News

Câți bani câștigă în plus românii care lucrează în tura de noapte. Beneficii și riscuri asociate unui astfel de job

Mulți români ajung să lucreze în tura de noapte, fie pentru că vor să-și rotunjească veniturile, fie pentru că aceasta este natura meseriei pe care o prestează.
25.02.2024 | 11:34
Cati bani castiga in plus romanii care lucreaza in tura de noapte Beneficii si riscuri asociate unui astfel de job
Persoanele care lucrează în tura de noapte pentru un timp îndelungat riscă să aibă probleme mari de sănătate / Credit foto: McPhoto/face to face / Hepta
ADVERTISEMENT

Turele de noapte sunt reglementate în România și se bucură de o serie de beneficii pe care angajatorul este obligat să le îndeplinească. Totuși, există și multe riscuri la care angajatul se supune atunci când alege un astfel de job.

Ce beneficii au angajații care lucrează în tura de noapte

Munca de noapte este considerată un efort suplimentar din partea salariatului, iar acesta trebuie recompensat.

ADVERTISEMENT

Bunăoară, angajatorul este obligat să asigure o compensație prin timp liber plătit. Astfel, programul este redus cu o oră față de durata normală a zilei, în cazul în care salariatul lucrează cel puțin trei ore de noapte.

Programul de noapte este cel cuprins în intervalul de timp 22:00 – 06:00. Pentru a beneficia de avantajele unui salariat de noapte, acesta trebuie să activeze cel puțin trei ore în timpul său zilnic în intervalul de noapte, la o proporție de cel puțin 30% din timpul de lucru lunar.

ADVERTISEMENT

Pentru angajații care îndeplinesc aceste criterii, compensarea se face printr-un spor salarial de 25% din salariul de bază, pentru munca de noapte.

Pe de altă parte, prevederile legale arată că un angajat nu poate depăși un program de noapte de 8 ore pe zi, calculat la o perioadă de maxim trei luni calendaristice. Dacă acest lucru se întâmplă, totuși, din cauza unui job care se desfășoară în condiții speciale, angajatorul este obligat să ofere perioade de repaus sau compensare suplimentară în bani, pentru orele lucrate extra, potrivit Antena 3.

ADVERTISEMENT

Programul nocturn favorizează apariția unor afecțiuni

Turele de noapte efectuate pe termen lung implică riscuri de sănătate majore, avertizează specialiștii.

Nerespectarea orelor de somn și un stil de viață haotic pot duce la oboseală cronică, iar schimbarea ceasului biologic crește riscul de obezitate, accident vascular cerebral, boli de inimă sau cancer.

ADVERTISEMENT

De asemenea, există studii care indică o incidență crescută a apariției unor boli precum diabetul de tip 2, cancerul de piele sau diverse afecțiuni ale rinichilor.

ADVERTISEMENT