Sport

Câți bani iau FCSB și U Craiova din Conference League! UEFA pune la bătaie 235 de milioane de euro

FCSB și-a asigurat calificarea în Conference League, acolo unde are mari șanse de a ajunge și Universitatea Craiova dacă va câștiga finala Cupei. Iar premiile din noua competiție UEFA sunt peste așteptări.
21.05.2021 | 14:43
Cati bani iau FCSB si U Craiova din Conference League UEFA pune la bataie 235 de milioane de euro
Câți bani iau FCSB și U Craiova din Conference League! UEFA pune la bătaie 235 de milioane de euro. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

UEFA Conference League este noua competiție europeană care va debuta în această vară. Forul european s-a lovit de un val de critici după anunț, multă lume considerând că această nouă competiție este privită a cluburilor sărace, în special cele din estul Europei.

Însă, premiile publicate de UEFA pentru această competiție nu sunt deloc de neglijat și echipele românești calificate acolo au șansa să câștige bani foarte mulți în cazul în care vor reuși calificarea în grupe.

ADVERTISEMENT

FCSB e sigură de calificarea în Conference League! U Craiova și Sepsi, favorite să ocupe locurile vacante

România are trei locuri alocate pentru participarea în Conference League. Prin ocuparea locului doi în Liga 1, FCSB și-a asigurat calificarea în competiție. Câștigătoarea Cupei României, Universitatea Craiova sau Astra Giurgiu, vor participa în competiție, în timp ce ultimul loc va fi stabilit în urma unui baraj între locul 3/locul 4 din play-off și câștigătoarea barajului din play-out între Chindia și Viitorul.

Dacă Universitatea Craiova câștigă Cupa României, Sepsi Sf. Gheorghe va juca barajul pentru Conference League împotriva Chindiei și Viitorul. Dacă oltenii pierd cu Astra, giurgiuvenii, proaspăt retrogradați în Liga 2, vor participa în Conference League și Craiova va fi echipa prezentă la baraj.

ADVERTISEMENT

Toate cele trei formații din Casa Pariurilor Liga 1 care participă în UEFA Conference League vor intra în competiție în turul doi preliminar, fază în care vor participa 90 de cluburi. Astfel, echipele românești au de trecut trei tururi pentru calificarea în grupe (turul doi preliminar, turul trei preliminar și play-off).

Câți bani câștigă FCSB și Universitatea Craiova din Conference League

UEFA a anunțat banii care urmează să fie încasați de echipele participante în Conference League și sumele nu sunt deloc de neglijat. Forul european pune la bătaie 235 de milioane de euro în noua competiție.

ADVERTISEMENT

În primul rând, premiile încep încă din faza preliminariilor. În funcție de faza preliminară în care se opresc, echipele vor primi următoarele sume:

  1. Eliminare în primul tur preliminar: 150.000 de euro
  2. Eliminare în turul doi preliminar: 350.000 de euro
  3. Eliminare în turul trei preliminar: 550.000 de euro
  4. Eliminare în play-off: 750.000 de euro
ADVERTISEMENT

Bonus de aproape 3 milioane de euro pentru calificarea în grupe! 500.000 de euro pentru fiecare victorie

Formațiile care se califică în grupele competiției își asigură 2.940.000 de euro. Pe lângă această sumă, UEFA a pregătit premii importante pentru fiecare punct câștigat în faza grupelor, dar și bonusuri pentru calificarea în fazele superioare:

  • Fiecare victorie în faza grupelor este premiată cu 500.000 de euro, iar pentru egal se încasează 166.000 de euro
  • Câștigătoarele de grupă vor încasa un bonus de 650.000 de euro, iar echipele calificate de pe locul 2 primesc 325.000 de euro

În fazele superioare, UEFA va oferi bonusuri pentru fiecare rundă eliminatorie în parte, astfel:

  • Calificarea pentru play-off (locul 2 din Conference League cu locul 3 din Europa League): 300.000 de euro fiecare echipă
  • Calificarea în optimile competiției: 600.000 de euro
  • Calificarea în sferturile de finală: 1.000.000 de euro
  • Calificarea în semifinale: 2.000.000 de euro
  • Finalistele: 3.000.000 de euro
  • Învingătoarea: 2.000.000 de euro

Echipele românești pot câștiga bani frumoși pentru o prestație decentă în Conference League, condiția fiind să ajungă în faza grupelor. Astfel, FCSB sau U Craiova își pot asigura 5,5 milioane de euro dacă se califică în faza grupelor, obțin câteva victorii și încheie măcar pe loc de calificare în play-off.

Acestor sume se va adăuga și un procent din market pool, care poate ajunge la câteva sute de mii de euro în funcție de câte echipe românești se califică în grupe, iar în cazul celor de la FCSB, o sumă importantă ar putea să vină din coeficientul istoric al echipei.

