă treaba, sau statul să vireze plata pentru un anumit contract executat.

„E o diferență dacă cumperi influență ca un funcționar să-și îndeplinească atribuțiile sau să și le încalce. Adică dacă dai bani ca medicul să-l opereze că nu e un altul mai bun, ăsta e un lucru, dar dacă îl determini pe medic să-ți plătească materiale neconforme pentru spital, atunci se schimbă discuția”, a mai precizat avocatul Sergiu Bogdan pentru FANATIK.

Cat va conta condamnarea anterioară a lui Pițurcă

Dat fiind faptul că în acest dosar e vorba de zeci de mii de măști neconforme vândute către MApN în timpul pandemiei, efectele cumpărării de influență ar putea împinge judecătorii pentru o pedeapsă cu executare în cazul unei condamnări. Pe de altă parte, avocatul Sergiu Bogdan susține că precedenta condamnare a fostului selecționer, condamnat în 2013 la un an de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă în „dosarul valiza” nu ar trebui, în mod normal, să influențeze o decizia de individualizare a pedepsei în cazul unei condamnări.

Potrivit acestuia, în cazul lui Victor Pițurcă a intervenit reabilitarea de drept după ispășirea pedepsei cu suspendare și, în mod teoretic, un judecător nu va putea invoca faptul că fostul selecționer este un recidivist. Pe de altă parte, avocatul Sergiu Bogdan este de părere că un judecător sever ar putea ține cont de acest fapt și să se îndrepte spre o pedeapsă mai dură.

„Dacă a fost condamnat cu suspendare, la împlinirea termenului de încetare el este reabilitat de drept. Deci, dacă fapta este consumată, ea nu produce consecințe. Dar, din nou, la individualizare un judecător ar putea ține cont de acest lucru, dar nu va putea scrie că este recidivist sau să țină cont de acest fapt în mod explicit. La individualizarea pedepsei un judecător va ține cont de faptă și persoană.

Această decizie a judecătorilor va depinde de toate circumstanțele, dacă a încercat să ascundă, dacă a recunoscut sau nu, deci sunt tot felul de nuanțe”, a mai explicat conferențiarul Sergiu Bogdan pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT