News

Câți bani câștigă un român în doar trei ani care investește în titluri de stat Tezaur. E o variantă mai bună decât să-i ții în bancă

Investiția în titluri de stat Tezaur pe o perioadă de trei ani este una mult mai bună pentru un român, în comparație cu varianta de a-și ține banii într-o bancă.
12.02.2023 | 17:29
Cati bani castiga un roman in doar trei ani care investeste in titluri de stat Tezaur E o varianta mai buna decat sai tii in banca
Banii câștigați în trei ani de un român care investește în titluri de stat Tezaur. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Într-o perioadă în care inflația este la un nivel extrem de ridicat, orice modalitate eficientă de a economisi bani este căutată de cetățeni. Specialiștii vin cu sfaturi în acest sens.

Banii câștigați în trei ani de un român care investește în titluri de stat Tezaur

La ora actuală, a depune o sumă uriașă de bani la bancă nu aduce un câștig prea atractiv. De exemplu, 70.000 de euro depuși în prezent într-un depozit la bancă ar aduce, după trei ani, sub 5.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Asta pentru că cea mai bună dobândă din piaţă este de 2,5%. Prin urmare, suma acumulată, în trei ani, după aplicarea impozitului pe dobândă, de 10%, este de 74.725 de euro, se arată într-o analiză Observator News.

Ce alternativă avem la a depune banii în bancă? Ei bine, analiștii financiari ne reamintesc de faptul că avem la îndemână o serie de soluții guvernamentale mult mai bune. Cea mai importantă e cumpărarea de titluri Tezaur.

ADVERTISEMENT

”Avem şi posibilitatea să ne uităm şi la soluţii care vin direct din partea guvernamentală prin aceste emisiuni Tezaur. Ele au fost la randamente bune, undeva la jumătatea inflaţiei”, recomandă Andreea Nica, analist financiar.

Cum putem strânge peste 22.000 de lei din cinci salarii medii pe economie

Cu doar cinci salarii medii pe economie puse deoparte și investite în titluri Tezaur am aduna, în trei ani, peste 22.000 de lei. Mai exact, am investi 17.825 de lei în titluri la 8%, iar după intervalul de timp amintit am ajunge la 22.103 lei.

ADVERTISEMENT

Dacă e să comparăm ”banii la bancă” vs ”investiția în titluri Tezaur” am observa discrepanța. În primul scenariu, dacă am depune banii într-un depozit în lei, la bancă, am strânge doar 19.892 lei. Conform sursei citate, mai există un alt scenariu, dacă nu avem cele cinci salarii medii economisite, dar vrem să ajungem la această sumă. E nevoie în acest caz să punem deoparte lunar 531 de lei la o dobândă de 8%. Ne va lua în jur de trei ani.

Titlurile de stat Tezaur au fost puse exclusiv la dispoziția persoanelor fizice, încă din luna ianuarie. Emiterea lor va continua pe tot parcursul anului. Pentru cumpărarea de astfel de titluri de stat sunt eligibile toate persoanele fizice cu vârsta mai mare de 18 ani la momentul la care fac achiziția. Detalii, AICI.

ADVERTISEMENT

”Titlurile de stat se pot cumpăra de către toate persoanele fizice cu vârsta de minimum 18 ani împliniţi la momentul subscrierii, de la orice subunitate poştală din reţeaua C.N. Poşta Română – S.A.

Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune”, se arată pe site-ul Poștei Române.

ADVERTISEMENT
Tags:
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
FOTO Ce a făcut Florinel Coman, imediat după finalul meciului FCSB - Botoșani...
FOTO Ce a făcut Florinel Coman, imediat după finalul meciului FCSB - Botoșani 3-2
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
A cerut despăgubiri de 760.000 de euro pentru invaliditate după un accident de maşină....
A cerut despăgubiri de 760.000 de euro pentru invaliditate după un accident de maşină. Femeia, prinsă la un concurs de aruncat brazi
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ultimele cuvinte ale lui Petre Roman la căpătâiul Mioarei Roman. Ce a putut...
Ultimele cuvinte ale lui Petre Roman la căpătâiul Mioarei Roman. Ce a putut să zică fostul premier de ea
Regele Charles, gest neașteptat după diagnosticul de cancer. La cine a apelat
Regele Charles, gest neașteptat după diagnosticul de cancer. La cine a apelat
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni