News

Ce alimente a cumpărat spitalul din Murgeni cu puțin timp înainte de tragedie. Câți bani s-au cheltuit

Spitalul de psihiatrie din Murgeni, acolo unde au decedat trei pacienți din cauza unei intoxicații cu pesticide, a achiziționat cantități importante de conserve și icre de pește în ultima perioadă.
24.11.2023 | 12:46
Ce alimente a cumparat spitalul din Murgeni cu putin timp inainte de tragedie Cati bani sau cheltuit
Spitalul de Psihiatrie din Murgeni achiziționează alimente de la doi furnizori. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Spitalul Psihiatrie Murgeni, Facebook
ADVERTISEMENT

Trei pacienți de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au decedat după ce au suferit intoxicații, alți 30 de pacienți fiind internați din cauza acelorași simptome. În ziua de marți, la spital s-au consumat icre de pește (dimineața), borș cu perișoare din pește, pangasius prăjit, pilaf, pâine și colac (la prânz) și conserve de pește (la cină).

Furnizorul conservelor de pește este o firmă din Bârlad

Masa de prânz a fost oferită de Mânăstirea Florești, aflată în apropiere, iar autoritățile au ridicat aproape 100 de kilograme de pangasius, din bucătăria mănâstirii, cumpărate de la un depozit de pește din Bârlad, pentru a le analiza. Reprezentanții mănăstirii au trimis 170 de porții de ciorbă și pangasius cu legume la Spitalul de Psihiatrie.

ADVERTISEMENT

Cei de la mânăstire au declarat autorităților că și ei au mâncat din pangasius și nu au avut simptome de toxiinfecție alimentară.

Primele rezultate ale autopsiei arată că pacienții ar fi murit din cauza pesticidelor, rămâne însă de văzut care dintre alimente ar fi fost sursa. De la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au fost ridicate 1.000 de conserve de pește. Toate probele prelevate atât de la mănăstire, cât și de la spital au fost trimise la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

ADVERTISEMENT

Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice, Spitalul din Murgeni a cumpărat conserve de pește pe 10 noiembrie 2023, cu aproape două săptămâni înainte de tragedie. Este vorba de 1.000 conserve de pește a câte 170 grame ambalate în cutie de tablă, în cutii de transport de 12 bucăți.

Prețul a fost de 10,06 lei pe bucată, ceea ce înseamnă că spitalul a cheltuit 10.060 lei pe conservele de pește. Spitalul a cumpărat și alte alimente (fasole, mazăre, tocană la borcan și ulei) cu acea ocazie, în valoare de 24.574,6 lei. Furnizorul conservelor de pește este firma SC AFD logistic SRL care a mai încheiat contracte cu spitalul pentru alimente, iar de fiecare dată s-au cumpărat și conserve de pește.

ADVERTISEMENT

La spital au ajuns peste 2000 conserve de pește

Pe 9 octombrie 2023, firma a livrat 600 conserve de pește spitalului, iar pe 13 septembrie s-au achiziționat 512 conserve de pește. Astfel, în două luni, Spitalul din Murgeni a cumpărat 2112 conserve de pește de la SC AFD logistic SRL, pe care a cheltuit 21.246,72 lei, adică aproximativ 4.300 euro.

Firma care a livrat spitalului din Murgeni conservele de pește are și un magazin online, iar în ofertă există mai multe sortimente la cutii de 170 grame: hering file sos, hering file în ulei, hering în ulei, macrou file afumat în ulei, macrou file salamina, macrou file sos tomat, macrou file în ulei.

ADVERTISEMENT

Oferta magazinului care a livrat și alte produse alimentare spitalului din Murgeni este extrem de diversificată. Pe lângă conserve, se pot cumpăra ulei, cafea, ceai, condimente, paste, dulciuri, băuturi alcoolice și nealcoolice, produse de cofetărie, precum și produse de îngrijire personală.

La spital au fost livrate peste 700 cutii de icre

Potrivit datelor consultate de FANATIK pe portalul achizițiilor publice, firma SC AFD Logistic SRL livrează alimente Spitalului de Psihiatrie din Murgeni din martie 2021, perioadă în care s-au încheiat 66 de contracte, în valoare de 926.159 lei (aproximativ 185.000 euro). Practic, firma a încheiat contracte doar cu spitalul din Murgeni.

În dimineața tragediei, pacienții au consumat icre de pește. Acestea provin de la un alt furnizor, tot din Bârlad, SC Berlin SRL. Pe 10 noiembrie 2023, între spital și firmă s-a parafat un contract pentru produse alimentare în valoare de  9.741,98 lei. Au fost cumpărate 300 de cutii de icre, la 70 de grame, la prețul unitar de 1,8349 lei, ceea ce înseamnă că icrele au costat 550 de lei.

Firma  a mai livrat spitalului 300 de cutii, pe 6 octombrie 2023, și alte 160, pe 28 august 2023, ceea ce înseamnă că, în ultimele luni, la spitalul din Murgeni au ajuns 760 cutii cu icre. Berlin SRL nu livrează produse doar acestei instituții. Din 2013 și până în prezent, firma a încheiat 3.344 de contracte, a căror valoare totală este de 2.640.647 lei, adică aproximativ 530.000 euro.

ADVERTISEMENT