Life

Ce diferență este între benzina premium și cea normală. Cum îți dai seama care e cea potrivită pentru mașina ta

Cum se stabilește diferența între benzina normală și benzina premium. Detaliul pe care trebuie să îl cunoască toți șoferii.
02.02.2024 | 16:03
Ce diferenta este intre benzina premium si cea normala Cum iti dai seama care e cea potrivita pentru masina ta
Cum știi dacă benzina premium este potrivită pentru mașina ta. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Pentru șoferii cu experiență, nu mai este niciun secret faptul că tipul de benzină ales influențează funcționarea motorului. Deși majoritatea celor care au mașini tind să alimenteze cu benzină premium, se pare că aceasta nu are foarte multe beneficii pentru motor. Iată cum trebuie să alegi tipul de benzină potrivit pentru autoturismul tău.

Cum știi care este cea mai bună benzină pentru mașina ta

Alegerea tipului de benzină perfect pentru mașina ta poate fi o misiune grea, mai ales dacă nu cunoști prea bine diferențele dintre carburanți. De obicei, toate benzinăriile oferă la pompă două tipuri de motorină și două tipuri de benzină.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori, șoferii care se opresc să alimenteze cu carburant nu pun accent pe calitatea combustibilului. Prețul este cel care joacă un rol important în decizia lor și, așa se face că, în opinia lor, ce este mai scump este și mai bun.

Multe persoane aleg să alimenteze cu benzină premium, crezând că este cea mai bună variantă pentru mașina lor. Ei bine, realitatea este cu totul și cu totul alta, iar impactul pe care îl are asupra mașinii este unul semnificativ.

ADVERTISEMENT

În principal, este foarte bine să alimentezi mașina în funcție de motorul pe care îl are. Specialiștii susțin că mașinile sport, mașinile puternice sau cele de lux sunt cele pentru care benzina premium funcționează cel mai bine.

Cum se stabilește diferența dintre benzina normală și benzina premium

Nu mulți șoferi știu, dar diferența dintre benzina normală și benzina premium este dată de cifra octanică. Pentru anumiți posesori de automobile, această cifră nu este relevantă, ci reprezintă doar rezistența la autoaprindere a combustibilului.

ADVERTISEMENT

Cifra octanică este afișată la toate pompele de alimentare din România. La noi în țară, aceasta este afișată prin metoda Research, la fel cum se întâmplă în întreaga Europă. Spre deosebire de Statele Unite ale Americii și Canada care folosesc CO/M, CO/R va fi mereu mai mare.

La noi în țară, aproape toate tipurile de benzină au un CO/R cuprins în intervalul 95-100. Cu cât cifra octanică este mai mare, cu atât motoarele au rapoarte de comprimare mai mari.

ADVERTISEMENT

De obicei, pentru a îmbunătăți calitatea carburantului, majoritatea producătorilor adaugă anumiți aditivi. În timp ce pentru unele motoare poate fi un lucru benefic, pentru altele poate fi ceva destul de dăunător.

Există aditivi care devin un adevărat pericol pentru componentele mașinii. Unul dintre cele mai bune exemple este sulful. În timp, sulful tinde să se depună pe sistemul de evacuare al mașinii sub formă de zgură.

La fel de periculos și controversat este și aditivul pe bază de mangan. De-a lungul timpului, s-a demonstrat faptul că acesta are un impact negativ atât asupra mașinii, cât și asupra mediului.

Tocmai de aceea, este recomandat ca înainte de a alimenta de la pompă cu diverși carburanți, șoferii să știe exact nevoia motorului mașinii.

ADVERTISEMENT
Tags: