News

Ce averi au primarii stațiunilor montane de pe Valea Prahovei. Cum s-au îmbogățit în anii de mandat

Primarii celor mai mari patru stațiuni de pe Valea Prahovei sunt toți de la același partid, însă recordul de mandate îi aparține primarului din Sinaia
22.12.2023 | 09:33
Ce averi au primarii statiunilor montane de pe Valea Prahovei Cum sau imbogatit in anii de mandat
Ce bugete locale au principalele stațiuni de pe Valea Prahovei. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Stațiunile de pe Valea Prahovei, de la Sinaia până la Predeal, rămân principala opțiune pentru vacanțele de iarnă, în special pentru locuitorii Capitalei, dar nu numai. Deși, aproape în fiecare weekend, principala nemulțumire a turiștilor care aleg aceste stațiuni este legată de aglomerația de pe drumul național către aceste localități, rămâne relevant de știut ce bugete au aceste localități, cine sunt primarii care le conduc și ce averi au făcut aceștia în anii de mandat.

Sinaia, același primar din 2004

Sinaia, poate cea mai iconică stațiune montană din țară mai ales datorită istoricului localității, are astăzi o populație de circa 9.000 de locuitori. Orașul este condus, încă din anul 2004, de către primarul PNL Vlad Oprea, cel care-și va încheia anul viitor cel de-al patrulea mandat consecutiv în fruntea localității.

ADVERTISEMENT

Din CV-ul/ prezentarea de pe site-ul Primăriei Sinaia aflăm că acesta s-a născut în 68, la Brașov, iar în 1994 a absolvit Facultatea de Construcții din București. Din aceeași prezentare, aflăm că „pasiunea pentru politică l-a determinat, la câțiva ani după terminarea facultății” să se înscrie la masterul de geopolitică internațională de la Universitatea Hyperion, master pe care l-a terminat abia în anul 2007. „Gândirea sa practică și logică, intelectul ascuțit, dar si determinarea puternică l-au propulsat rapid pe scena politică unde a fost ales în numeroase funcții”, se mai arată în descrierea lui Vlad Oprea de pe site-ul primăriei.

Ce nu apare în CV-ul de pe site-ul primăriei este situația inedită prin care a trecut acesta în ultimii patru ani, după ce în 2016 a fost trimis în judecată de către DNA pentru că i-a concesionat șefului Poliției din Sinaia un teren, pe care acesta a construit un ansamblu rezidențial, la un preț mult subevaluat. În fapt, DNA a susținut că prejudiciul adus localității a fost de 200.000 euro.

ADVERTISEMENT

În anul 2019 Vlad Oprea avea să fie achitat definitiv de acuzația de abuz în serviciu, însă acesta s-a aflat sub control judiciar timp de 11 luni, timp în care nu și-a putut exercita funcția, ceea ce nu l-a împiedicat să câștige alegerile din 2016 cu 60% din voturi.

Potrivit declarației de avere din anul acesta, primarul Vlad Oprea deține trei terenuri agricole în județul Brașov, toate moștenite în 2012, o casă de vacanță în Ilfov, și ea moștenită și două apartamente în Sinaia. Primul dintre acestea, cu o suprafață de 205 mp, a fost cumpărat în anul 2006, iar al doilea, de 61 mp, doi ani mai târziu. Deci ambele apartamente au fost achiziționate până la finalul primului mandat.

ADVERTISEMENT

Acesta mai deține două autoturisme, o Mazda fabricată în 2009 și un Mercedes din 1968. La acestea se adaugă economii de circa 300.000 lei, dar și 37,5% din acțiunile firmei SC Privabenz 93 SRL. Firma administrează o benzinărie și stație GPL la ieșirea din Sinaia, ceilalți doi acționari ai societății fiind sora și mama primarului. În toamna acestui an, jurnalistul Virgil Burlă a scris că firma primarului nu doar că nu avea autorizație de securitate la incendiu, dar că a și executat o serie de lucrări de extindere, fără autorizație. Printre aceste lucrări ar fi vorba și de îngroparea unui rezervor de benzină lângă terasamentul căii ferate care trece prin oraș, lucrare despre care CFR nu știa nimic.

Benzinaria primarului din Sinaia
Benzinăria primarului din Sinaia

Firma, înființată în anul 1994, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 10 milioane lei și un profit de 144.000 lei. Practic, în declarația de avere din 2023, față de cea mai veche declarație de avere publică, cea din anul 2014, nu apar alte bunuri pe care primarul din Sinaia să le fi declarat. Totuși, o investigație Recorder publicată în luna ianuarie a acestui an vorbește de o serie de tranzacții imobiliare suspecte, desfășurate prin firma mamei primarului, de o nouă vilă pe care primarul și-a construiește în zona istorică a orașului și de modul în care, un greu alt greu din PNL, Lucian Bode, a cumpărat un teren în Sinaia chiar de la familia Oprea. De altfel, acuzații cu privire la afacerile familiei Oprea au apărut în presă încă de acum zece ani.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, Primăria Sinaia a avut un buget de 88 milioane lei, doar din taxele hoteliere încasând aproape 2,5 milioane lei.

