News

Ce ar însemna o nouă președinție Trump pentru NATO? Fostul magnat imobiliar a amenințat că va retrage SUA din Alianță

O nouă președinție Trump ar schimba fundamental NATO. Încrederea pe care au acordat-o membrii Alianței Statelor Unite pentru a veni în apărarea lor va dispărea
26.01.2024 | 15:41
Ce ar insemna o noua presedintie Trump pentru NATO Fostul magnat imobiliar a amenintat ca va retrage SUA din Alianta
Trump a amenințat că va retrage SUA din NATO și că „nu dă doi bani” pe Alianță / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ridică întrebări și ce ar însemna acest lucru pentru NATO, știute fiind ostilitatea și declarațiile iresponsabile la adresa Alianței făcute în timpul președinției sale. Un nou Trump președinte ar însemna o schimbare fundamentală pentru NATO, indiferent dacă ar decide sau nu să se retragă din ea- după cum există temeri.

„Nu dau doi bani pe NATO”

Ostilitatea lui Trump față de NATO – de fapt, față de toate alianțele de securitate ale Americii din întreaga lume – este bine cunoscută. Atunci când a candidat pentru prima dată la președinție, a Trump a comentat frecvent că NATO „este depășită”, iar odată ajuns în funcție, a amenințat în mod repetat că se va retrage din ea.

ADVERTISEMENT

„Nu dau doi bani pe NATO”, a strigat el la consilierul său de securitate națională de atunci, John Bolton, în timpul unei dezbateri aprinse. Ulterior, Trump i-a transmis președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, noi nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim”, potrivit unui oficial UE prezent la întâlnire. El a adăugat apoi: „De fapt, NATO este moartă, iar noi vom pleca, vom părăsi NATO”.

Putin, „inteligent”, „priceput”, „un geniu”

Și în timp ce invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022 a reamintit multora valoarea și importanța NATO – precum și cea a angajamentului SUA față de securitatea europeană – fostul magnat imobiliar și animator de teleshow ajuns președinte a învățat o lecție diferită din agresiunea Moscovei. Numindu-l pe președintele rus Vladimir Putin „inteligent”, „priceput” și „un geniu”, el a afirmat că, dacă i s-ar da șansa, ar putea pune capăt războiului „într-o zi”. Foarte simplu: tăind toată asistența americană pentru Ucraina și spunându-i Kievului să facă o înțelegere cu Moscova.

ADVERTISEMENT

Astăzi, aversiunea lui Trump față de NATO rămâne nedisimulată și, dacă s-ar întoarce în Biroul Oval, nu există nici o îndoială că ea ar continua, analizează Ivo Daalder, fost ambasador al SUA la NATO și CEO al Chicago Council on Global Affairs pentru Politico. În plus, nimeni nu ar trebui să aibă prea multă încredere nici în recent adoptata lege de către Congres menită să împiedice un președinte să se retragă din Alianță fără acordul Senatului. Nimeni nu poate forța un președinte american să apere o altă țară cu toată forța armatei americane – nici măcar Congresul.

Din punct de vedere legal, SUA (sau orice alt membru NATO, de altfel) este doar obligată să ia „măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate, pentru a restabili și menține securitatea zonei Atlanticului de Nord”. Cu alte cuvinte, fiecare membru este lăsat să decidă singur dacă și cum să acționeze în cazul unui atac armat asupra unui aliat. Și chiar și această prevedere, din celebrul Articol 5, este obligatorie doar după ce toți membrii NATO sunt de acord să invoce acest angajament.

ADVERTISEMENT

Realegerea lui Trump spulberă încrederea aliaților

Totuși, ceea ce face ca o alianță de securitate să fie eficientă nu este un dictat juridic – ci încrederea pe care aliații o au unul în celălalt, faptul că se vor apăra reciproc, precum și credibilitatea acestui angajament în ochii adversarilor lor. Angajamentele obligatorii din punct de vedere juridic pot consolida această încredere, dar nu o pot susține singure – cu atât mai puțin o pot construi.

Dar dacă Trump se va retrage efectiv din NATO, așa cum se tem mulți – ceea ce orice aliat al tratatului poate face în baza articolului 13 – nu este chestiunea principală. Ci alta: simplu fapt este că realegerea sa ar fi văzută ca o repudiere fundamentală a încrederii pe care aliații NATO au acordat-o Statelor Unite pentru a veni în apărarea lor în cazul unui atac armat.

ADVERTISEMENT

Cu atât mai mult acum, când posibilitatea unui astfel de atac se profilează în Europa după războiul brutal al Rusiei în Ucraina. Nici liderii aliați și nici publicul lor nu ar avea încredere că o Americă condusă de Trump le va veni în ajutor. Această realitate nu ar însemna neapărat sfârșitul NATO, deși ar transforma-o într-o alianță fundamental diferită de cea care a existat în ultimii 75 de ani.

Pilonul principal, SUA

NATO nu s-ar prăbuși chiar dacă SUA s-ar retrage în mod oficial – ar avea doar un membru mai puțin. Bineînțeles, SUA nu sunt ca orice alt membru NATO – sunt adevărata coloană vertebrală a Alianței. Începând cu generalul Dwight D. Eisenhower, comandantul suprem al acesteia a fost întotdeauna un american. De asemenea, armata americană reprezintă o bună parte din capacitatea generală a NATO, iar forțele sale armate constituie nucleul în jurul căruia majoritatea aliaților și-au construit propriile armate. Peste 100.000 de forțe terestre, aeriene și navale americane sunt desfășurate în prezent în întreaga Europă în sprijinul direct al NATO.

Mai mult, arsenalul nuclear american, inclusiv armele desfășurate în Europa pentru a fi folosite de forțele aeriene aliate, „sunt garanția supremă a securității Alianței”. Și în timp ce Franța și Marea Britanie posedă capacități nucleare substanțiale, dorința și capacitatea lor de a extinde umbrela nucleară la toți aliații lor este incertă.

Ar fi vești bune pentru Rusia

Cu toate acestea, NATO ar rămâne o alianță militară potențial redutabilă chiar și fără SUA. Printre membrii săi se numără majoritatea țărilor din Europa, plus Canada, iar organizația posedă procese, proceduri și programe de apărare colectivă care sunt foarte dezvoltate și potențial foarte eficiente. Faptul că acest potențial ar fi transpus în realitate ar depinde, desigur, în mare parte de membrii săi. Iar o NATO fără SUA nu ar fi nici pe departe la fel de eficientă ca una cu SUA.

De asemenea, ar fi un factor de descurajare mai puțin credibil pentru Rusia și alți adversari. NATO nu se va desființa odată cu alegerea lui Trump, dar Alianța ar fi substanțial mai slabă fără un partener american credibil, ceea ce ar face ca securitatea europeană să fie mult mai precară decât este necesar sau de dorit. Și nu doar europenii ar trebui să suporte costurile – ci și americanii, conchide fostul diplomat.

ADVERTISEMENT