News

Câți bani vor primi pensionarii care au cea mai mică pensie din România, în 2024. Aceasta este noua sumă minimă

Ministrul muncii a dat asigurări că vor fi bani pentru majorarea pensiilor. Simona Bucura Oprescu a explicat și care va fi cea mai mică pensie conform noii legi
14.11.2023 | 08:00
Cati bani vor primi pensionarii care au cea mai mica pensie din Romania in 2024 Aceasta este noua suma minima
Simona Bucura Oprescu a dat asigurări că vor fi bani pentru majorarea pensiilor Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Simona Bucura Oprescu a dat asigurări că vor fi găsite resursele bugetare necesare aplicării noii legi, fără a fi nevoie de majorări de taxe și că unele pensii vor crește chiar și cu 80%.

Câți bani vor primi pensionarii care au cea mai mică pensie din România, în 2024

Ministrul muncii spune că este nevoie doar de un efort din partea executivului, un efort ”pe care românii îl merită și până la urmă nu este nici așa de mare” pentru a se găsi bani pentru penii.

ADVERTISEMENT

”Este foarte important ca și colegii noștri de la Ministerul de Finanțe să aibă o colectare mai bună, să reușească să combată evaziunea, să finalizeze digitalizarea proceselor de la Ministerul Finanțelor, astfel încât, sigur, să găsim și bani pentru pensii.

Este foarte important ca noi toți să ne mobilizăm și să găsim resursele guvernamentale pentru susținerea acestei noi legi. Sigur, asta printr-o mai bună colectare la nivelul Ministerului Finanțelor, printr-o scădere a evaziunii fiscale și nu prin taxe sau dări noi pentru români.

ADVERTISEMENT

Sigur, politica fiscal-bugetară o fac colegii noștri de la Ministerul Finanțelor și Guvernul în ansamblul său, dar eu știu că atunci când se dorește, se poate.

Și de data aceasta, se pot găsi resurse, așa cum și altădată este demonstrat că s-au găsit, cu atât mai mult pentru susținerea unui act normativ care nu face altceva decât să aducă respect și echitate pentru români”, a declarat Simona Bucura Oprescu pentru HotNews.ro.

ADVERTISEMENT

Noua sumă minimă

Ministrul a mai explicat că pensiile vor fi majorate în două faze. Prima dată de la 1 ianuarie 2024, când vor fi indexate cu rata inflației de 13,8%, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 la 2.032. A doua fază se va încheia la 1 septembrie 2024, dată până la care toate pensiile vor fi recalculate.

”Vom avea pensii care vor crește poate cu 1%, pensii care vor crește cu 80%. Sunt simulări făcute de colegii noștri de la Casa Națională de Pensii cu persoane care se află acum în indemnizația minimă socială și care, pe calculele noastre, vor avea o creștere de 87% ”, a mai declarat Simona Bucura Oprescu.

ADVERTISEMENT

În urma recalculării, a mai dat asigurări ministrul, nicio pensie nu va scădea sub nivelul aflat în plată și niciun pensionar din România nu va încasa lunar mai puțin de 1.281 lei cât reprezintă indemnizația minimă socială.

Simona Bucura Oprescu a mai declarat, cu referire la posibilitatea eșalonării sau a aplicării etapizate a creșterilor prevăzute de noua lege, că ”această observație nu a fost preluată”.

ADVERTISEMENT