News

Ce amenzi riști dacă nu respecți ordonanța militară impusă de Guvern. Câți bani plătești dacă ieși din casă fără motiv

22.03.2020 | 18:37
Ce amenzi risti daca nu respecti ordonanta militara impusa de Guvern Cati bani platesti daca iesi din casa fara motiv
ADVERTISEMENT

A devenit oficial! Amenzile pe care le riști dacă nu respecți ordonanța militară impusă de Guvern sunt unele importante. Nu este nimic de joacă și cine încalcă legea plătește bani serioși din propriul buzunar.

Ce amenzi riști dacă nu respecți ordonanța militară impusă de Guvern

Astfel, pentru ordonanța prin care se suspendă activitatea de servire și consum al produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației.

ADVERTISEMENT

Amenda este între 100 și 5000 de lei pentru persoane fizice și 1000 de lei și 70 de mii de lei pentru persoanele juridice. La fel se întâmplă și pentru ordonanța prin care este permisă organizarea, de către entitățile prevăzute la alin. (1), a activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip “drive-in”, “roomservice” sau livrare la client.

Câți bani plătești dacă ieși din casă fără motiv

Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise. Se pot oficia slujbe în lăcașurile de cult, de către slujitorii bisericești/religioși, fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online.

ADVERTISEMENT

Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, cât și împărtășirea credincioșilor bolnavi la domiciliul acestora”. Cine nu respectă plătește, de asemenea, între 100 și 5000 de lei pentru persoane fizice și 1000 de lei și 70 de mii de lei.

Se interzice organizarea și desfășurarea oricărui eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise. Aceeași amendă este și pentru acest amendament.

ADVERTISEMENT

DOCUMENTUL CU AMENZILE STIPULATE ÎL GĂSEȘTI AICI

Organizatorii evenimentelor organizate și desfășurate în spații deschise, ce presupun participarea a maximum 100 de persoane, sunt obligați să dispună măsuri care să asigure distanța de minimum 1 metru între participanți. Cine nu aplică acest lucru plătește aceiași bani.

Se interzice persoanelor izolate la domiciliu, carantinate sau internate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, să iasă din locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente. Măsura se aplică pe toată durata stării de urgență, de la data aplicării prezentei ordonanțe militare. Oricine iese afară plătește sumele menționate anterior.

ADVERTISEMENT

Se suspendă temporar activitatea în cabinetele de medicină dentară. Prin excepție, sunt permise intervențiile stomatologice de urgență. Măsura se aplică începând cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora României. Cine riscă plătește amenzile stipulate deja.

Se suspendă temporar activitățile de comercializare cu amănuntul, a produselor și serviciilor, în centrele comerciale în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori conomici, cu excepția vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice și a serviciilor de curățătorie. Amenda este între 100 și 5000 de lei pentru persoane fizice și 1000 de lei și 70 de mii de lei pentru persoanele juridice

Circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 și evitarea formării oricărui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se înțelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună. Amenda este la fel de mare.

În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4. Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să
prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume și prenume, data nașterii, adresa locuinței/ gospodăriei/ locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura. De asemenea, amenzile corespund cu cele de mai sus.

Persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate și sunt conduse de forțele de ordine publică și plasate în carantină instituționalizată, sub pază. Persoanele carantinate, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, care părăsesc locația în care acestea au fost plasate, fără aprobarea autorităților competente, sunt carantinate pentru o nouă perioadă de 14 zile. Vorbim despre aceleași amenzi și în aceste situații.

ADVERTISEMENT