News

Ce a pățit o turistă după ce a cumpărat un suvenir din Egipt? ”Habar nu aveam că nu-mi va purta noroc”

O turistă franceză a ajuns după gratii după ce vameșii egipteni au confundat un suvenir cu o antichitate veche de 4.500 de ani.
10.02.2024 | 16:53
Ce a patit o turista dupa ce a cumparat un suvenir din Egipt Habar nu aveam ca numi va purta noroc
Femeia a cumpărat o statuetă de la magazinul de suveniruri al hotelului Sursa foto: flickr
ADVERTISEMENT

O excursie de vis în Egipt s-a transformat într-un coșmar pentru o turistă franceză, după ce a fost acuzată pe nedrept că a încercat să aducă acasă o antichitate ca suvenir.

Ce a pățit o turistă după ce a cumpărat un suvenir din Egipt?

Nathalie a fost suspectată din cauza unei statuete pe care o cumpărase din galeria comercială a unui hotel de lux. Femeia în vârstă de 56 de ani a fost arestată pe aeroportul din Luxor și a fost ținută într-o secție de poliție timp de opt zile. Ea a fost apoi acuzată de posesie și trafic de antichități.

ADVERTISEMENT

După zece zile de vacanță în Egipt, Nathalie trebuia să zboare către casă de pe aeroportul Luxor. În cadrul controalelor de securitate, valizele ei au fost supuse unui control cu raze X, iar personalul vamal a observat ceva curios.

Era vorba de o statuie mică, despre care experții contactați de vameși au concluzionat că nu era o copie a unui original, ci chiar o antichitate veche de 4.500 de ani. Cu o zi înainte, Nathalie cumpărase obiectul într-o galerie de artă din cadrul hotelului Winter Palace pentru 250 de euro.

ADVERTISEMENT

“Am fost foarte atrasă de acest obiect, un mic personaj care poartă o pânză în jurul șoldurilor, așezat cu mâinile pe genunchi. Habar nu aveam că nu-mi va purta noroc”, a declarat ea pentru ziarul francez Le Figaro, relatează euronews.travel.

Prezumție de vinovăție

Turista, avocată de profesie, a fost suspectată de trafic de antichități și condusă la secția de poliție din Luxor. Aici, avocatul ei din oficiu i-ar fi explicat că este prezumată vinovată și că ar trebui să-și ceară scuze în fața poliției.

ADVERTISEMENT

“A fost foarte greu să văd că nu mi-a apărat interesele”, spune Nathalie, care se familiariza cu sistemul judiciar local. Femeia a fost obligată să doarmă într-o cameră de 10 metri pătrați, alături de alte 40 de persoane arestate.

Jean-François Rial, directorul general al Voyageurs du Monde, agenția de turism care i-a organizat călătoria, a intervenit pentru a o ajuta. “În treizeci de ani de prezență în Egipt, nu am avut niciodată de-a face cu acest tip de caz, avem o rețea foarte bună, iar acest lucru ne-a ajutat să îmbunătățim condițiile de detenție ale lui Nathalie în zilele următoare, dar a fost foarte dificil să accelerăm procedurile, deoarece securitatea statului preluase cazul”, a declarat Rial.

ADVERTISEMENT

“Securitatea statului este indiferentă la acest tip de considerente economice, face ce vrea și nici măcar Abdel Fattah al-Sissi (președintele egiptean n.r.) nu are un control complet asupra lor”, a adăugat el.

Două zile mai târziu, Nathalie a apărut în fața unui judecător francofon. Pentru a demonstra că statuia era o copie, proprietarul magazinului de suveniruri a fost chemat să dea adresa atelierului de fabricație unde modele similare umpleau rafturile.

Judecătorul a declarat încetarea procedurii, dar tot nu i-a dat lui Nathalie o decizie oficială de achitare. În cele din urmă, după intervenția ambasadorului Franței la Cairo, Éric Chevallier, femeia a fost urcată într-un avion spre Paris.

“Din câte am înțeles, mi s-a interzis să intru în țară pe viață”, a mai declarat Nathalie. Cu toate acestea, ea nu intenționează să lase lucrurile așa cum sunt. Avocatul ei spune că va face demersuri pentru a obține ridicarea interdicției și pentru a primi recunoașterea oficială a respingerii cazului.

ADVERTISEMENT