Life

Ce conține, de fapt, pateul vegetal de post vândut în supermarketuri. Foarte mulți români îl consumă, cât de periculos e

Ce conține, de fapt, pateul vegetal găsit pe rafturile din supermarketuri. Mulți români îl consumă, dar este foarte periculos.
16.11.2023 | 18:33
Ce contine de fapt pateul vegetal de post vandut in supermarketuri Foarte multi romani il consuma cat de periculos e
Ce conține pateul vegetal de post din supermarketuri. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Pateul vegetal de post din supermarketuri este periculos pentru sănătate și nu ar trebui consumat. Produsul conține mai mulți aditivi care pot provoca afecțiuni grave.

Ce conține pateul vegetal de post din supermarketuri

În perioada postului, românii care îl țin caută diverse alimente cu care pot înlocui produsele de proveniență animală. Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile, dar mai există și dezlegări la pește în acest timp.

ADVERTISEMENT

În supermarketuri există diverse alimente produse doar din ingrediente vegetale, care se pot consuma în perioada postului. Un exemplu ar fi pateul vegetal, cu diferite arome, dar cât de sănătos este acest aliment?

Specialiștii spun că pateul vegetal de post din supermarket nu este deloc recomandat, deoarece conține aditivi periculoși pentru sănătate. În general, produsele de post nu conțin nutrienții necesari pentru organism.

ADVERTISEMENT

“Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutrițional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari și al conținutului ridicat de sare.

În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, așa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a explicat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Președinte APC România, potrivit apc-romania.ro.

ADVERTISEMENT

Câți aditivi conțin cele mai cunoscute pateuri vegetale

Unele pateuri vegetale conțin aditivi care pot duce la probleme de sănătate, după cum mai arată sursa menționată. A fost făcut un top al pateurilor vegetale în funcție de supermarketul care îl comercializează.

Pateul Cora conține 15 aditivi, în timp ce pateurile de la Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour, Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova în bucate conțin 11 – 13 aditivi.

ADVERTISEMENT

FUD, Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Mărășești, Clever, Delicii și capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova în bucate conțin 8 – 10 aditivi. Pateurile 365M, Delicii și capricii, Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul, Carrefour au 4 – 7 aditivi, în timp ce Inedit conține 0 – 1 aditivi.

E1520 (Propilen glicol) este un aditiv care poate produce stări depresive ale sistemului nervos central. E neurotoxic și cardiotoxic și poate produce dermatite atunci când este în contact cu pielea.

E635 (Ribonucleotid disodic) este un aditiv posibil cancerigen, găsit în 29 dintre produsele analizate. E621 (Monoglutamat de sodiu) poate provoca slăbiciune, dureri de cap, greață, arsuri, astm și chiar poate declanșa afecțiuni precum Alzheimer și Parkinson.

E412 (Guma guar) provoacă greață, balonări, crampe, alergii, astm sau eczeme, conform studiului efectuat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România.

ADVERTISEMENT