News

Câți bani câștigă un chirurg pentru operațiile făcute pe timpul gărzilor. Motivele pentru care medicii vor să facă grevă

Câți bani câștigă un chirurg pentru operațiile făcute pe timpul gărzilor. Motivele pentru care medicii vor să facă grevă de la 1 iulie 2023, la 1 lună după profesori.
20.05.2023 | 14:40
Cati bani castiga un chirurg pentru operatiile facute pe timpul garzilor Motivele pentru care medicii vor sa faca greva
Câți bani câștigă un chirurg pentru operațiile făcute. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Câți bani câștigă un chirurg pentru operațiile făcute pe timpul gărzilor. Motivele pentru care medicii vor să facă grevă de la 1 iulie 2023, la 1 lună după profesori. Deși au salarii decente, medicii au alte nemulțumiri referitoare la sporuri, printre altele. Cert e Federația ”Solidaritatea Sanitară” a transmis că din luna iulie trece la proteste.

Câți bani câștigă un chirurg pentru operațiile făcute pe timpul gărzilor

Mai mult, sindicaliștii au oferit exemple și argumente pentru care vor să facă grevă. O problemă invocată de sindicaliști e tariful cu care e plătit un chirurg în timpul unei intervenții chirurgicale în gardă (38 de lei pe oră) și compară acest tarif cu cel din privat, unde suma depășește 1000 de lei pe oră.

ADVERTISEMENT

”Un chirurg este plătit cu 38 lei/oră în timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă! Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă prezentarea punctuală a motivelor acțiunilor de protest, menite să indice public problemele cu care se confruntă fiecare categorie profesională, cu plata pe care o primesc medicii pentru gărzile suplimentare normei de bază.

Considerați că a plăti un chirurg pe timpul unei intervenții chirurgicale desfășurate în gardă cu un tarif net de 38 lei/oră este normal?! Pentru a înțelege mai bine situația vă invităm să comparați acest venit cu ce ar putea obține în privat în cadrul consultațiilor desfășurate în acest interval (cel puțin 380 lei/oră net ) sau a intervențiilor chirurgicale (care pot depăși 1000 lei/oră). Acesta este doar unul dintre foarte multele exemple de inechități salariale ce afectează profesioniștii din sănătate. Vom reveni la detalierea acestui exemplu după o scurtă prezentare a situației gărzilor medicilor”, și-au început sindicaliștii comunicatul.

ADVERTISEMENT

În ceea ce ei numesc o ”situație dramatică a plății gărzilor”, sindicaliștii menționează că ”plata gărzilor suplimentare normei de bază ale medicilor se calculează la ora actuală prin raportare la un salariu brut lunar de (exemplul pentru medicului primar gradația 5 – nivelul maxim posibil)”. Așadar, sindicaliștii se plâng că medicii sunt plătiți foarte prost, inclusiv chirurgii.

Așadar, în cazul spitalelor neclinice e vorba de 5605 lei și 7020 de lei în cazul spitalelor clinice, adică un salariu net de 3222 de lei în spitalele neclinice și 4036 de lei în spitalele clinice. Totodată, sindicaliștii menționează că în cazul unui medic primar gradația 5 (nivelul maxim), tariful orar net pentru o gardă e de 22 de lei/oră în spitalele neclinice și 28 de lei în cele clinice. Suma poate crește la 55 de lei în zilele libere legale sau în weekend.

ADVERTISEMENT

”Pentru a înțelege ce înseamnă o gardă, amintim că în discuție este un efort depus de medic de-a lungul unui număr de ore care depășește cu mult durata zilnică normală a muncii, respectiv: – 18 ore de lucru continuu este durata cea mai mică a unei gărzi, din care 8 ore noaptea. – 24 ore de lucru continuu este durata cea mai mare a unei gărzi (incluzând și 8 ore lucru de noapte)”, au mai transmis sindicaliștii.

Referitor strict la chirurgi, acesta poate câștiga într-un caz fericit 69 de lei pe oră în neclinic sau 74 în clinic, iar un medic specialist chirurg gradația 2 cu toate sporurile la maxim 52 de lei pe oră sau 53. Acesta trebuie să efectueze 5 gărzi pe lună, patru pe săptămână și una în weekend. Practic, acesta lucrează 243 de ore pe lună, din care 48 de ore noaptea și cel puțin 90 de ore se află în intervenții chirurgicale.

ADVERTISEMENT

”Are toate sporurile la maxim (ceea ce nu se întâmplă în mod frecvent; în majoritatea situațiilor sporurile sunt la nivel minim sau cel mult mediu): sporurile pentru condiții de muncă și sporurile de gardă. Pentru o înțelegere corectă a situației vă invităm să comparați tariful orar al medicilor cu tarifele orare aplicabile diferitelor profesii sau meserii!”, au completat sindicaliștii.

ADVERTISEMENT