Nu este persoană din lume care să nu fi auzit, măcar o dată în viață, de caviar. Este considerat unul dintre cele mai scumpe alimente și este un adevărat simbol al rafinamentului. Dat fiind prețul său piperat, cei care își permit să îl consume sunt foarte puțini la număr.
Încă din cele mai vechi timpuri, caviarul a fost privit ca unul dintre alimentele tipice clasei burgheze. Doar cine avea bani și gusturi alese își putea permite să mănânce acest aliment atât de controversat.
În continuare, caviarul face parte din categoria alimentelor de care nu se poate apropia oricine. Este foarte scump, așa că majoritatea pofticioșilor se mulțumesc doar să îl admire din imaginile de prezentare.
Caviarul este definiția luxului, iar în funcție de buget și preferințe, doritorii pot găsi caviar mai ieftin, dar și caviar foarte scump. Curioșii care au căutat, deja, pe internet să vadă de câți bani trebuie să dispună pentru a-și satisface pofta, sigur au avut o surpriză.
De obicei, acesta vine în recipiente mici. Un singur borcan de 100 de grame de caviar poate ajunge să coste și 1.500 de lei. Cea care influențează cel mai mult costul său este calitatea.
Caviarul este considerat un aliment de lux pentru că provine de la una dintre cele mai nobile rase de pești. Și anume, sturionul. Pentru ca produsul finit să ajungă pe mesele pofticioșilor, este nevoie de foarte mult timp pentru ca sturionii să se dezvolte și să ajungă la maturitate.
Un alt aspect care face ca acest produs să fie unul de lux este modul în care se colectează. Procesul de colectare al bobițelor negre este unul migălos și necesită foarte multă atenție. În acest caz, nu este permisă vreo greșeală.
Boabele se colectează manual, iar cei care fac acest proces se asigură că nu alterează nimic și că totul este intact. După ce au fost colectate, boabele de caviar sunt depozitate în condiții speciale care le ajută să își păstreze calitatea.
Deși este un aliment foarte scump, asta nu înseamnă că nu există cerere pentru el. De fapt, cererea mare face ca prețul lui să fie mereu în creștere. Este foarte greu pentru producătorii de caviar să satisfacă toate cererile, mai ales că unele specii de sturioni au început să fie pe cale de dispariție.
În prezent, potrivit atlas-georgrafic.net, există mai multe tipuri de caviar, menite să satisfacă toate gusturile. Majoritatea celor care preferă să consume caviar, se orientează după caviarul Beluga sau caviarul Ostera. Însă, cine nu și le permite pe acestea pentru că sunt destul de scumpe, poate opta pentru variante mai accesibile.
Un pic mai ”prietenos” cu bugetul este caviarul de păstrăv și de somon. Aceste tipuri de caviar sunt mai ieftine, iar calitatea lor nu este una de lux. Gustul caviarului de somon sau de păstrăv nici nu se compară cu cel al caviarului de sturion.