News

Ce avere are ambasadorul României la Paris. De 6 ani detașat în Franța, Luca Niculescu este de meserie ziarist

Luca Niculescu (50 de ani) a fost numit în 2016 în funcția de ambasador al României în Franța. Absolvent al Facultății de Jurnalism, Niculescu și-a construit o carieră solidă în radio și televiziune.
27.03.2022 | 18:33
Ce avere are ambasadorul Romaniei la Paris De 6 ani detasat in Franta Luca Niculescu este de meserie ziarist
Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, este de profesie ziarist
ADVERTISEMENT

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București (1995), Luca Niculescu (50 de ani) este titular al unui master în Jurnalism European, la Centrul Universitar pentru Jurnalism din Strasbourg (1996).

Ambasadorul Luca Niculescu și-a construit inițial o carieră în radio și televiziune

De profesie jurnalist, Niculescu a fost mai întâi redactor-șef al postului de radio RFI România, după care s-a specializat în televiziune în domeniul relațiilor internaționale. Astfel, ambasadorul de azi a fost realizator al emisiunii ”Afaceri externe” la Money Channel (2006), după care s-a transferat la TVR, unde a devenit moderator al mai multor emisiuni la canalul public TVR 1 (2007-2012).

ADVERTISEMENT

Devenit cunoscut prin emisiunile ”Arena publică”, ”Europa ne privește” și ”Fără frontiere”, Luca Niculescu a trecut apoi la Digi24, în 2012, unde a moderat emisiunile ”Imparțial” și ”Pașaport diplomatic”.

Corespondent permanent pentru mass-media din Franța (France Info, France Culture, France Inter, TV5 sau cotidianul Libération), Luca Niculescu a primit numeroase distincții, cum ar fi ”Personalitatea Francofonă a Anului” (2003), Premiul Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România pentru cel mai bun talk-show ”Fără frontiere” (2008 și 2011) sau ”Jurnalistul European al Anului” (2010), premiu acordat de Institutul European din România.

ADVERTISEMENT

Ambasadorul Luca Niculescu, impresionat de discursul lui Zelenski în fața parlamentarilor francezi

La începutul lui 2016, Niculescu a decis să părăsească lumea presei și a făcut trecerea spre diplomație, fiind numit Ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Franța, Principatul Monaco și Principatul Andorra. Trei ani mai târziu, Niculescu a fost ales Președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța (GAFF).

Pe 23 martie, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat în direct parlamentarilor francezi, Luca Niculescu a transmis un mesaj referitor la sentimentele trăite de el după emoționantul eveniment.

ADVERTISEMENT

”Un discurs scurt, un discurs sobru, un discurs cu emoție (interpreta avea lacrimi in voce cand președintele ucrainean a evocat tragedia de la maternitatea din Mariupol), un discurs în care a spus cât de mult e nevoie de sprijinul nostru.

Moment de reculegere pentru cei care au murit, minute de aplauze pentru președintele Ucrainei în sala Adunării Naționale. O sală plină, și pe trei ecrane, Volodimir Zelensky in tricoul kaki și drapelul Ucrainei în spate.

ADVERTISEMENT

Ce avere are Luca Niculescu, ambasadorul României la Paris

Un discurs care se termină cu o referință la un actor îndrăgit in lumea întreagă: ”Nimeni nu trebuie să iși mai riște viața în Ucraina, nu mai trebuie să ne spunem adio sub bombe, ci atunci când ne sosește ceasul. Trebuie să ne putem spune la revedere așa cum Franța i-a spus lui Belmondo””, a notat Niculescu.

Ca avere, Luca Niculescu a specificat în declarațiile oficiale că deține 3/16 din două terenuri forestiere de 12 hectare amplasate în comuna Balotești (județul Ilfov), dobândite cu titlul de moștenire de familie.

Ambasadorul României în Franța deține 3 apartamente (două integral și unul 1/4, ca parte a unei moșteniri de familie)  și o casă de vacanță situată în județul Dâmbovița. La nivelul veniturilor, Niculescu câștigă anual suma de 57.504 euro și 7.824 lei.

ADVERTISEMENT
Tags: