News

Câți bani cheltuiește Poliția Română pentru aparatele DrugTest. În ultimii doi ani s-au cumpărat doar 15 echipamente

Poliția Română are în plan să achiziționeze 400 de aparate DrugTest, deficitul de echipament la nivelul întregii țări fiind îngrijorător.
14.09.2023 | 17:33
Cati bani cheltuieste Politia Romana pentru aparatele DrugTest In ultimii doi ani sau cumparat doar 15 echipamente
După accidentul rutier provocat de Vlad Pascu a apărut în prim-plan problema deficitului de aparate DrugTest din dotarea Poliției Române. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Instagram Vlad Pascu, captură video, Facebook IGPR
ADVERTISEMENT

După accidentul rutier din 19 august, petrecut în stațiunea 2 Mai, în urma căruia Vlad Pascu a ucis două persoane, iar alte trei au fost internate în spital, mai mulți șefi de la IPJ Constanța au fost destituiți. În urma anchetei, s-a descoperit că Pascu a fost oprit de două ori de Poliție înaintea accidentului. Prima oară, o patrulă de poliție l-a oprit în trafic, iar asupra acestuia s-au găsit un joint și patru pastile.

Cele 400 de sisteme vor costa aproape 7 milioane lei

Cu toate acestea, Vlad Pascu nu a fost dus la secție pentru a fi supus testării cu aparatul drugtest. Ulterior, s-a confirmat că Pascu se afla sub influența drogurilor atunci când a provocat accidentul. În presă s-a dezvăluit că exista un singur astfel de aparat, la Mangalia, iar acesta nu putea fi folosit decât de un singur polițist, care se afla în concediu medical. Pe surse, s-a relatat că în tot județul Constanța nu există decât 15 astfel de aparate care pot depista drogurile din organism.

ADVERTISEMENT

De altfel, situația este precară la nivelul întregii țări. Pe 30 iulie 2023, Inspectoratul General al Poliției Române a publicat un anunț de participare la o licitație în urma căreia se va atribui contractul „Sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor psihoactive în salivă”, în valoare de 6.914.600 lei, conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice.

Este vorba despre 400 de sisteme care analizeaza rapid și cu acuratețe probe de salivă prelevată de la un subiect, cu ajutorul unui kit de testare care se introduce într-un analizor. “La momentul actual structurile de poliție rutieră au în dotare astfel de echipamente, însă acestea sunt în cantități reduse și nu acoperă necesitățile generate de evoluția consumului de substanțe psihoactive”, se menționează în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

Specialiștii de la IGPR care au întocmit caietul de sarcini au subliniat că achiziția are ca obiectiv creșterea gradului de siguranță rutieră și eficienței activităților desfășurate de polițiștii rutieri și nu numai a acestora, în domeniul depistării conducătorilor auto care se află sub efectul substanțelor psihoactive. “La momentul actual, se află în exploatare un număr redus de astfel de sisteme față de prevederile de dotare regulamentare.”, se mai explică în document.

IGPR nu are bani decât pentru 244 de aparate

Prin achiziția acestor sisteme, Politia Română își propune să-și îmbunătățească rezultatele în activitățile de depistare și identificare a cazurilor de infracționalitate specifice în domeniul de competență, “prin descoperirea de persoane care se află sub influența substanțelor psihoactive și care pun în pericol climatul de legalitate din România”.

ADVERTISEMENT

Un astfel de sistem este format din: kit de testare pentru prelevarea probei de salivă-minimum 20 bucăți, imprimantă pentru afișarea rezultatelor, tastatură pentru introducerea datelor persoanei asupra căreia este făcută testarea, încărcător de la rețeaua de alimentare 230 V, 50 Hz, încărcător auto 12V, cablu USB pentru conectarea la un PC, geantă pentru transport, hârtie pentru imprimantă, instrucțiuni de utilizare în limba romană, soft de vizualizare, descărcare, ștergere a înregistrărilor.

Tot în caietul de sarcini se menționează că, deocamdată, IGPR nu poate achiziționa decât maximum 244 de sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor psihoactive în salivă, deși necesarul este de 400. Deocamdată sunt două proiecte cu finanțare externă pentru cele 244 de sisteme, pentru restul de 156 de aparate urmând să fie identificate și alocate sumele necesare pe durata de valabilitate a acordului-cadru de 24 de luni.

ADVERTISEMENT

Investițiile în aparate DrugTest vor fi de 1,7 milioane euro

Înainte de această achiziție, IGPR a mai parafat doar două astfel de contracte în ultima perioadă, ambele în 2021. Pe 26 februarie 2021, IGPR a semnat un contract în valoare de 588.000 lei pentru șase echipamente mobile de detectare a drogurilor si precursorilor tip spectrometru RAMAN portabil prevăzute în cadrul proiectului “Întărirea capacității structurilor de luptă împotriva traficului de droguri”, conform datelor consultate de FANATIK pe e-licitatie.ro.

Pe 5 noiembrie 2021, IGPR a semnat un contract în valoare de 854.200 lei pentru achiziția a 9 astfel de echipamente, în cadrul aceluiași proiect de creștere a capacității de luptă împotriva traficului de droguri. În total, aceste trei achiziții de aparate drugtest vor costa aproximativ 8,4 milioane de lei, adică aproape 1,7 milioane de euro.

În 2017 au fost inițiate primele achiziții de echipamente pentru depistarea substanțelor psihoactive, cumpărându-se șase aparate care au intrat în dotarea birourilor Brigăzii Autostrăzi. Din 2019, au fost asigurate fonduri financiare pentru achiziționarea la nivelul unităților de poliție, a 122 de echipamente de depistare a substanțelor psihoactive, în prezent existând, la nivelul IGPR, 184 de dispozitive.

ADVERTISEMENT