News

Câți bani cere un electrician pe oră în 2023. Suma s-a mărit în acest an

Câți bani cere un electrician pe oră în 2023. S-a înregistrat o creștere de 10% a costului pentru serviciile oferite, potrivit unui studiu.
08.06.2023 | 07:59
Cati bani cere un electrician pe ora in 2023 Suma sa marit in acest an
Câți bani cere un electrician pe oră în 2023. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Câți bani cere un electrician pe oră în 2023. Tarifele pe care le au meseriașii, fie că vorbim de constructori, electricieni sau zugravi, au crescut în acest an. Prețurile medii pentru astfel de servicii sunt cu peste 10% mai mari, în comparație cu 2022.

Câți bani cere un electrician pe oră în 2023. Tariful a crescut

Un sondaj realizat de specialiști și publicat de Adevărul, arată că patru din cinci meseriași au crescut prețurile în ultimele 12 luni. Cele mai semnificative creșteri s-au produs în construcții, hidroizolaţii, renovări. Cele mai mici creșteri au fost înregistrate în serviciile de instalare a panourilor solare.

ADVERTISEMENT

„Aceste rezultate indică o creștere generalizată a prețurilor în toate domeniile, arătând impactul inflației asupra costurilor serviciilor. Cu toate acestea, este de remarcat că unele servicii, cum ar fi cele de arhitectură și reparații electrice, au înregistrat o creștere moderată, în comparație cu altele, cum ar fi construcția de case și hidroizolații, unde creșterile de preț au fost semnificative”, arată studiul.

Cei mai mulți dintre meseriașii care au mărit prețurile serviciilor și-au justificat alegerea prin prisma creșterii costurilor la materiile prime și materiale. Vorbim de 68 % dintre aceștia. 53% dintre ei au motivat majorările din cauza creșterii prețurilor de electricitate și combustibil.

ADVERTISEMENT

Prețul cerut de un electrician pe oră

În 2023, jumătate dintre electricieni solicită o sumă mai mare de bani pe oră, în comparație cu anul trecut. Analiza arată că unul din șase a crescut costurile cu 10-20% sau 20-30%, iar ceilalți cu mai mult de 30 %.

Dacă în 2022 prețul cerut de un electrician pe oră era de 49 de lei, acum aceștia cer aproximativ 54 de lei pe oră. Prin urmare, s-a înregistrat o creștere de 10% a costului pentru serviciile oferite.

ADVERTISEMENT
Câți bani cere un electrician pe oră în 2023. Analiză
Câți bani cere un electrician pe oră în 2023. Analiză. Sursa foto: Captură Adevărul

Studiul mai arată că mai mult de jumătate dintre electricieni (61,11%) nu au în plan să mărească prețurile în următoarele trei luni. Pe de altă parte, 16,67% vor o creștere a costurilor cu 10%- 20%, iar restul cu peste 20 la sută.

Cât cere un constructor pentru proiectele din 2023

Arhitecții și constructorii și-au majorat prețurile. Potrivit studiului, un arhiect cere 100 lei/mp, în 2023, față de 90 lei/mp, cât cerea în 2022. Constructorii au crescut costurile cu aproximativ 25% într-un an. Dacă în 2022 cereau 5.100 lei/m², în prezent prețul pentru construcția unei case din cărămidă a ajuns la 6.400 lei/m².

ADVERTISEMENT

În analiza specialiștilor au fost incluși și furnizori de alte servicii, precum contabilitate, creare site web sau servicii de curățenie. Spre deosebire de constructori, electricieni sau arhitecți, în aceste domenii nu fost înregistrate majorări ale prețurilor.

ADVERTISEMENT
Tags: