News

Ce alcoolemie ai în sânge după ce ai băut o bere? Avertismentul specialiștilor

Românii știu că nu au voie să se urce la volan după ce au consumat alcool, cu toate acestea mulți își asumă acest risc și comit accidente, uneori mortale.
01.07.2023 | 16:01
Ce alcoolemie ai in sange dupa ce ai baut o bere Avertismentul specialistilor
Ce alcoolemie ai în sânge după ce ai băut o bere? Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Lăsând la o parte proiectul de lege care îi va trimite în curând după gratii pe curajoșii care beau și urcă la volan, mulți români se vor întreba: ce alcoolemie am în sânge după ce am băut doar o bere? Experții au oferit răspunsul, deși ar fi indicat ca berea să fie savurată pe o terasă vara, alături de prieteni, nu la volan.

Ce alcoolemie ai în sânge după ce ai băut o bere?

Cert e că statistic, în 2020 aproximativ 13.000 de șoferi români au fost trimiși în judecată pentru că s-au urcat băuți la volan. Mulți dintre ei au avut aceeași scuză, că au băut ”doar o bere”. Cu toate acestea, ce alcoolemie are o persoană în sânge după ce a consumat ”doar o bere”?

ADVERTISEMENT

Așa cum era de așteptat, e relevantă în această situație cantitatea de alcool băută. Adică un pahar de tărie va fi cu siguranță mai relevant decât un pahar de bere. Vestea proastă pentru șoferi e că enzimele descompun alcoolul în ritmul lor, astfel că o cafea sau o băutură energizantă nu vor ajuta prea mult în această situație.

Trebuie ținut minte că alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de 24 de ore, în timp ce din salivă poate fi detectat în 48 de ore, iar din păr chiar și până la 90 de zile. Interesant, alcoolul se elimină cel mai rapid din sânge, unde poate fi detectat pentru cel mult 12 ore.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii, o alcoolemie cuprinsă între 0.01 și 0.40 miligrame la litru de alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu o amendă, dar și cu suspendarea permisului de condus pentru 90 de zile. Așadar, chiar o simplă bere poate să-i lase pe șoferi pietoni.

Un cunoscut polițist vlogger a făcut un astfel de experiment, a băut o bere și a verificat cu aparatul etilotest ce alcoolemie are, conform Promotor. La două minute după ce a consumat o bere, aparatul indica 0.28 miligrame. ”Nu mă așteptam să fie atât de mare”, s-a amuzat polițistul. după 15 minute, testul arată 0.09 mg/l, adică o amendă de 1305 lei și reținerea permisului pe 90 de zile.

ADVERTISEMENT

La jumătate de oră, alcoolemia e 0.08, deci sancțiunea e la fel de relevantă. Alcoolemia scade la 0.06 mg/l după 45 de minute, caz în care șoferul rămâne pieton pentru 90 de zile. Testul e refăcut peste o oră, timp în care alcoolemia scade la 0.05 mg/l, tot o contravenție cu sancțiune asemănătoare. Pe scurt, o bere poate lăsa pe oricine fără permis de conducere.

De reținut că femeile elimină mai rapid alcoolul din sânge decât bărbații. Vârsta e un alt factor care e determinant la eliminarea alcoolului din sânge. Practic, alcoolul se elimină din sânge cu o ”viteză” de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Așadar, un șofer cu o alcoolemie 1.6 la mie are nevoie de 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie 0.

ADVERTISEMENT

Cât despre lege, aceasta prevede un prag psihologic de 0.8 la mie. Sub acest prag șoferii riscă o amendă și ridicarea permisului, însă peste 0.8 la mie se vorbește deja despre trimiterea în judecată și chiar ani grei de închisoare. Mai ales dacă noul proiect de lege va fi adoptat în curând, șoferii vor ajunge automat la închisoare dacă omoară pe cineva în timp ce s-au urcat băuți, drogați sau fără permis la volan.

ADVERTISEMENT
Tags: