News

Câți bani câștigă pe lună un administrator de asociație de proprietari. Puțini români care stau la bloc știu

Câți bani câștigă lunar un administrator de asociație de proprietari. Salariul este plătit din buzunarul locatarilor din bloc.
10.03.2024 | 09:00
Cati bani castiga pe luna un administrator de asociatie de proprietari Putini romani care stau la bloc stiu
Câți bani câștigă pe lună un administrator de asociație de proprietari. colaj Fanatik/ Foto pinterest/Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mulți locatari nu știu câți bani câștigă pe lună un administrator de asociație de proprietari, deși salariul este plătit chiar de ei. Românii care stau la bloc achită indemnizațiile și pentru președintele de bloc și cei care fac parte din comisia de cenzori. Cum este stabilit salariul?

Câți bani câștigă lunar un administrator de asociație de proprietari

Persoanele care ar vrea să desfășoare această activitate, dar încă nu sunt hotărâte dacă se merită din punct de vedere financiar, trebuie să știe câți bani poate câștiga pe lună un administrator de bloc. Salariul diferă de la caz, la caz.

ADVERTISEMENT

Conform legii 196/2018, cei care vor să ocupe funcția de administrator, sunt nevoiți să obțină un certificat de calificare profesională. Blocurile pot fi administrate de persoane fizice, în baza unui contract individual de muncă. Pot fi administrate și de persoane juridice. Cele din urmă trebuie să aibă drept obiect de activitate serviciul de administrare a clădirilor.

Dacă vorbim despre persoanele fizice autorizate, salariul poate fi negociat în cadrul asociației de proprietari. Astfel, indemnizația poate fi diferită. De exemplu, administratorii de bloc din Ploiești încasează între 25 și 35 de lei pentru fiecare locuință.

ADVERTISEMENT

„În medie un administrator de bloc din Ploiești poate încasa între 25 de lei și 35 de lei bru ce se repartizează pe cotă parte indiviză a apartamentului. Însă sunt asociații de proprietari la nivelul cărora sumele percepute sunt mult mai mari”, a declarat Aurel Răileanu, administrator de bloc în Ploiești, potrivit Observatorul Prahovean.

Dacă la un imobil în care sunt 40 de apartamente, fiecare proprietar plătește 30 de lei, administratorul blocului poate câștiga 1.200 de lei lunar. Însă, venitul crește dacă desfășoară activitatea la mai multe scări de bloc.

ADVERTISEMENT

Ce alte cheltuieli mai pot fi achitate de locatari

Remunerația poate fi și mai mare. Asta dacă persoanele în cauză exercită funcția la mai multe asociații de proprietari ori la mai multe imobile. În plus, activitatea poate fi desfășurată de românii care sunt pensionari și vor să câștige un ban în plus. De asemenea, poate fi o metodă la care apelează și cei care au un loc de muncă stabil, dar care vor să aibă încă o activitate în afara programului de lucru.

Locatarii trebuie să cunoască faptul că suma totală a banilor încasați de administrator poate fi decisă chiar de ei. Salariul este stabilit în cadrul ședințelor. Tocmai de aceea, important este ca toți cei care locuiesc în bloc să participe la aceste întruniri.

ADVERTISEMENT

Pe lângă salariul admnistratorului, românii care stau la bloc trebuie să îi plătească și pe cei care fac parte din comitetul executiv, respectiv pe președintele asociației de proprietari. Cu acordul locatarilor, pot apărea cheltuieli și pentru contabil, portar, îngrijitor sau personalul de la curățenie.

 

ADVERTISEMENT
Tags: