Life

Ce conține laptele praf din magazine și farmacii. Mulți nu știu că i se adaugă și acest ingredient controversat

Când poate deveni consumul de lapte praf un pericol. Ingredientul controversa care are efecte nocive asupra organismului.
23.03.2024 | 13:26
Ce contine laptele praf din magazine si farmacii Multi nu stiu ca i se adauga si acest ingredient controversat
Când poate deveni consumul de lapte praf un pericol. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Laptele praf este o alternativă destul de populară în rândul românilor și este utilizat, în special, de familiile care au copii. La un moment dat, cu toții n-am întrebat cum ia naștere acest produs. Au circulat fel de fel de teorii cu privire la procesul de fabricare al laptelui praf. Acum, însă, a venit momentul ca toată lumea să știe cum se fabrică, de fapt, controversatul lapte praf pe care îl găsim în magazine și farmacii.

Cum se produce laptele praf

De-a lungul timpului, laptele praf a fost privit de către mulți ca fiind un produs controversat. Pentru unii, procesul lui de fabricare a ridicat semne de întrebare. Ba mai mult, dat fiind faptul că se regăsește sub formă de pulbere, mulți au crezut că acesta nu este deloc hrănitor.

ADVERTISEMENT

Laptele praf ia naștere ca urmare a evaporării oricărei urme de apă din lapte. Acest proces vine la pachet cu multe avantaje, inclusiv unele ce țin de sfera logistică. Este evident faptul că laptele praf rezistă mai mult în timp și nici nu ocupă prea mult spațiu de depozitare.

Laptele praf este, de fapt, un lapte deshidratat, dar care își păstrează aceleiași valori nutriționale precum laptele lichid. Acesta se găsește sub mai multe forme și poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit ca agent de saturare.

ADVERTISEMENT

Potrivit viva.ro, prima producție de lapte praf a avut loc în 1832. De atunci și până în prezent, procesul lui de fabricare a suferit mai mult modificări. În zilele noastre, laptele praf ia naștere cu ajutorul tehnologiei spray drying, adică metoda uscării prin pulverizare.

Pericolele care se ascund în laptele praf

Laptele praf ia naștere din lapte integral, lapte bătut, zer sau iaurt. Pentru a ajunge în starea de pubere, laptele pasteurizat este lăsat într-un evaporator.

ADVERTISEMENT

După ce a atins procentul de 50% masă solidă, acesta ajunge într-o cameră cu temperaturi ridicate. În acest fel, este eliminată toată apa, rămânând doar pulbere de lapte.

În funcție de fiecare producător în parte, există mai multe metode prin care ia naștere laptele praf. Acesta mai poate fi produs prin metoda drum drying sau prin metoda deshidratării prin înghețare.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, laptele praf a ajuns să fie un produs destul de controversat. Se pare că multe dintre formulele de lapte pentru bebeluși conțineau ingrediente nocive. O mare parte din producători aleg să folosească oxisteroli.

Oxisterolii sunt derivați din colesterol, iar consumul lor excesiv poate avea efecte negative. Ba mai mult, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceștia pot fi responsabili pentru declanșarea plăcilor aterosclerotice.

În urmă cu mai bine de 15 ani, laptele praf a atenția tuturor, după ce în China s-a descoperit că acesta a fost contaminat cu melamină. Pe lângă melamină, s-a mai descoperit și faptul că avea în compoziție o doză foarte mare de proteină, dar și o bacterie care cauzează botulism.

ADVERTISEMENT
Tags: