News

Un șef Cosa Nostra a reușit să se ascundă de poliție timp de 30 de ani, fără să plece prea departe de casă. Se lăuda că a umplut un cimitir de unul singur

Matteo Messina Denaro, care se lăuda că a "umplut singur un cimitir", a reușit să se ascundă de poliție timp de 30 de ani, fără să se îndepărteze de casă.
18.01.2023 | 15:28
Un sef Cosa Nostra a reusit sa se ascunda de politie timp de 30 de ani fara sa plece prea departe de casa Se lauda ca a umplut un cimitir de unul singur
Poliția l-a vânat pe Denaro timp de trei decenii Foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Când șeful Cosa Nostra, Salvatore “Totò” Riina, a fost arestat în 1993, după 23 de ani pe lista celor mai căutate persoane, trăia confortabil în Palermo, împreună cu soția și cei patru copii. Treisprezece ani mai târziu, acolitul său, care trăia ca un ascet, mâncând brânză și cicoare și citindu-și Biblia într-o colibă de cioban din apropierea locului său natal, Corleone, a fost capturat.

Cum a scăpat de poliție timp de 30 de ani un șef Cosa Nostra

Timp de ani de zile, doar unul dintre apropiații lui Riina, responsabil pentru o serie de violențe care s-au soldat cu sute de morți, inclusiv judecători, preoți și politicieni, a rămas în libertate. Un bărbat cunoscut pentru bogăția sa și pentru dragostea sa pentru mașinile rapide, care avea numeroase iubite și căruia îi plăceau lucrurile scumpe în viață, a reușit totuși să se ascundă de anchetatori fără a se îndepărta prea mult de casă.

ADVERTISEMENT

Omul care s-a lăudat cândva că a “umplut un cimitir de unul singur” a scăpat de poliție pentru că încă se bucura de loialitatea oamenilor care locuiau pe “teritoriul” său, în orașul Castelvetrano și în provincia Trapani.

Sute de polițiști au fost implicați în căutare de-a lungul anilor, dar fără succes. O serie de arestări ale unor persoane apropiate lui, inclusiv a surorii sale Patrizia, au făcut să crească speranța că plasa se închide, dar niciunul dintre ei nu a vrut să vorbească.

ADVERTISEMENT

“Dacă ați întreba unde este Matteo Messina Denaro, oamenii ar spune că ori este mort, ori se află în provincia Trapani”, a declarat Giacomo di Girolamo, autorul unei biografii a lui Denaro intitulată “Invizibilul”, relatează The Guardian.

“Nu era unul dintre acei mafioți care să plece în străinătate, în Brazilia sau în nordul Europei. Nu avea nevoie să își construiască un buncăr, ca șefii ‘Ndrangheta din Calabria. Era protejat în teritoriul său.”

ADVERTISEMENT

Anchetatorii l-au descris ca fiind o combinație a calităților vechii și noii mafii. “La fel ca vechii mafioți, el vede mafia ca pe un stat superior, implicând câțiva aleși care sunt demni de această onoare”, a declarat în 2014 Teresa Principato, fost magistrat și membru al Direzione Nationale Antimafia (DNA), care a fost pe urmele sale timp de decenii.

“El îi lasă să intre doar pe cei care îi sunt apropiați. Dar este, de asemenea, modern… Este un om lacom, nemilos, care face bani și care se va implica în orice afacere care aduce profit, iar metodele sale funcționează.”

ADVERTISEMENT

Nu avea calități pentru a fi un șef tradițional

Statutul lui Denaro în cadrul organizației a fost mult timp subiectul unor speculații.

Era băiatul de aur al lui Riina, apropiat de ferocii frați Graviano din Brancaccio, o suburbie a orașului Palermo. “Dacă mi se întâmplă ceva”, ar fi spus Riina, “Matteo și Giuseppe [Graviano] știu totul”.

După arestarea marilor fiare, comisia centrală de decizie a Cosa Nostra a încercat să numească un nou șef, dar de fiecare dată anchetatorii ascultau și reușeau să îi lovească.

Cu toate că tatăl său, Ciccio, era un capo de școală veche, se spunea că Denaro, cunoscut sub numele de U Siccu (“Slăbănogul”), nu avea calitățile necesare pentru a fi un șef tradițional. Era prea ostentativ, iar obsesia sa pentru jocuri de noroc nu impresiona (o altă poreclă era Diabolik, după un personaj de benzi desenate).

“A devenit parte a grupului Corleone, dar a fost un șef foarte modern în anumite privințe”, spune Di Girolamo. “Nu era căsătorit, dar a avut un copil cu partenera sa. Acest lucru ar fi fost de neconceput pentru un șef mafiot de stil vechi. De asemenea, în timp ce vechii șefi erau atașați de riturile și de dogmele religiei, el se declara agnostic, dacă nu chiar ateu.”

