Life

Ce alimente e bine să mănânci dacă ai peste 50 de ani. Îți păstrează mintea limpede și protejează sistemul imunitar

Alimentele recomandate persoanelor peste 50 de ani. Consumul lor ajută protejează organismul de cancer, dar și de diverse afecțiuni ale inimii.
22.03.2024 | 09:30
Ce alimente e bine sa mananci daca ai peste 50 de ani Iti pastreaza mintea limpede si protejeaza sistemul imunitar
Ce alimente ar trebui să consume persoanele peste 50 de ani. Sursa foto: Freepik, Pixabay
ADVERTISEMENT

Ce e bine să mănânci dacă ai peste 50 de ani? Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că o alimentație sănătoasă și o dietă echilibrată sunt cheile unei vieți longevive. Odată cu înaintarea în vârstă, toate persoanele ar trebui să acorde o atenție sporită alimentelor din meniul de zi cu zi. Iată ce produse recomandă specialiștii în nutriție celor care au trecut de 50 de ani.

Ce alimente e bine să mănânci dacă ai peste 50 de ani

De ani buni de zile, stilul de viață sănătos a început să fie din ce în ce mai promovat în rândul populației. Disciplina alimentară joacă un rol esențial în menținerea unui echilibru fizic, dar mental.

ADVERTISEMENT

Dieta de zi cu zi este foarte importantă, iar efectele ei nu sunt doar de ordin fizic. Pe lângă faptul că ajută la menținerea unei siluete adecvate, dieta poate fi responsabilă și de longevitatea unei persoane.

De-a lungul timpului, specialiștii în nutriție au realizat diverse studii, iar concluzia unora dintre ele a fost simplă. Ce e bine să mănânci dacă ai peste 50 de ani? Unele alimente te pot ajuta să trăiești mai mult, dacă sunt consumate corespunzător și la timpul lor.

ADVERTISEMENT

Persoanele care au trecut de 50 de ani trebuie să fie mult mai atente la alimentație. În cazul lor, unele produse pot face minuni pentru sistemul imunitar, dar și pentru minte.

Fructele și legumele pe care trebuie să le consume femeile și bărbații de peste 50 de ani

Unul dintre alimentele cu multe beneficii pentru o minte ageră este sfecla roșie. Aceasta conține vitamina A și C, calciu, potasiu și fier. Consumată regulat, sfecla roșie poate reduce tensiunea arterială și poate preveni apariția diverselor tipuri de cancer. De asemenea, este esențială în menținerea la distanță a demenței.

ADVERTISEMENT

Morcovii sunt și ei foarte benefici pentru persoanele trecute de 50 de ani. Consumul lor îmbunătățește semnificativ vederea și ajută la digestie. La fel ca sfecla roșie, morcovii protejează împotriva cancerului și ajută sistemul imunitar și sistemul digestiv.

Merele pot fi consumate de persoanele care au peste 50 de ani și vor să își regleze glicemia și colesterol. Consumul de mere este benefic pentru tensiunea arterială și reprezintă o sursă bogată de vitamina C și antioxidanți.

ADVERTISEMENT

Nucile, arahidele și alunele sunt și ele recomandate persoanelor peste 50 de ani. Acestea ajută la scăderea nivelului de colesterol și reduc inflamațiile din corp. De asemenea, nucile ajută la digestie și previn atacurile vasculare.

Tot pe lista alimentelor pe care e bine să le mănânci dacă ai peste 50 de ani se regăsesc și afinele. Aceste fructe sunt recunoscute datorită conținutului lor ridicate de vitamine. Consumate cu regularitate, acestea reduc colesterolul și mențin glicemia la un nivel optim.

Lista alimentelor care protejează împotriva demenței și stimulează funcțiile creierului

Ciocolata neagră poate fi și ea consumată, însă, nu mai mult de 30-60 de grame pe zi. Aceasa ajută pielea să se protejeze împotriva razelor UV și stimulează funcțiile creierului. Ba mai mult, datorită faptului că eliberează endorfine, ciocolata neagră contribuie la îmbunătățirea stării de spirit.

Spanacul este una dintre legumele pe care e bine să le mănânci dacă ai peste 50 de ani. Acesta protejează împotriva diabetului, a bolilor de inimă și ajută la întărirea sistemului osos. Datorită conținutului ridicat de vitamine, zinc și seleniu, spanacul ține cancerul la distanță.

Sparanghelul este recomandat a fi consumat de către bărbații trecuți de 50 de ani. Această legumă protejează glanda prostatică și reduce riscul de cancer de prostată. Sparanghelul poate fi consumat și de către femei, deoarece ajută la îmbunătățirea vederii și a sistemului imunitar.

Usturoiul consumat cu regularitate combate simptomele demenției. De asemenea, usturoiul are proprietăți anti-îmbătrânire și antifungice. Tocmai de aceea, este recomandat în caz de răceală sau infecții.

Broccoli face și el minuni și e bine să îl mănânci dacă ai peste 50 de ani. Acesta ajută la menținerea unei greutăți optime și luptă împotriva osteoporozei. Consumat frecvent, broccoli are o mulțime de beneficii pentru ochi și piele.

ADVERTISEMENT
Tags: