News

Ce avere uriașă are ambasadorul României în Kenya. Dragoș Țigău i-a comparat pe diplomații africani cu maimuțele

Dragoș Țigău, ambasadorul României în Kenya, a fost rechemat în țară de Ministerul Afacerilor Externe după incidentul petrecut la o reuniune diplomatică.
13.06.2023 | 11:33
Ce avere uriasa are ambasadorul Romaniei in Kenya Dragos Tigau ia comparat pe diplomatii africani cu maimutele
Dragoș Țigău a fost numit ambasador al României în Kenya în martie 2021. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Dragoș Țigău
ADVERTISEMENT

Dragoș Țigău a fost protagonistul unui moment stupefiant, petrecut pe 26 aprilie la sediul ONU din Nairobi, capitala Kenyei. Ambasadorul României în țara africană, care participa la o reuniune diplomatică, a spus, în timpul unei discuții cu diplomați din alte țări din Europa de Est, că “grupul african ni s-a alăturat”, după ce a văzut că o maimuță neagră se află în apropiere.

Soția lui Dragoș Țigău a moștenit șapte terenuri agricole și două forestiere

După incidentul relatat de kenyanforeignpolicy.com, Țigău a fost rechemat de urgență la București, pe 8 iunie, de Ministerul Afacerilor Externe. Instituția a comunicat că Țigău nu a informat-o despre incident, așa cum se procedează în astfel de situații. Țigău, care este diplomat de carieră, se afla la prima sa misiune ca ambasador, fiind numit în Kenya în martie 2021.

ADVERTISEMENT

Fotografiile postate de Țigău pe contul său de facebook arată că acesta ducea o viață relaxată în Africa. La un moment dat, ambasadorul a fost în Tanzania, unde s-a pozat în timp ce bea bere alături de alți diplomați. „Cu ambasadorul Ungariei, Zsolt Meszaros, și consulii onorifici ai României și, respectiv, Ungariei, în Republica Unită a Tanzaniei…. la o bere rece. Tanzaniana…. Recunoaștem că suntem în contratimp, pentru că bem bere la o cramă din Dodoma, Domiya. Nu e glumă, acolo se face vin și încă unul de bună calitate”, a explicat Țigău.

Dragoș Țigău are o situație materială excelentă, potrivit ultimei declarații de avere pe care a completat-o pe 14 iunie 2022. Conform documentului consultat de FANATIK, Țigău și soția sa, Beatrice, dețin un portofoliu imobiliar impresionant. Astfel, soția lui Țigău a moștenit șapte terenuri agricole și două forestiere în anii 2013 și 2014.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre un teren de 36.488 metri pătrați (în localitatea Gherghița, județul Prahova), unul de 45.000 metri pătrați (Cioranii de Joc, Prahova), de 27.815 metri pătrați (Valea Călugărească, Prahova), de 500.000 metri pătrați (Răchiți, Botoșani), de 551.400 metri pătrați (Havarna, Botoșani), de 348.652 metri pătrați (Cotușca, Botoșani) și unul de 59.300 metri pătrați (Havarna, Botoșani).

Dragoș Țigău deține active financiare de aproximativ 275.000 euro

În ceea ce privește cele două terenuri forestiere moștenite de soția lui Dragoș Țigău, este vorba despre o pădure de 40.700 metri pătrați și una de 272 hectare, ambele în localitatea Hudești, din județul Botoșani. Soții Țigău dețin în părți egale două apartamente în București, unul cu o suprafață de 96 metri pătrați, cumpărat în 2001, celălalt de 39 metri pătrați, cumpărat în 1997.

ADVERTISEMENT

Dragoș Țigău a moștenit, în 2010, un apartament de 60 metri pătrați la Ploiești, din care deține o cotă de 3/8. Pe numele ambasadorului din Kenya se află două mașini Mitsubishi, cumpărate în 2008, respectiv în 2011. Și rubrica activelor financiare este spectaculoasă, Țigău deținând mai multe depozite bancare, conturi curente și fonduri de investiții în lei, euro și dolari.

Cele mai mari sume sunt de 59.100 euro (cont curent la Banco Santander), 65.000 euro (depozit bancar la Banca Transilvania) și 29.993 USD (depozit bancar la Banca Transilvania). În total, Dragoș Țigău deține active financiare în valoare de 278.073 lei, 183.983 euro și 40.004 dolari, ceea ce înseamnă un total de aproximativ 275.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Dragoș Țigău a acordat un împrumut de 100.000 euro

În declarația de avere, Țigău a mai notat că a împrumutat, în nume personal, cu 100.000 de euro o persoană fizică, fără să precizeze data împrumutului și scadența acestuia. Conform documentului, Dragoș Țigău nu are datorii la bănci și nu a primit cadouri, servicii sau alte avantaje.

Rubrica veniturilor anuale este și ea extrem de consistentă. Astfel, Dragoș Țigău a încasat sumele de 31.903 lei, 32.996 euro și 23.783 USD ca activitate de reprezentare diplomatică, conform fișei postului, ceea ce înseamnă că diplomatul a avut un venit anual total de aproximativ 60.000 de euro, adică a câștigat 5.000 de euro pe lună.

Soția lui Dragoș Țigău a încasat 150.000 de lei (aproximativ 30.000 de euro) din arendare teren agricol și administrare teren forestier de la arendași din Prahova, Botoșani și de la Ocolul silvic Dărăbani, din județul Botoșani. În 2014, conform documentelor consultate de FANATIK, Beatrice Țigău a fost despăgubită de Consiliul Județean Prahova cu 19.088 lei pentru exproprierea unui teren arabil de 2.386 metri pătrați din Gherghița, aflat într-o zonă unde se amenaja un nod rutier.

ADVERTISEMENT
Poliția caută o tânără din Maramureş, care a plecat cu tot cu încasările...
Poliția caută o tânără din Maramureş, care a plecat cu tot cu încasările barului unde lucra. Ajutată de iubit, fata de 19 ani ar fi furat peste 10.000 de lei
La un an și jumătate de la despărțirea de Francesco Totti, Ilary Blasi...
La un an și jumătate de la despărțirea de Francesco Totti, Ilary Blasi a "dat cărțile pe față"
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e...
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e împreunare, împreunare, împreunare, s-au dus seva și puterea”
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Ultimul hotel UGSR de pe Valea Lotrului, închis după 42 de ani. „Noroc...
Ultimul hotel UGSR de pe Valea Lotrului, închis după 42 de ani. „Noroc cu privații“ FOTO
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
IPS Teodosie, urmărit penal! Este cutremur total în Biserica Ortodoxă Română
IPS Teodosie, urmărit penal! Este cutremur total în Biserica Ortodoxă Română
Câștigătoarea Miss Univers, acuzată de implicare într-o lovitură de stat în Nicaragua
Câștigătoarea Miss Univers, acuzată de implicare într-o lovitură de stat în Nicaragua
ȘOC TOTAL în showbiz! Tavi Colen a spus TOT adevărul despre scandalul cu...
ȘOC TOTAL în showbiz! Tavi Colen a spus TOT adevărul despre scandalul cu Alin Oprea
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras...
IMAGINI RARE cu fiul cel mare al Nicoletei Luciu. Detaliul care a atras atenția tuturor celor care au văzut pozele
Persoanele publice în care românii au cea mai mare încredere. Șoșoacă pe 5,...
Persoanele publice în care românii au cea mai mare încredere. Șoșoacă pe 5, Iohannis pe 9
Se deschide un nou drum spectaculos în România. E mai frumos decât Transalpina...
Se deschide un nou drum spectaculos în România. E mai frumos decât Transalpina sau Transfăgărășan!
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română