Life

Câți bani va încasa o persoană care închiriază șezlonguri pe plajă. S-a aflat ce salarii se vor da la mare în vara lui 2023

Câți bani va primi o persoană care închiriază șezlonguri pe plajă. Ce salarii se vor da la mare în sezonul estival din acest an.
10.05.2023 | 11:36
Cati bani va incasa o persoana care inchiriaza sezlonguri pe plaja Sa aflat ce salarii se vor da la mare in vara lui 2023
Câți bani va încasa o persoană care închiriază șezlonguri pe plajă. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

S-a aflat câți bani va încasa o persoană care închiriază șezlonguri pe plajă în 2023. Mulți patroni oferă pachete salariale atractive pentru cei care vin să lucreze pe litoral. La fel ca în fiecare an, este criză de angajați la malul mării.

Câți bani va încasa o persoană care închiriază șezlonguri pe plajă

Patronii de pe litoral sunt îngroziți de valul mare de turiști din acest sezon estival deoarece nu au suficienți angajați. La malul mării este nevoie de 20.000 de oameni care să lucreze în hoteluri și restaurante.

ADVERTISEMENT

Nici muncitorii din Asia nu mai reprezintă o soluție în această situație, pentru că își fac bagajele peste noapte și pleacă în București sau în afara României, pentru un trai mai bun. Este criză de personal în stațiunile de pe litoralul românesc.

Anul acesta, sezonul a început cu jumătate dintre angajați, iar restul posturilor au rămas neocupate. “Nu găsim mai ales calificaţi, asta este o foarte mare problemă. Pe HoReCa este mai greu. Nu mai sunt şcolile profesionale care erau cândva”, a declarat un manager de hotel pentru Observator News.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în România sunt mulți părinți care nu văd școlile de meserii cu ochi buni, iar învățământul dual este cel care are de câștigat, însă tot nu poate acoperi nevoia de forță de muncă din sezonul estival.

Și mulți administratori de plajă caută angajați. De exemplu, cei care închiriază șezlonguri pot câștiga sume destul de mari de bani, la care se adaugă și bacșișul.

ADVERTISEMENT

“Au două mese pe zi, hidratare la discreţie şi plus salariul. Un puşti de 18 ani să câştige între 3500 şi 4500 de lei pe lună, depinde doar de el, plus tips ul pe care şi-l face, eu cred că e un salariu foarte atractiv.

Nu e mare filosofie să închiriezi un şezlong sau să pui o bere la draft într-un pahar”, a explicat un administrator de plajă pentru aceeași sursă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un patron de terasă a spus că toți oamenii trebuie plătiți bine, inclusiv cei care nu au experiență. Patronii încearcă orice pentru a atrage lucrători. Postează anunțuri, apelează la firmele de recrutare private și la agențiile statului.

Lucrătorii din Sri Lanka se ocupă de prepararea mâncărurilor tradiționale românești

Sameer și Udayanga, doi tineri din Sri Lanka, lucrează de doi ani într-un hotel de pe litoralul românesc. Au învățat chiar să facă mâncare tradițională. De multe ori, muncitorii străini sunt cei care fac sarmalele, chifteluțele sau varza călită de la restaurante.

“Am aflat de România printr-un prieten. Mi-a spus că este un loc frumos pentru a munci şi chiar este cum a spus, este un loc foarte frumos”, a spus unul dintre lucrători.

Motivul pentru care mulți străini aleg să lucreze în România este faptul că salariul este mai bun. “Salariul de aici este mai bun decât îl aveam în Sri Lanka. Este un salariu bun şi suficient pentru mine”, a explicat celălalt lucrător din bucătărie.

Mulți angajați din Sri Lanka se simt bine la noi în țară. De exemplu, Yogaraja Atharshan este camerist și a venit în România pentru a-și întreține familia numeroasă și aici este “a doua casă” pentru el.

Există numeroase oferte de muncă pentru cei care au calificare în domeniul turismului. Pentru a atrage angajații români, specialiștii spun că patronii trebuie să ofere salarii mai mari pentru tot anul, nu doar pentru perioadele mai aglomerate.

“Piaţa muncii în HoReCa este una extrem de volatilă. Ce fac străinii pentru a-şi fideliza angajaţii şi pentru a-şi asigura forţa de muncă în sezon este să ofere pachete salariale care să acopere tot anul, nu doar perioadele de vârf”, a explicat un specialist HR.

ADVERTISEMENT