Mafia a fost întotdeauna capabilă să se schimbe odată cu vremurile, iar punctul forte de durată al lui Denaro a fost legătura sa cu “zona gri” în care crima organizată coexistă cu politica și afacerile.

Averea sa imensă provine din investițiile sale în energie și în domeniul deșeurilor, infiltrându-se cu succes în administrația locală pentru a obține controlul unor importante contracte de construcții.

În urmă cu trei ani, un antreprenor de parcuri eoliene a fost arestat pentru că l-a finanțat pe Denaro. Deși afacerile mafiei se încadrează în mare parte în sfera legitimă, acestea sunt în continuare susținute de amenințarea cu violența.

Implicat în campania de atentate cu bombă din 1993

Cosa Nostra a atras mânia statului prin asasinarea a doi judecători antimafia de profil înalt și admirați pe scară largă, Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, în 1992.

După arestarea lui Riina, Denaro a fost implicat în campaniile de atentate cu bombă din 1993, când Cosa Nostra a vizat locuri de importanță culturală și turistică de pe continent – în Milano, Florența și Roma – pentru a încerca să forțeze statul să abroge legile antimafia dure.

Ultima apariție confirmată a lui Denaro înainte de arestarea sa de luni, la Palermo, a avut loc în Toscana, în 1993, în perioada în care explozibilii dintr-un Fiat parcat au fost detonați în fața galeriei Uffizi, provocând moartea a trei persoane, rănirea a peste 40 și deteriorarea unor opere de artă neprețuite.

De asemenea, el a fost implicat într-una dintre cele mai oribile crime din campania clanului Corleone: răpirea și apoi uciderea lui Giuseppe di Matteo, în vârstă de 11 ani, fiul unui mafiot care a devenit martor al statului.

Denaro făcea parte dintr-o bandă care l-a ținut pe băiat înlănțuit în diferite locuri din vestul Siciliei timp de doi ani pentru a face presiuni asupra tatălui său să se dezică, înainte de a fi strangulat și de a i se dizolva corpul în acid.

Deși nu există nicio îndoială că prinderea unui criminal în masă reprezintă un triumf pentru forțele de ordine, unii sunt reticenți în a sublinia importanța lui Denaro în prezent. “El nu a fost niciodată șeful”, spune Principato. “A fost membru al comisiei, dar acesta este un lucru diferit. Nu a preluat niciodată Palermo, dar a rămas șeful regional din Trapani.”

Denaro s-ar fi lăsat prins

Principato a petrecut ani de zile urmărindu-l pe Denaro după ce a primit informații conform cărora acesta fusese tratat în diferite clinici din nord. Riina a continuat, în mod faimos, să conducă organizația din interiorul închisorii, în ciuda condițiilor de înaltă securitate care țineau deținuții la distanță și limitau strict vizitele.

De asemenea, Bernardo Provenzano, partenerul lui Riina, a fost și el aproape prins odată după ce a călătorit la Marsilia pentru a se trata pentru cancer de prostată. Dacă Denaro va continua să exercite vreo influență asupra Cosa Nostra va depinde probabil de sănătatea sa.

Unii spun că Denaro, după ani de zile în care a evitat să fie capturat, a vrut să fie prins pentru a-și putea sfârși zilele în spital. Fie că este adevărat sau nu, inelul său de protecție a eșuat în cele din urmă. Și, din moment ce încercările de a schimba comisia de conducere a mafiei au fost zădărnicite, în acest moment, nu există nimeni în culise care să-i ia locul.

Nino di Matteo, fost procuror antimafia din Palermo, care în prezent face parte din înaltul consiliu al puterii judecătorești, a declarat: “Este o veste excelentă, dar succesul statului va fi complet doar atunci când vom putea înțelege ce rol a jucat Matteo Messina Denaro în campania de bombardamente din 92-93.

De asemenea, este important să aflăm cum a reușit să rămână fugar timp de 30 de ani și cine l-a protejat.

Arestarea este un important pas înainte, însă ar fi o greșeală să credem că, odată cu arestarea sa, lupta împotriva mafiei s-a încheiat.

Cu siguranță Matteo Messina Denaro era cel mai important membru al mafiei aflat încă în libertate – dar experiența ar trebui să ne învețe că Cosa Nostra este capabilă să se regrupeze, să se reorganizeze și să se relanseze.

Stabilirea de legături cu mediul de afaceri și, în unele cazuri, cu cel politic, a făcut întotdeauna parte din ADN-ul Cosa Nostra. Cred că Matteo Messina Denaro știe multe despre aceste conexiuni și ar fi un mare pas înainte dacă ar decide să colaboreze cu justiția și să spună adevărul despre ceea ce știe”.

ADVERTISEMENT
Tags: