News

Câți bani trebuie să dea românii pentru alimentele care se consumă în Postul Paștelui. Prețurile le vor da multora bătăi de cap

Cât te costă, în 2024, să ții toate cele 7 săptămâni din Postul Paștelui. Românii vor simți diferența de prețuri la toate alimentele.
12.03.2024 | 20:22
Cati bani trebuie sa dea romanii pentru alimentele care se consuma in Postul Pastelui Preturile le vor da multora batai de cap
Cât te costă să ții Postul Paștelui în 2024. Sursa foto: Pixabay, Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Postul Paștelui este considerat unul dintre cele mai dure posturi din an. Potrivit orânduirii Bisericii Ortodoxe, timp de 40 de zile, creștinii nu au voie să consume să consume alimente din carne, ouă și lactate. Cei care vor să țină tot postul, trebuie să știe că au la dispoziție o mulțime de alternative. Însă, prețul alimentelor care pot fi consumate în această perioadă nu este deloc unul mic.

Cât de costă să ții Postul Paștelui în 2024

Postul Paștelui reprezintă o perioadă de purificare spirituală, dar și fizică. Creștinii care aleg să țină acest post integral, trebuie să se pregătească moral, dar și financiar. În 2024, prețul meniului de post nu este deloc un mic și nu este de mirare că nu oricine și-l poate permite.

ADVERTISEMENT

Creștinii ortodocși știu foarte bine că timp de 40 de zile, nu au voie să consume carne, ouă sau lapte. În prezent, nu este foarte greu să ții post, dată fiind varietatea de alimente. Însă, o problemă cu care se vor confrunta românii anul acesta este prețul alimentelor de post.

Ca în fiecare an, creștinii ortodocși se vor îndrepta către variantele clasice de alimente de post. În topul preferințelor se află legumele, precum fasolea, năutul, dar și soia și diverse fructe.

ADVERTISEMENT

Pentru că este un post destul de lung și de drastic, românilor nu le va fi deloc ușor să își alcătuiască un meniu pentru fiecare dintre cele 40 de zile. În plus, anul acesta, vor trebui să fie mult mai atenți și la buget, căci unele produse s-au scumpit.

În perioada Postului Paștelui, alimentele care pot fi consumate se găsesc la raft la un preț mai mare. Explicația este una simplă și ține de sezonul în care acestea sunt aduse la noi în țară. Fiind sezon rece în România, multe fructe și legume sunt aduse în supermarketuri din import.

ADVERTISEMENT

Când va începe, anul acesta, Postul Paștelui

Potrivit wowbiz.ro, la o simplă vizită în piață sau în supermarket, românii vor găsi fasole albă la 15 lei/kg și soia boabe la 20 lei/kg. În această perioadă varza costă 3 lei/kg, iar prețul castraveților variază între 5 și 8 lei/kg.

Nici cei care vor să consume multe fructe în perioada Postului Paștelui nu sunt feriți de scumpiri. Un kilogram de banane costă în jur de 7 lei, iar strugurii ajung la 12 lei/kg. Un pic mai ieftine sunt merele care costă 6 lei/kg.

ADVERTISEMENT

Lintea, unul dintre cele mai consumate alimente de către creștinii ortodocși care țin post costă 20 lei/kg, iar năutul crud costă 15lei/kg. Tot 15 lei vor trebui să plătească și românii care vor să consume 250 de grame de quinoa albă.

Creștinii ortodocși trebuie să știe că Postul Paștelui va începe pe data de 18 martie și se va încheia pe data de 4 mai. De asemenea, este foarte important de reținut că în toată această perioadă, există doar două dezlegări la pește. Mai exact, pe 25 martie la praznicul Bunei Vestiri și pe 28 aprilie, în Duminica Floriilor.

În cele 7 săptămâni alocate Postului Paștelui, nu este suficient ca românii să stea departe de alimentele de origine animală, de ouă sau lapte. Este esențial ca în toată această perioadă creștinii ortodocși să fie mai buni, mai empatici și să se roage la Dumnezeu.

ADVERTISEMENT