News

Câți bani au ajuns să câștige călugării în România. Mulți au venituri și din alte surse

Ce salarii au călugării din țara noastră. Majoritatea primesc finanțe și din alte părți. Ei se bucură de bani din partea statului.
13.02.2023 | 20:00
Cati bani au ajuns sa castige calugarii in Romania Multi au venituri si din alte surse
Ce salarii au călugării din țara noastră. Majoritatea primesc finanțe și din alte părți. Ei se bucură de bani din partea statului. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Câți bani au ajuns să câştige călugării în România. Mulţi din cei aproape 10.o00 de pustinici au venituri și din alte surse, după cum a dezvăluit recent unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați preoți de pe teritoriul țării noastre.

Ce salarii au călugării din țara noastră. Majoritatea primesc finanțe și din alte părți. Ei se bucură de bani din partea statului

Călugării și măicuțele fac parte din categoria bugetarilor, ceea ce înseamnă că primesc salariu lunar de la stat. Părintele Calistrat Chifan a dezvăluit că cele mai mari venituri sunt încasate de mănăstirile monument istoric voivodale și istorice.

ADVERTISEMENT

Pe lângă asta există punga de obște care reprezintă orice ban care se strânge de pe urma vânzărilor de lumânări sau donații. În plus, aceștia au venituri și din alte surse. Printre acestea se află banii primiți la maslu, spovedanie sau citirea de rugăciuni.

De asemenea, călugării mai pot primi bani pentru stropirea cu agheasmă sau citirea unor credincioși bolnavi cu rugăciuni pentru sănătate. Totodată, un preot dă Mănăstirii 70% din banii săi pentru punga de obște.

ADVERTISEMENT

„Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. Că i s-a dedicat lui Dumnezeu și spune: „De Mă veți asculta, voi scrie numele voastre în cartea vieții.” Și aici o luăm în felul următor.

Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit. Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânăre, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei.

ADVERTISEMENT

Aceștia se contabilizează de către un secretar și un casier și se numește punga de obște. Ce înseamnă punga de obște? De acolo mănăstirea își plătește lumina, își ia veștmintele, își ia lemnele, își ia hrana, își îmbracă călugării.

Își îmbracă călugărițele sau ce-i în mănăstirea respectivă, se gestionează, repară un gard, construiește ceva. Acela se numește venit de obște”, a spus părintele Calistrat Chifan pentru bzi.ro.

ADVERTISEMENT

Călugării români, salarii lunare

În aceeași notă, părintele Calistrat Chifan a mai subliniat că toate acestea apar în fișa administrativă, atunci când se face execuția bugetară. De asemenea, preoții se pun de acord cu starețul Mănăstirii când trebuie să repare ceva la clădire sau la curte.

Nicio figură bisericească nu are voie să aibă propria pungă de obște. Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, contribuțiile totale la salariile personalului din cadrul Administrației patriarhale ajung la 557.472 de lei în fiecare lună.

ADVERTISEMENT
Tags: