Așadar, conform INSP, în țara noastră au fost confirmate până acum șapte astfel de cazuri de infecție cu West Nile, din 6 iunie până pe 17 august. Acestora li se adaugă un caz suspect, care nu a fost încă definitiv confirmat. Din totalul de șapte persoane infectate, nu mai puțin de trei oameni au murit.
Decesele au fost înregistrate în Satu Mare, Ilfov și Dolj. Între timp, infectările au fost două la număr în București, Dolj și Ilfov și câte unul singur în Satu Mare și Galați. Un singur caz de infecție cu virus West Nile a avut dublă expunere în București și județul Tulcea, conform specialiștilor.
Virusul West Nile este răspândit de țânțari, în special în sezonul cald din Europa, când insectele sunt active. Așadar, pe durata verii, între lunile iunie și august, specialiștii le transmit românilor să evite mușcăturile de țânțari folosindu-se de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi.
Totodată, oamenilor le este recomandat să utilizeze substanțe chimice repelente pentru țânțari, dar și să monteze plase de protecție la ferestre și să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei. Nu în ultimul rând, oamenilor le este recomandat să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.
Între timp, medicul Tudor Ciuhodaru a explicat care sunt cele 5 semne ”de alarmă” care impun prezentarea de urgență la spital. ”Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar”, a explicat Tudor Ciuhodaru.
Primul pas, de care trebuie să țină cont toată lumea e evitarea ”înțepăturilor de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această”.
În al doilea rând, oamenii trebuie să folosească ”pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele”. În al treilea rând, oamenilor le este recomandat să poarte ”haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție”.
În final, oamenilor le este transmis să utilizeze și să verifice ”integritatea plaselor contra insectelor”, dar și să limiteze ”înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor)”, se arată în postarea lui Tudor Ciuhodaru”.
Trebuie știut că acest virus nu poate fi transmis prin contract fizic, cum ar fi atingerea sau sărutul, însă transfuziile pot fi o sursă de infecție. Dacă cineva este mușcat de țânțar nu trebuie să se panicheze, pentru că e puțin probabil ca o singură mușcătură de țânțar să provoace boala.