Life

Ce e bine să faci în ajunul sărbătorii Sfinților Petru și Pavel. Se spune că ți se va îndeplini o dorință

Ce să faci în ajunul prăznuirii Sfinților Petru și Pavel. Legenda spune că în acest mod o dorință mare ți se va îndeplini.
28.06.2023 | 12:42
Ce e bine sa faci in ajunul sarbatorii Sfintilor Petru si Pavel Se spune ca ti se va indeplini o dorinta
Ce să faci înaintea sărbătoririi Sfinților Petru și Pavel. Sursa foto: montaj Fanatik/ doxologia.ro/ protopopiatul-brasov.ro
ADVERTISEMENT

Sfinții Petru și Pavel sunt prăznuiți anual pe data de 29 iunie. De această sărbătoare se leagă mai multe tradiții și obiceiuri transmise din bătrâni. Se spune că există o metodă prin care poți face să ți se îndeplinească o dorință.

Ce să faci în ajunul sărbătoririi Sfinților Petru și Pavel pentru a ți se îndeplini o dorință

Sfinții Petru și Pavel sunt, poate, cei mai importanți propovăduitori ai creștinismului, motiv pentru care prăznuiți anual pe data de 29 iunie și sunt trecuți în calendar cu cruce roșie. La fel de important este, însă, și ajunul acestei sărbători.

ADVERTISEMENT

Se spune că în ziua de dinaintea sărbătoririi Sfinților Petru și Pavel spiritele cerului umblă libere prin lume și îi pedepsesc pentru cei care nu dorm acasă. Conform tradițiilor, pentru a se proteja împotriva celor care vor să se răzbune poartă în buzunare amulete.

Acestea constau în punguțe de culoare roșie în care se pune usturoi și pelin. Se spune că timp de trei zile Sfinții Petru și Pavel îi protejează pe agricultori în timpul furtunilor, iar culturile lor de grâu vor fi bogate.

ADVERTISEMENT

De aceea, în zonele rurale, sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Sânpetru și marchează startul sezonului de seceriș, dar și jumătatea verii agrare. Totodată, poți face ceva care să-ți asigure îndeplinirea unei dorințe.

În ajunul sărbătorii se ține post negru

Astfel, învățăturile din bătrâni arată că celor care țin post negru în ziua de dinaintea sărbătorii li se va îndeplini o dorință până la Buna Vestire. De asemenea, până atunci, cucul și privighetorile se vor opri din cântat, mai exact până pe 25 martie.

ADVERTISEMENT

Totodată, în timpul postului Sfinților Petru și Pavel sunt interzise mai multe lucruri. De exemplu, nu se fac deloc evenimente, incluzând nunți, botezuri sau cumetrii. Acest lucru se întâmplă deoarece Biserica susține că nu se cântă și nu se dansează.

De altfel, având în vedere că este post, nu se mănâncă de dulce de dulce: carne, ouă, lapte și brânză. Totodată, alcoolul și tutunul sunt strict interzise. La fel se întâmplă și cu relațiile intime, considerate un mare păcat.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru pe care credincioșii trebuie să-l facă este să se spovedească și să facă fapte bune. Femeile nu au voie să mănânce mere, deoarece pot să supere spiritele. Iar cele mai în vârstă trebuie să aștepte chiar până la Sfântul Ilie.

ADVERTISEMENT