FCSB își poate asigura 7 milioane de euro dintr-o participare cu succes în competiție!

Cele 32 de echipe calificate în grupele Conference League își vor împărți 23,5 milioane de euro, în funcție de coeficientul UEFA din ultimii 10 ani. Echipa cu cel mai mic coeficient va încasa 44.500 de euro, iar echipa cu cel mai bun coeficient ia 1,42 milioane de euro.

FCSB este printre echipele cu un coeficient important în Conference League, iar o eventuală calificare în faza grupelor va mai aduce un bonus de 1 milion de euro grație acestui coeficient istoric. Astfel, Gigi Becali ar putea încasa aproximativ 7 milioane de euro pentru o calificare în primăvara europeană.

Gigi Becali a declarat public că premiile din Conference League i-au trezit interesul pentru noua competiție: “Am aflat un lucru extraordinar, d-aia am și vrut să îl iau pe Șumudică și o să bag bani. Calificarea în Conference League grupe e 3,2 milioane de euro! Anul trecut în Europa League era 2,8 milioane de euro. Iar Conference League e 3,2 milioane de euro!”

Cine participă în Conference League? Traseu abordabil pentru echipele românești

UEFA Conference League va aduce adversari mai abordabili echipelor românești decât în anii trecuți în Europa League. Cele trei echipe românești vor intra în turul doi preliminar al competiției, acolo unde FCSB are al patrulea coeficient.

Roș-albaștrii vor fi în postura de cap de serie în toate tururile preliminare grație celor 21,0 de puncte de coeficient. Universitatea Craiova va fi cap de serie în al doilea tur preliminar, însă în funcție de rezultate oltenii ar putea cădea în urna a doua în tururile următoare.

Astfel, cel puțin în turul doi preliminar, echipele românești vor evita adversari puternici precum FC Basel, Qarabag, Astana, PAOK Salonic, AEK Atena, Partizan Belgrad, Rosenborg sau BATE Borisov.

FCSB, cale liberă spre grupele competiției?

Printre posibilii adversari ai FCSB-ului și ai Craiovei în turul doi se numără adversari precum: Petrocub Hîncești, Inter Turku, Bala Town, Bohemians Dublin, FC Europa sau Milsami Orhei.

În turul trei preliminar, FCSB va fi tot cap de serie, însă Universitatea Craiova ar putea cădea în urna a doua. Cei mai periculoși adversari pentru olteni sunt: Paços de Ferreira, Vitesse Arnhem, Rubin Kazan, FC Basel sau alte echipe puternice care vin din turul doi preliminar.

Grație coeficientului, FCSB va fi ferită de adversarii puternici din play-off dacă reușește să se califice acolo. Însă U Craiova ar putea da peste o echipă din campionatele tari ale Europei, pentru că în play-off vor intra: locul 7 din Anglia (Tottenham, Arsenal sau Everton), locul 7 din Spania (Villarreal, Real Sociedad sau Real Betis), locul 7 din Italia (AS Roma sau Sassuolo), locul 7 din Germania (Union Berlin) sau locul 6 din Franța (Lens).

Calendarul din Conference League! Echipele românești intră în scenă în luna iulie

Noua competiție va debuta pe data de 15 iunie 2021 când va avea loc tragerea la sorți pentru primul tur preliminar și se va încheia pe data de 25 mai 2022 pe Arena Kombëtare, noul stadion din Tirana.

Echipele românești vor intra în scenă pe 22 iulie când va avea loc prima manșă din turul doi preliminar. Cum arată calendarul competiției:

  • Primul tur preliminar – 8 și 15 iulie 2021
  • Al doilea tur preliminar – 22 și 29 iulie 2021
  • Al treilea tur preliminar – 5 și 12 august 2021
  • Play-off – 19 și 26 august 2021
  • Faza grupelor – între 16 septembrie și 9 decembrie 2021
  • Play-off pentru optimi – 17 și 24 februarie 2022
  • Optimi: 10 și 17 martie 2022
  • Sferturi: 7 și 15 aprilie 2022
  • Semifinale: 28 aprilie și 5 mai 2022
  • Finala 25 mai 2022

În noua competiție, meciurile vor avea loc joi, iar începând din faza grupelor, orele de start pentru confruntări vor fi 19:45, respectiv 22:00. În cazuri excepționale, vor fi programate meciuri din Conference League și marți sau miercuri.

  • 7.000.000 de euro poate să își asigure FCSB din participare în Conference League dacă trece de grupe
  • 2.940.000 de euro vor încasa echipele care se califică în grupe

  • (P) Cota BETANO pentru sezonul viitor din Liga 1: 3,00 este cota pentru “FCSB câștigă titlul”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT