News

Câți bani primesc românii care cazează refugiați ucraineni. Sumă uriașă alocată de Guvern

Românii care și-au pus casele la dispoziția refugiaților ucraineni vor primi, în sfârșit, ajutor de la stat. Guvernul alocă 45 de milioane de lei pentru aceste persoane fizice.
08.04.2022 | 13:06
Cati bani primesc romanii care cazeaza refugiati ucraineni Suma uriasa alocata de Guvern
Românii care găzduiesc refugiați ucraineni vor putea deconta cheltuielile cu cazarea și masa acestora Foto: Alex Nicodim / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM via hepta
ADVERTISEMENT

Anunțul că guvernul va aloca 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru recuperarea cheltuielilor cu cazarea pentru cetăţenii români care găzduiesc refugiaţi ucraineni a fost făcut vineri de premierul Nicolae Ciucă, la debutul ședinței executivului.

Sumă uriașă alocată de Guvern pentru românii care cazează refugiați ucraineni

Suma stabilită pentru decontarea cheltuielilor a fost stabilită la 50 de lei pe zi, a precizat șeful guvernului.

ADVERTISEMENT

“Nu am reuşit în şedinţa de miercuri să finalizăm procedurile care vizau reglementarea modului în care cetăţenii români, persoane fizice, pot să beneficieze de recuperarea sumelor pe care le cheltuiesc cu cazarea cetăţenilor ucraineni.

Prin hotărârea de guvern de astăzi (vineri n.r.) am stabilit ca, din Fondul de rezervă al Guvernului, să alocăm 45 de milioane de lei, astfel încât, în perioada următoare, cetăţenii români care găzduiesc cetăţeni ucraineni vor putea să beneficieze de recuperarea banilor cheltuiţi cu cazarea, în valoare de 50 de lei pe zi”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern, relatează Digi24.

ADVERTISEMENT

Premierul a adăugat că eactul normativ reglementează, de asemenea, recuperarea sumelor cheltuite cu hrana de către cetăţenii români care găzduiesc refugiaţi ucraineni.

“În felul acesta acoperim întreg pachetul de măsuri pe care l-am asumat la nivelul Guvernului”, a mai spus Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, în vederea stabilirii sumei de 45 de milioane de lei, s-a luat în considerare acordarea unui sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru acoperirea cheltuielilor necesare pentru cazarea unui număr mediu de 15.000 cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, pentru o perioadă de 60 de zile.

De la declanşarea acestei crize, până la data de 07.04.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 650.441 cetăţeni ucraineni, precizează Poliția de Frontieră.

ADVERTISEMENT

Numărul celor care aleg însă să rămână în România este, deocamdată, mic. Sub 5.000 de ucraineni au solicitat până acum, oficial, protecția statului român, arată Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI).

ADVERTISEMENT