News

Câți ani va sta la închisoare italianca din mafia ‘Ndrangheta, care a detonat două bancomate în Constanța. Decizia judecătorilor

Italianca Katia Sanginesi și românul Gheorghe Călin Apostol au fost condamnați la închisoare cu executare, după ce au detonat două bancomate în județul Constanța.
22.02.2024 | 12:59
Cati ani va sta la inchisoare italianca din mafia Ndrangheta care a detonat doua bancomate in Constanta Decizia judecatorilor
Italianca Katia Sanginesi și iubitul ei român au fost condamnați la închisoare după ce au detonat două bancomate în Constanța / Surse foto: Replica de Constanța, Poliția Română, Pinteretst
ADVERTISEMENT

Katia Sanginesi, membră a temutei grupări mafiote ‘Ndrangheta și iubitul ei român, Gheorghe Călin Apostol, își vor petrece următorii ani în închisoare, după ce au fost găsiți vinovați pentru jafurile armate petrecute în toamna anului 2022, în județul Constanța.

Italianca din ‘Ndrangheta, condamnată la 5 ani și 6 luni de închisoare

Tribunalul Constanța a stabilit, joi, 22 februarie, că italianca a săvârșit mai multe infracțiuni, precum: complicitate la distrugere în formă continuată (două acte materiale) – 3 ani de închisoare; complicitate la furt calificat (două acte materiale și o tentativă) – 3 ani de închisoare; nerespectarea regimului armelor și munițiilor – 3 ani și 6 luni de închisoare.

ADVERTISEMENT

După contopirea pedepselor, a rezultat o pedeapsă de 5 ani și jumătate de închisoare (pedeapsa cea mai grea, de 3 ani și 6 luni, la care s-a adăugat un spor de 2 ani de închisoare reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse).

Iubitul român a fost găsit vinovat pentru cinci infracțiuni

Partenerul Katiei, Gheorghe Călin Apostol, a primit: 3 ani și 6 luni pentru distrugere în formă continuată (două acte materiale); 3 ani și 6 luni pentru furt calificat în formă continuată (două acte materiale și o tentativă); 3 ani și 6 luni pentru nerespectarea regimului materiilor explozive în formă continuată (două acte materiale) și 3 luni pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

ADVERTISEMENT

În plus, instanța l-a mai condamnat pe Apostol la încă 3 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de introducere sau scoatere din țară, fără drept, de arme, muniții sau materiale explozive.

Cele cinci pedepse au fost contopite și a rezultat o condamnare la 6 ani și 11 luni de închisoare (formată din pedeapsa cea mai grea – 3 ani și 6 luni plus o treime din celelelate pedepse – 3 ani și 4 luni). Ambii condamnați își vor executa pedeapsa în regim de detenție.

ADVERTISEMENT

Trebuie să returneze toți banii și să plătească reparațiile

Katia Sanginesi și Gheorghe Cătălin Aposotol sunt obligați de instanță să returneze toate sumele furate, precum și să achite facturile pentru distrugerile pe care le-au făcut.

Astfel, cei doi trebuie să plătească 50.000 de lei către primăria comunei Castelu, 48.492 de lei către BRD Group Societe Generale, 47.601,89 de lei către Raiffeisen Bank, 15.000 de euro către Consiliul Județean Constanța și 860 de euro către Banca Transilvania. În plus, ei sunt obligați să mai achite statului român cheltuielile de judecată, în valoare de 7.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Până atunci, cei doi inculpați pot rămâne în arest la domiciliu, măsură preventivă luată de judecători la începutul acestui an.

Instanța a mai dispus păstrarea sechestrului asupra conturilor bancare ale celor doi inculpați, precum asupra a două autoturisme aflate în proprietatea lor: un Peugeot 2008 și o autoutilitară Iveco Daily.

Mafia italiană ‘Ndrangheta produce sute de milioane de euro din droguri

Katia Sanginesi (57 de ani) și concubinul ei român, Gheorghe Călin Apostol, au aruncat două bancomate în aer și au fost prinși în timp ce încercau să-l detoneze pe al treilea. Faptele s-au petrecut în noiembrie 2022, iar ATM-urile vizate se aflau în centrul localităților Castelu și Constanța.

Katia a mai fost căutată în Italia, după ce a dat șase atacuri cu bombă la ATM-uri din Roma, Avellino și Benveneto, în perioada 2020 – 2021. Atacurile au fost date cu ajutorul unor dispozitive artizanale introduse în automat cu ajutorul unei tije subțiri. Metoda este cunoscută sub numele de ”Devil’s Pizza”.

Despre Katia Sanginesi, presa italiană a scris că face parte din temuta organizație ‘Ndrangheta, cu sediul în zona Calabria, specializată în traficul de droguri, extorcare și spălare de bani. Cu zece ani în urmă, ‘Ndrangheta controla 80% din piața de cocaină din Europa, iar cifra de afaceri a organizației reprezenta 3% din PIB-ul Italiei. ‘Ndrangheta este singura mafie prezentă pe cinci continente. FANATIK a dezvăluit că gruparea italiană are interese comerciale și în România, unde a achiziționat două hidrocentrale în scopul de a demara un business cu energie în țara noastră.

ADVERTISEMENT
Tags: