News

Ce a ajuns să scrie presa din Austria despre aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen: ”S-au bucurat prematur”

România și Bulgaria s-au bucurat prea devreme în legătură cu aderarea la Spațiul Schengen, susține presa austriacă.
29.12.2023 | 07:33
Ce a ajuns sa scrie presa din Austria despre aderarea Romaniei si a Bulgariei la Spatiul Schengen Sau bucurat prematur
România și Bulgaria își doresc să adere cât mai rapid la Spațiul Schengen, inclusiv pe cale terestră / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Victoria sărbătorită la Sofia și București este prematură, susțin jurnaliștii austrieci, care au analizat situația celor două țări în perspectiva accederii la Spațiul Schengen. Astfel, publicația ”Die Presse” a publicat un punct de vedere din partea ministerului austriac de Interne, în care se precizează că guvernul își menține refuzul față de aderarea celor două țări.

Presa austriacă susține că România și Bulgaria s-au bucurat prea devreme

Poziția oficială a ministerului de Interne este că negocierile cu Bulgaria și România sunt în continuare deschise și continuă în aceeași notă, se arată într-un răspuns al instituției, la solicitarea jurnaliștilor austrieci.

ADVERTISEMENT

În această situație, reacțiile venite de la Sofia și București, unde guvernele celor două state au anunțat că a fost înregistrat un progres în negocierile pentru admiterea în Spațiul Schengen sunt cel puțin vremelnice, iar ministerul de Interne de la Viena ”nu vrea să aibă nimic de-a face cu asta”, scrie ”Die Presse”, citat de news.ro.

De asemenea, ”Der Standard” notează că ”ministerul de Interne de la Viena s-a limitat să precizeze, joi, că negocierile continuă în prezent”.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Interne austriac: ”Nu există negocieri pentru aderarea la Schengen pe cale terestră”

De asemenea, reprezentanții instituției au menționat că nu se pune problema de un termen limită cu privire la aderarea la Schengen cu frontiere terestre pentru că ”nu există astfel de negocieri”.

Reacția autorităților de la Viena vine la scurt timp după ce România și Bulgaria au anunțat că s-a ajuns ”la un acord politic” cu Austria privind extinderea Spațiului Schengen.

ADVERTISEMENT

Astfel, începând cu martie 2024, cele două state vor aplica politica Schengen la frontierele maritime și aeriene. În plus, premierul Marcel Ciolacu s-a arătat încrezător că va încheia negocierile cu Viena pentru eliminarea controalelor terestre.

De asemenea, premierul bulgar, Nikolai Denkov, a declarat joi că Austria și-a dat un acord de principiu pentru aderarea pe cale maritimă și aeriană și continuă negocierile pentru extinderea pe cale terestră.

ADVERTISEMENT

Condițiile Austriei în legătură cu admiterea României și Bulgariei

Pentru ca acest lucru să se întâmple, Viena pune mai multe condiții, cum ar fi o sporire a misiunii Frontex în Bulgaria și bani de la Comisia Europeană pentru o protecție solidă a frontierelor externe. De asemenea, Austria vrea ca România și Bulgaria să preia o parte din solicitanții de azil, mai ales pe cei din Afganistan și Siria.

ADVERTISEMENT