News

Ce boală are Papa Francisc. Suveranul Pontif a făcut acum anunțul

Papa Francisc nu a reușit să-și citească discursul în cadrul unui eveniment organizat sâmbătă la Vatican din cauza tusei repetate
02.03.2024 | 13:08
Ce boala are Papa Francisc Suveranul Pontif a facut acum anuntul
Papa Francisc suferă de mai multe probleme de sănătate. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, care a suferit săptămâna aceasta de „o gripă ușoară”, a fost prezent la evenimentele de sâmbătă dimineața ce marchează deschiderea anului judiciar al Sfântului Scaun. Sfântul pontif nu a reușit însă să-și citească până la capăt discursul pregătit.

Care este boala de care suferă Papa Francisc

Sfântul Părinte a participat la toate angajamentele de sâmbătă dimineața însă a vorbit în fața audienței cu o voce “încremenită”. În Sala Binecuvântărilor, în timpul unui discurs deseori întrerupt de tuse, el însuși le-a explicat celor prezenți: „Vă mulţumesc tuturor, am pregătit un discurs, dar nu pot să-l citesc, din cauza bronşitei”.

ADVERTISEMENT

Discursul său a fost citit de unul dintre asistenții săi, Papa Francisc subliniind astfel importanța anului judiciar la Vatican. „Este nevoie de curaj pentru a merge până la capăt în aflarea riguroasă a adevărului, amintindu-ne că a face dreptate este întotdeauna un act de caritate, o ocazie de corecție fraternă care intenționează să-l ajute pe celălalt să-și recunoască greșeala.

Acest lucru este valabil mai ales atunci când apar comportamente deosebit de grave și scandaloase care trebuie sancționate, cu atât mai mult atunci când se produc în cadrul comunității creștine. Trebuie să avem curaj în timp ce ne angajăm să asigurăm desfășurarea corectă a proceselor”, a transmis acesta, potrivit presei din peninsulă.

ADVERTISEMENT

Și vineri, Papa Francisc, încă în convalescență după o criză de gripă, a delegat citirea discursului său pregătit la o conferință la Vatican unui consilier, invocând oboseala persistentă de la boala sa recentă. Suveranul Pontif, în vârstă de 87 de ani, a fost internat în spital pentru teste de diagnosticare la începutul săptămânii, după ce și-a anulat unele angajamente publice.

El și-a exprimat lupta sa continuă cu sănătatea, ridicând îngrijorări cu privire la capacitatea sa de a continua să conducă Biserica Romano-Catolică. Înmânându-i discursul său mons. Filippo Ciampanelli, Papa a explicat: “Încă sunt răcit și mă simt obosit după ce citesc o perioadă de timp”.

ADVERTISEMENT

Acest recul recent se adaugă la o serie de probleme de sănătate pentru Papă, care s-a confruntat cu spitalizări și probleme de mobilitate, inclusiv cu utilizarea unui scaun cu rotile și a unui baston din cauza unor probleme la genunchi anul trecut.

Listă lungă a problemelor de sănătate pentru Papa Francisc

Recentele sale probleme de sănătate, inclusiv infecții respiratorii și inflamații intestinale, au condus la îngrijorări cu privire la capacitatea sa de a-și îndeplini responsabilitățile de șef al Bisericii Catolice, mai ales având în vedere vârsta și istoricul său medical.

ADVERTISEMENT

Francis are un lung istoric de probleme de sănătate. El a suferit o intervenție chirurgicală în iunie pentru a repara o hernie abdominală și a petrecut nouă zile în spital. În iunie 2021 a suferit o operație la colon, iar din luna mai a anului trecut a fost văzut frecvent folosind un scaun cu rotile sau un baston de mers ca urmare a unei afecțiuni la genunchi.

De asemenea, papa a suferit de sciatică, ceea ce i-a provocat dureri de spate, de șold și de picioare. O acutizare l-a făcut să lipsească de la slujbele de Anul Nou și de Revelion din decembrie 2020, fiind pentru prima dată când problemele de sănătate l-au făcut să lipsească de la evenimente religioase majore.

Lui Francisc i-a fost extirpat o parte dintr-un plămân la începutul anilor 20, în timp ce se pregătea să devină preot în Argentina.

El a făcut deseori aluzie la posibilitatea de a demisiona dacă starea de sănătate precară l-ar împiedica să își facă treaba. Predecesorul său, Benedict al XVI-lea, a creat un precedent pentru demisiile papale, iar Francisc a spus că acestea ar trebui să devină o normă. Într-un interviu acordat postului de radio elvețian la începutul lunii martie, el a spus: “Aș putea demisiona dacă nu aș fi lucid”.

ADVERTISEMENT