News

Ce alimente nu vor mai fi plafonate din februarie 2024. Modificările anunțate de Guvern

Guvernul a convins marii comercianți și producătorii să prelungească cu încă două luni măsura de a plafona prețurile la mai multe alimente de bază.
30.01.2024 | 15:19
Ce alimente nu vor mai fi plafonate din februarie 2024 Modificarile anuntate de Guvern
Ce alimente nu vor mai fi plafonate din februarie 2024. Modificările anunțate de Guvern
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, după mai multe runde de negocieri, de pe lista plafonărilor au fost tăiate câteva alimente ”de bază”, care au fost înlocuite cu altele, la fel de importante. Așadar, de pe listă au dispărut cozonacul, margarina, bulionul, carnea tocată și drojdia. Cu toate acestea, politicienii au decis să plafoneze magiunul și untul.

Ce alimente nu vor mai fi plafonate din februarie 2024

Măsura de plafonare a alimentelor va mai fi prelungită pentru încă două luni. Potrivit premierului Marcel CIolacu, dacă nu s-ar fi menținut această plafonare prețurile la alimentele respective ar fi crescut automat cu 20%. Reprezentanții magazinelor sunt nemulțumiți de această decizie, pentru că o astfel de măsură nu ar fi fost necesară.

ADVERTISEMENT

De Paște, planul ar fi ca și prețul la miel să fie plafonat, însă rămâne de văzut dacă acest plan se va concretiza. Momentan, lista produselor cu adaos comercial cuprinde o serie de produse, atent alese, care i-ar ajuta în special pe pensionari să ducă o viață mai ușoară și să aibă ce să pună în plasă.

Așadar, pe listă apare pâinea simplă (gramaj 300-500 grame), laptele de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT, brânză telemea de vacă la vrac, iaurtul simplu din lapte de vacă cu 3,5% grăsime și cu gramaj maxim 200 grame, precum și făină albă de grâu “000” până la 1 kg, mălaiul pănâ la 1 kg.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sunt plafonate prețurile la ouă de găină calibrul M, ulei de floarea-soarelui până la 2 litri, carnea proaspătă de pui și cea de porc, legumele proaspete vrac (roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi). Nu fac excepție fructele proaspete (mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă) și cartofi proaspeţi albi.

Ce alimente sunt plafonate începând cu februarie 2024

Mai sunt menționate, totodată, zahărul alb tos până la 1 kg, smântâna – 12% grăsime, untul până la 250 grame și magiunul până la 350 grame. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, anunța aceste măsuri încă de la mijlocul lunii ianuarie. Cu toate acestea, retailerii preferau să existe un mecanism prin care să fie controlate prețurile la anumite produse, doar dacă s-ar scumpi nejustificat.

ADVERTISEMENT

”Din punctul meu de vedere, aşa cum am spus, îmi doresc ca această ordonanţă să fie prelungită. Această ordonanţă, când a fost emisă de Ministerul Agriculturii, s-a bazat pe anumite studii, pe consumul pe care familiile cu venituri mici şi medii îl au în România. Aceste alimente de bază au fost introduse pentru că românii îşi doreau, prin studiile pe care le-am făcut, ca aceste preţuri la alimente să fie reduse”, a explicat Florin Barbu.

”În relaţia cu consumatorul noi suntem parteneri, pentru că avem acelaşi obiectiv şi anume ca aceşti consumatori, cetăţenii din România, să aibă acces la produse, acest acces să fie facil, să existe varietate şi volum de marfă permanent. Pe de altă parte, tot împreună să căutăm metode, variante prin elemente adverse, precum inflaţia sau poate alte elemente care pot modifica punctual disponibilitate anumitor produse pe raft la preţuri corecte, să fie influenţate.

ADVERTISEMENT

Din acest punct de vedere am văzut şi poziţia avută de reprezentanţii asociaţiilor de procesatori şi micii comercianţi. Există în continuare totuşi o anumită îngrijorare vizavi de modalitatea în care, poate, se va continua cu acest proiect”, a replicat în acel moment directorul executiv al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale (AMRCR), George Bădescu. Acesta menționa că plafonarea este ”făcută greșit”.

ADVERTISEMENT