Inspectoratul General al Poliției Române a publicat, pe 24 aprilie 2023, o invitație de participare la o licitație în urma căreia urma să se atribuie contractul „Sisteme video”. De fapt, IGPR intenționa să achiziționeze șase sisteme de supraveghere video aeriană, adică drone, și o platformă aeriană.
Valoarea totală estimată a contractului, conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, era de 902.577 lei, adică aproximativ 185.000 euro. Cele șase drone ar fi costat 777.478 lei, iar platforma aeriană 125.099 lei. Pe 19 mai 2023, IGPR a anunțat că licitația a fost anulată: „Au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme”.
În caietul de sarcini se menționa că „contrabanda cu țigări, în prezent, este evaluată ca fiind un fenomen infracțional de amploare, iar la nivel operațional, prin structurile specializate, IGPR joacă un rol important în operațiunile de combatere a contrabandei cu tutun. Prin folosirea sistemelor de vehicule aeriene fără echipaj uman la bord, specialiștii reușesc să desfășoare activități specifice de poliție judiciară și să documenteze activitatea infracțională din zonele de frontieră și din interiorul țării”.
La capitolul beneficiilor aduse de achiziție, se scria că “în situații deosebite, în care activitățile polițienești vizează persoane sau grupări infracționale specializate în măsuri de contracarare a metodelor și mijloacelor polițienești de documentare a activității infracționale a acestora, este necesară o strategie bazată, în complementar, pe utilizarea optimă și integrată de către structurile specializate ale Poliției Române a unor mijloace tehnice moderne”.
„În acest sens, se impune achiziția și exploatarea de către organele abilitate de aplicare a legii a unor instrumente moderne care să vină în sprijinul acestora în lupta cu fenomenul infracțional, aflat într-o continuă evoluție și “adaptare rapidă” la cadrul social legislativ”, se mai arată în documentul întocmit de specialiștii din cadrul IGPR.
Se mai menționa că dronele vor fi utilizate, în condițiile legii, pentru punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse de magistrați. La capitolul descrierea actuală a situației la nivelul IGPR se arăta că “în actualul context social, caracterizat, printre altele, de o evoluție tehnologică accelerată, Poliția Română se preocupă permanent pentru menținerea unui nivel satisfăcător al capabilităților tehnice necesare îndeplinirii atribuțiilor sale legale”.
Astfel, IGPR a subliniat că dronele ar fi crescut capacitatea Poliției de a-și îndeplini atribuțiile: „În acest sens, utilizarea unor astfel de echipamente a demonstrat că acestea pot contribui semnificativ la creșterea capabilității Poliției Române de a îndeplini atribuțiile legale prin utilizarea unor echipamente tehnice de actualitate, adaptate evoluției tehnologice”.
În decembrie 2022, Poliția de Frontieră a anunțat că a depistat 3,5 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de 55,3 milioane lei, în primele 11 luni ale anului. De asemenea, au mai fost descoperite 25.740 kg de tutun şi 24,137 kg de tutun narghilea. Au fost identificate şi destructurate 3 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost identificate 34 de persoane.
Pe 14 mai 2023, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a publicat un anunț de participare la o licitație pentru atribuirea contractului „Echipamente portabile de control”, conform datelor consultate de FANATIK pe platforma achizițiilor publice. Valoarea totală estimată a achiziției este de 16.392.710,31 lei, adică aproximativ 3,3 milioane euro.
Se vor cumpăra echipamente portabile compacte de examinare documente și vize (în valoare de 562.560 lei), spectrografe portabile pentru detectarea și identificarea drogurilor (15.558.683,31 lei) și aparate portabile pentru detecția CO2 (271.467 lei). Primele echipamente sunt destinate controlului preliminar în prima linie de control din punctele de trecere a frontierei, pentru depistarea falsurilor prin examinarea documentelor de călătorie și vizelor.
Spectografele sunt destinate controlului în linia a doua din punctele de trecere a frontierei pentru detectarea și identificarea drogurilor, a agenților de tăiere. În fine, aparatele portabile vor măsura concentrația de dioxid de carbon existentă într-un volum închis, în scopul detectării persoanelor care se ascund în spații închise.