News

Cauza morții Alexandrei, tânăra de 25 de ani care s-a stins la maternitatea din Botoșani. Ce au descoperit legiștii

Alexandra a murit cu zile pe un pat de spital în Botoșani, astfel că oamenii au ieșit revoltați în stradă și au cerut să se facă dreptate.
23.08.2023 | 07:57
Cauza mortii Alexandrei tanara de 25 de ani care sa stins la maternitatea din Botosani Ce au descoperit legistii
Cauza morții Alexandrei, tânăra de 25 de ani care s-a stins la maternitatea din Botoșani. Ce au descoperit legiștii
ADVERTISEMENT

Tânăra de 25 de ani a murit la Maternitate, iar acum personalul medical e acuzat de neglijență. Potrivit unor investigații suplimentare, fata a suferit un edem pulmonar, avea insuficiență cardio-respiratorie, iar sarcina i se oprise din evoluție. Femeia a zăcut o noapte întreagă fără să fie băgată în seamă de medici.

Cauza morții Alexandrei, tânăra de 25 de ani

Mamă a trei copii, Alexandra era însărcinată cu al patrulea, însă această sarcină s-a dovedit a fi problematică. Pentru că nu se simțea bine, a decis să meargă la spitalul din Botoșani, acolo unde a fost pusă într-un pat și i s-a transmis că mediul ei ginecolog o va consulta ”dimineața”, conform Adevărul.

ADVERTISEMENT

Asta, cu toate că fata se plângea de dureri groaznice de stomac și în cele din urmă că nu poate respira. Acum, medicii legiști au confirmat oficial care e cauza morții fetei. ”Cauzele decesului, conform cu certificatul medical constatator al decesului au fost: insuficienţă cardio-respiratorie acută, edem pulmonar acut şi sarcină oprită în evoluţie, complicată infecţios”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, Ioan Asaftei.

Indiferența și incompetența medicilor de aici a stârnit revolta populației, mai ales că fata a ajuns la spital cu Ambulanța și era clar că avea probleme serioasă. Doar că, după o serie de investigații sumare, medicii de acolo au considerat că cel mai bine ar fi ca Alexandra să aștepte dimineața pentru ca medicul ginecolog să o poată consulta. Nu a mai apucat, pentru că a murit pe timpul nopții.

ADVERTISEMENT

Practic, Alexandra a stat 7 ore la Maternitate, timp în care s-a plâns de dureri insuportabile de burtă. A murit la 8 dimineața, în urma unei hemoragii masive. Familia tinerei acuză medicii, în condițiile în care sarcina era pierdută și i-ar fi putut salva viața fetei dacă ar fi fost efectuat un chiuretaj.

”Erau doctoriţe de gardă, dar nu prea le-a păsat. Îi tot dădea mesaj soţului ei, îi spunea: Nu mai pot, nu mai pot, să vină să facă ceva că nu mai rezist. N-o băga nimeni în seamă”, s-a plâns Vlad Miron, fratele tinerei decedate. Alexandra le-a trimis mesaje inclusiv medicului său curant și medicului de gardă, însă a fost ignorată.

ADVERTISEMENT

Ultimul și cel mai tragic mesaj a fost cel transmis mamei sale, prin care îi spunea că nu mai poate respira. ”Nu am aer”, a fost ultimul mesaj transmis de Alexandra cât timp era în viață. Medicii spitalului se apără și spun că așa au considerat că nu se impunea ”evacuarea sarcinii” după ce fetei i s-au făcut ”toate examenele de laborator și ecografice necesare”.

Populația pare că s-a săturat și sute de oameni au protestat în fața spitalului din Botoșani, cerând dreptate pentru Alexandra. La rândul său, ministrul sănătății Alexandru Rafila a comentat acest caz. “În mod evident această femeie avea sarcina oprită din evoluţie, acest lucru fusese constatat şi fără să fiu de specialitate opţiunea corectă era cea a unei intervenţii, nu să vedem ce se întâmplă până a doua zi dimineaţă.

ADVERTISEMENT

Am văzut ce s-a întâmplat, lipsa de reacţie şi de interes, am văzut acolo, din păcate, este o mentalitate şi afirmată că atunci când eşti de gardă trebuie să dormi şi nu trebuie neapărat să tratezi pacienţii. Cred că este o problemă de mentalitate, trebuie gândită, organizată, reorganizată activitatea în acel spital dincolo de sancţiunile pe care ar putea să le dea Colegiul Medicilor sau alte instituţii care fac anchete de natură penală şi care trebuie să se soldeze cu un rezultat care să dea totuşi speranţe oamenilor că lucrurile se pot îndrepta”, declarat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT