News

Ce a decis instanța în legătură cu pădurea moștenită de Florin Cîțu. Dosarul durează de mai bine de 6 ani

Florin Cîțu a moștenit de la părinți, împreună cu fratele său, o suprafață uriașă de pădure în stațiunea Voineasa, din județul Vâlcea.
24.10.2023 | 09:33
Ce a decis instanta in legatura cu padurea mostenita de Florin Citu Dosarul dureaza de mai bine de 6 ani
Florin Cîțu a moștenit mai multe suprafețe de pădure la Voineasa în urmă cu 10 ani. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Florin Cîțu, Stațiunea Voineasa
ADVERTISEMENT

Fost premier și ministru de finanțe și actual senator din partea PNL, Florin Cîțu a moștenit de la părinții săi, în 2013, o suprafață de 75 hectare de pădure în comuna Voineasa, din județul Vâlcea. Suprafața este deținută în părți egale cu fratele său, George, conform declarației de avere. Familia Cîțu a intrat în posesia pădurilor prin restituiri făcute în urma unor sentințe judecătorești.

Actul de proprietate a fost emis în 2007

În 2005, Tribunalul Vâlcea a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru tatăl lui Cîțu, Vasile,  asupra unei suprafețe de 10 hectare de pădure. În 2012, Judecătoria Brezoi a obligat Comisia locală Voineasa de aplicare a legilor fondului funciar să reconstituie dreptul de proprietate al familiei Cîțu asupra a 40 de hectare de teren cu vegetație forestieră.

ADVERTISEMENT

Pădurea retrocedată familiei Cîțu este situată în muntele Puru, lângă stațiunea Transalpina Sky Resort, cel mai mare domeniu schiabil din țara noastră, dar și în apropierea lacului Vidra. Părinții lui Vasile Cîțu intraseră în posesia pădurilor de la Voineasa prin schimburi cu terenuri forestiere dobândite în alte localități din județul Vâlcea, respectiv în Golești, localitatea lor natală, și în Voineșița.

Comisia locală pentru aplicarea legilor fondului funciar Voineasa și Direcția Silvică Vâlcea s-au opus acestor retrocedări și le-au contestat în justiție, dar procesele au tergivesat. Pe 5 aprilie 2017, Romsilava-prin Direcția silvică Vâlcea, a cerut în instanță anularea unui act de proprietate din ianuarie 2007, dosarul fiind înregistrat la Judecătoria Brezoi, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Pârîți figurează Comisia locală de aplicare a legii fondului funciar Voineasa și Comisia Județeană Vâlcea pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, care au emis acel act, precum și tatăl lui Vasile Cîțu și sora acestuia, care au beneficiat de el. În calitate de intervenienți figurează Florin și George Cîțu. Obiectul cererii se referă la existenţa a două titluri de proprietate pentru două suprafețe de teren.

Mătușa lui Florin Cîțu a vândut drepturile succesorale rudelor ei

Sora tatălui lui Cîțu a vândut partea sa de teren părinților lui Florin Cîțu. În 2021, când a murit mama lui Cîțu, el și fratele lui au moștenit partea mamei lor, astfel că au devenit intervenienți în dosar. “Comisa Locală Voineasa a eliberat un titlu de proprietate în care proprietar deposedat figurează chiar Cîțu Vasile, iar acest titlu este apreciat de comisie ca fiind legal şi corect întocmit. Astfel, de ce pentru această suprafaţă Cîțu Vasile este persoană deposedată şi pentru 11,6 ha nu ar fi persoană deposedată, comisia locală urmând să explice.”, se arată în dosar.

ADVERTISEMENT

În legătură cu existența celor două titluri de proprietate, avocatul a arătat că s-au depus la dosar înscrisuri în sensul că nu există două titluri, comisia locală nefiind lămurită nici cu privire la felul cum a evoluat eliberarea, modificarea acestui titlu de proprietate. Instanţa a constatat că la dosar s-a depus o notă în care se precizează că nu este vorba de două titluri ci este unul singur rectificat.

Din istoricul cauzei se arată ca pârâtul Vasile Cîțu are calitate de persoană îndreptățită la reconstituirea dreptului de proprietate, la fel ca sora acestuia. Ulterior, aceasta a decis să vândă lui Vasile Cîțu, cât și soției acestuia, drepturile succesorale de pe urma mamei acestora, încheindu-se în acest sens contractul de vânzare-cumpărare din 3 noiembrie 2006.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu și fratele său au moștenit partea mamei lor

Tatăl lui Cîțu a menționat în instanță că soția sa a decedat pe 4 iunie 2021, lăsând ca moștenitori pe fiii Cîțu Florin și Cîțu George. „Sunt persoane îndreptățite la reconstituirea dreptului de proprietate ca urmare a calității de moștenitor după mama lor, ce a dobândit la rândul ei dreptul la reconstituirea dreptului de proprietate prin cumpărare”, se mai menționează în dosarul consultat de FANATIK.

Avocatul a arătat că intervenienții Cîțu Florin și Cîțu George sunt fiii pârâtului, ceea ce justifică calitatea şi interesul în prezentul dosar, “în raport de faptul că soția pârâtului a cumpărat toate drepturile succesorale de pe urma surorii pârâtului, astfel că şi aceasta are dreptul la reconstituirea acestei suprafeței de teren. Or, în raport de decesul ei şi în raport de faptul că singurii moștenitori sunt soţul şi cei doi fii, apreciază că aceştia justifică interesul în prezenta cauză.”.

Pe 9 octombrie 2023, Judecătoria Brezoi a respins cererea de chemare în judecată formulată de Romsilva-Direcția Silvică Vâlcea, admițând și cererea de intervenţie accesorie în favoarea pârâtului Cîțu Vasile. Reclamantul trebuie să formuleze apel, tot la aceeași instanță, în termen de 30 zile de la comunicare.

ADVERTISEMENT