News

Ce crede Nicolae Ciucă despre un posibil atac nuclear al Rusiei: ”Probabilitatea de a se întâmpla este una mică”

Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a comentat recent posibilitatea unui atac nuclear al Rusiei, în contextul războiului din Ucraina.
28.09.2022 | 21:51
Ce crede Nicolae Ciuca despre un posibil atac nuclear al Rusiei Probabilitatea de a se intampla este una mica
Nicolae Ciucă crede că sunt șanse mici să asistăm la un atac nuclear din partea Rusiei. Foto: facebook.com/IonelNicolaeCiuca
ADVERTISEMENT

Într-un interviu realizat de jurnaliștii Antena 3 CNN, liderul Guvernului României a declarat că în contextul războiului din Ucraina, scenariul unui atac nuclear al Rusiei nu poate fi neglijat, dar consideră că sunt șanse mici de a se ajunge la acest deznodământ.

Nicolae Ciucă crede că sunt șanse mici pentru a fi martorii unui atac nuclear

Cred că în momentul de faţă nu am pierdut acel minim de raţiune în care să gândim că dacă folosim arma nucleară rezolvăm situaţia conflictului sau cineva are de câştigat de pe urma folosirii ei.

ADVERTISEMENT

Aşa cum arată lucrurile acum, acest scenariu nu poate să fie neglijat. El trebuie să reprezinte o ipoteză de analiză la nivelul specialiştilor militari, iar probabilitatea de a se întâmpla, din punctul meu de vedere, este una mică.

(…) Știm bine că orice lovitură pe teritoriul unui stat membru înseamnă o acţiune împotriva Alianţei, iar răspunsul, în conformitate cu prevederile Articolului 5, este pe măsură”, a spus Nicolae Ciucă, potrivit antena3.ro.

ADVERTISEMENT

Cel care ocupă și funcția de președinte al PNL a mai afirmat că folosirea armei nucleare nu este o decizie care să aparţină doar unui singur om. De asemenea, el a adăugat că apăsarea butonului nuclear nu reprezintă doar o decizie politică.

Care sunt argumentele premierului

În cadrul interviului, Ciucă a declarat că activarea armelor nucleare reprezintă o decizie care implică mai mulţi factori de decizie. Altfel, premierul a fost întrebat cum ar reacționa oficialii de la București dacă țara noastră ar fi atacată de Rusia.

ADVERTISEMENT

Nicolae Ciucă a subliniat că pentru astfel de situații există planuri de acţiune care sunt foarte bine elaborate. În plus, el a completat că răspunsul în cazul unui atac este inclus în ansamblul sistemului defensiv al NATO.

Altfel, amintim că EuObserver a analizat recent ce s-ar întâmpla dacă Vladimir Putin folosește arma nucleară. S-a ajuns la concluzia că ar fi o decizie foarte riscantă pentru Rusia.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, NATO face planuri pentru situația unui atac nuclear declanșat de Putin, iar SUA au avertizat că vor fi consecințe catastrofale pentru Rusia dacă se va ajunge război nuclear.

ADVERTISEMENT