Life

Ce efecte are rugăciunea asupra creierului. Explicațiile medicului Vlad Ciurea: “Deschide anumite porți”

Medicul Vlad Ciurea a explicat ce efecte are rugăciunea asupra creierului. Puțini știu că este foarte benefică pentru sănătate.
27.12.2023 | 14:48
Ce efecte are rugaciunea asupra creierului Explicatiile medicului Vlad Ciurea Deschide anumite porti
Efectele rugăciunii asupra creierului, explicate de medicul Vlad Ciurea. Sursa foto: Pixabay, Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Medicul Vlad Ciurea a spus ce efecte are rugăciunea asupra creierului, dar și a întregului organism. Nu mulți știu despre aceste beneficii, enumerate de neurochirurg.

Ce efecte are rugăciunea asupra creierului, potrivit medicului Vlad Ciurea

Cunoscutul neurochirurg a vorbit despre impactul rugăciunii asupra creierului. Sistemul nervos, inclusiv cel autonom, care reglează funcțiile involuntare ale corpului, precum respirația și ritmul cardiac, este afectat de rugăciune.

ADVERTISEMENT

Starea de rugăciune profundă poate oferi relaxare, dar poate duce și la schimbări în activitatea cerebrală. Atunci când se roagă, oamenii au parte de beneficii nu doar în cazul sistemul nervos, ci în tot organismul.

“Rugăciunea are un efect total asupra creierului. E un tablou foarte frumos cu Fecioara Maria care se roagă. Rugăciunea înseamnă ținuta, harul celui care se roagă, mâinile încrucișate, capul ridicat în sus către Ființa Supremă.

ADVERTISEMENT

O rogi (n.r. Ființa Supremă) să îți dea sănătate, să te binecuvânteze, să îți binecuvânteze casa, să te ajute. Îl implore să fie totul bine. Aceasta este rugăciunea. Rugăciunea intră din creier în întreg organismul.

Rugăciunea se desfășoară din creier și deschide anumite porți, ecluze în tot sistemul endocrin. Toate activitățile organismului pornesc. Rugăciunea este benefică pentru organism”, a explicat acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea pentru DCmedical.ro.

ADVERTISEMENT

De asemenea, unele studii au demonstrat că practicile spirituale, printre care și rugăciunea, pot afecta unele părți ale creierului. Meditația și rugăciunea au fost asociate cu schimbări în cortexul prefrontal, adică zona creierului asociată cu luarea de decizii, precum și cu gestionarea emoțiilor.

În plus, rugăciunea poate să influențeze și eliberarea de substanțe chimice în creier, precum endorfinele și serotonina. ACestea sunt asociate cu fericirea și cu starea de bine.

ADVERTISEMENT

Un alt beneficiu este faptul că rugăciunea poate antrena mintea astfel încât să devină mai concentrată, precum și pentru a dezvolta atenția. Capacitatea de concentrare poate deveni mai bună datorită unor asemenea practici spirituale, care implică concentrarea supra unui obiect sau a unei idei

Oamenii de știință au studiat efectele rugăciunii

De-a lungul timpului, cercetătorii au studiat efectele pe care le are rugăciunea. Știința nu poate studia existența Lui Dumnezeu, ci rezultatele credinței oamenilor în divinitate.

“Mulți oameni de știință sunt foarte sceptici în legătură cu orice aspect religios. Știința se bazează pe testarea relațiilor, proceselor și mecanismelor observabile.

Dar aproape prin definiție, rugăciunea, așa cum este operativizată în aceste studii, invocă implicarea lui Dumnezeu sau a unui fiu superior, ceva în afara limitelor fenomenelor naturale, pe care știința nu poate studia cu adevărat”, a explicat Kevin Masters, profesor de psihologie clinică în domeniul sănătății la Universitatea din Colorado, Denver, potrivit CNN, mai arată sursa menționată.

ADVERTISEMENT