Primar PNL și la Bușteni

În 2020, liberalii au reușit să câștige și Primăria Bușteni, obținând o victorie într-un fief PSD, prin candidatura lui Mircea Corbu, un om de afaceri local. Bușteniul avea la ultimul recensământ circa 8.300 de locuitori, iar anul trecut localitatea a avut venituri totale la bugetul local de 26,6 milioane lei. Din această sumă, doar salariile de bază ale angajaților din primărie au fost 3,3 milioane lei.

Potrivit declarației de avere din anul 2020, depusă odată cu candidatura la primăria orașului, Mircea Corbu nu deținea niciun teren sau apartament, dar avea în schimb trei autoturisme (un BMW, un Mitsubishi și un Audi) dar și o basculantă, iar în conturi menționa economii de 35.000 lei. Acesta mai menționa și un împrumut de 200.000 de euro acordat unui membru al familiei.

La acea vreme, acesta încasa un salariu de 16.900 lei, pentru funcția de director la firma de construcții SC Miracor Instal Srl, acolo unde lucra și soția sa ca „funcționar” și de unde încasa același salariu ca și el. Anul trecut, firma a avut o cifră de afaceri de 454.000 lei, înregistrând pierderi de 131.000 lei. Trei ani mai târziu, în ultima declarație de avere, singurele modificări care apar sunt economiile acestuia, acum în sumă totală de 45.000 lei, un credit de 95.000 lei luat în 2021 și dispariția basculantei, vândută în anii anteriori.

Azuga, condusă tot de către un liberal

Orașul Azuga, cu o populație de circa 3.900 de locuitori, este condusă din anul 2016 de primarul PNL Ciprian George Barbu. Anul trecut, veniturile la bugetul local al localității s-au ridicat la suma de 35,1 milioane lei.

În ultima declarație de avere din acest an, primarul Ciprian Barbu nu menționează că ar deține vreun teren, casă de locuit sau apartament. Cu un venit anual de 100.000 lei, acesta menționează doar un credit de 60.000 lei, luat în anul 2021, pe o perioadă de trei ani. Singurul bun imobil menționat este o casă de locuit, vândută pentru suma de 64.000 lei către Barbu Maria. În declarația din 2022, acesta menționa un teren intravilan de 104 mp în Azuga și o casă de locuit de 35 mp, în aceeași localitate.

În anul 2016, atunci când a câștigat alegerile pentru Primăria Azuga din funcția de consilier local, actualul primar era asociat la două firme, una în domeniul imobiliar, Mont Imobiliar Srl, care din acel an nu a mai avut activitate economică și a rămas cu datorii de 500.000 lei, și Mont Travel Srl, care administrează un hotel de 4 stele din Predeal. Firma a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,8 milioane lei. În anul 2017, acțiunile la cele două companii erau evaluate la circa 400.000 lei, însă astăzi ele nu mai apar în declarațiile de interese ale primarului liberal.

Declaratie de avere, 2017
Ciprian Barbu, declarație de avere, 2017

 

Primăria Predeal, tot în sarcina liberalilor

Orașul Predeal, oraș cu o populație de 4.000 de locuitori și un buget local de 43,7 milioane lei, veniturile pe anul 2022, este condus din anul 2020 de primarul liberal Sorin Ioan Ciobanu.

La acea dată, acesta deținea două apartamente în municipiul Brașov de 56 și 70 mp, cumpărate împreună cu soția în anul 2004 și era administrator la propria firmă DSC Business World Srl, de unde încasa un salariu anual de circa 25.000 lei. Valoarea acțiunilor la firmă era evaluată al circa 100.000 lei, iar acesta avea de plată un credit de 92.000 euro, scadent în 2038. La acea dată, actualul primar nu avea în conturi decât un sold de 47 lei.

În ultima declarație de avere însă, depusă în 2023, apar în plus un teren intravilan de 310 mp, achiziționat în 2021 și o casă de locuit, cu o suprafață de 154 mp în Predeal, pe lângă cele două apartamente din Brașov. În anul 2021, acesta a mai luat un credit bancar, scadent în anul 2031, în valoare de 270.000 lei.

pensiunea-anotimpuri
Pensiunea Anotimpuri, administrată de firma primarului din Predeal

Firma familiei, care administrează o pensiune din Predeal, este condusă acum de către soția primarului, care anul trecut a încasat doar 13.192 lei. Salariul de primar al soțului a fost de 80.000 lei. Anul trecut, pensiunea a adus familiei Ciobanu un profit de circa 24.000 lei, la o cifră de afaceri de 338.000 lei.

ADVERTISEMENT