News

Ce au discutat Ciucă și Ciolacu, în Ucraina, cu președintele Zelenski. Imaginile care i-au cutremurat pe cei doi politicieni români

Nicolae Ciucă a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre deplasarea pe care a avut-o în Ucraina alături de Marcel Ciolacu. Premierul a anunțat subiectele discutate cu președintele Volodimir Zelenski.
27.04.2022 | 12:58
Ce au discutat Ciuca si Ciolacu in Ucraina cu presedintele Zelenski Imaginile care iau cutremurat pe cei doi politicieni romani
ADVERTISEMENT

Într-o declarație de presă susținută miercuri la Palatul Victoria, premierul României, Nicolae Ciucă, a vorbit despre vizita întreprinsă în Ucraina, alături de liderul PSD Marcel Ciolacu.

Nicolae Ciucă, anunț privind discuțiile din Ucraina cu președintele Volodimir Zelenski

Șeful Executivului spune că întâlnirea de la Kiev a avut două obiective principale, unul fiind acela de exprimare a solidarității și condamnarea invaziei ruse. Cel de-al doilea a constat în ajutorul pe care îl acordă România Ucrainei.

ADVERTISEMENT

”Doresc să menționez că vizita a avut două obiective. Primul a fost cel de a continua să ne exprimăm solidaritatea cu poporul ucrainean în fața agresiunii Federației Ruse și totodată să condamnăm ferm și deschis această invazie ilegală, neprovocată, nejustificată.

Cel de-al doilea obiectiv a fost acela de a stabili și a continua discuțiile privind sprijinul pe care România îl acordă Guvernului și poporului ucrainean și desigur relațiile bilaterale pe care noi le-am stabilit și urmează să le consolidăm pe măsura evoluției situației”, spune Ciucă.

ADVERTISEMENT

Legat de discuțiile cu Volodimir Zelenski, Ciucă spune că acestea s-au axat pe efortul pe care România l-a acordat și continuă să îl acorde statului vecin.

”În ceea ce privește întâlnirile pe care le-am avut cu premierul Ucrainei și cu președintele Ucrainei, domnul Volodimir Zelenski, am subliniat efortul pe care l-a făcut Guvernul din România, precum și poporul român.

ADVERTISEMENT

E vorba de solidaritatea pe care am arătat-o față de oamenii din Ucraina, de empatia poporului român și de măsurile luate la nivel de guvern, astfel încât refugiații din Ucraina să poată depăși aceste momente de groază prin care trec.

Deja au trecut granița peste 860 de mii de cetățeni ucraineni. Peste 80 de mii au decis să rămână în România. România are deja 45 de școli în limba ucraineană, are 7 licee cu predare în limba ucraineană, iar la Ministerul Educației au fost luate măsuri astfel încât copiii ucraineni să poată beneficia de facilitatea derulării orelor online, fiind asigurate tablete în acest sens”, a declarat Ciucă.

ADVERTISEMENT

Imaginile care i-au cutremurat pe Ciucă și Ciolacu în vizita din Ucraina

Premierul Ciucă și liderul PSD Marcel Ciolacu au vizitat două dintre cele mai afectate localități din Ucraina, Irpin și Borodianka. Cei doi au fost șocați de imaginile văzute aici.

”Vreau să spun încă o dată cât de afectați am fost cu toții față de ceea ce am văzut în Irpin și Borodianka, două localități care au fost lovite fără să se țină cont de absolut nimic zonele rezidențiale, zone în care și-au pierdut viața oameni nevinovați, civili.

Au fost distruse locuințe, au fost distruse școli, au fost distruse spitale și am putut să vedem la fața locului cum autoritățile locale depun eforturi astfel încât să poată să redea din tot ceea ce poate să însemne partea aceasta de revenire la o așa zisă normalitate a vieții în cele două localități”, spune Ciucă.

Ciucă și Zelenski, discuții despre minoritatea română din Ucraina

Nicolae Ciucă a mai spus că România va ajuta Ucraina în procesul de identificare și de condamnare a celor răspunzători de atrocitățile comise de la startul invaziei.

”În ceea ce privește măsurile care au fost luate pentru a putea fi identificați cei care au produs aceste atrocități, cei care s-au dedat la crime de război, crime împotriva umanității, am exprimat susținerea Guvernului României pentru aceste demersuri la nivel internațional, am subliniat că deja guvernul României a alocat 100.000 de euro contribuție voluntare pentru Curtea Penală Internațională astfel încât să poată să își desfășoare activitatea în teren și totodată am oferit posibilitatea ca în funcție de solicitare țara noastră să participe cu experți la derularea investigațiilor în teren.

Doresc să subliniez încă o dată că este inadmisibil ca indiferent de context să fie atacate, lovite obiective civile în care și-au pierdut viața și își pierd viața oameni nevinovați”, a adăugat premierul.

Nu în ultimul rând, Ciucă și Zelenski au mai discutat despre minoritățile române din Ucraina și drepturile lor.

”Vreau să transmit că președintele Volodimir Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleași drepturi, în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România”, a dat asigurări Ciucă.

ADVERTISEMENT