Boala cu care a fost diagnosticat Bruce Willis (67 de ani), demența frontemporală, nu are tratament, iar simptomele diferă de la pacient la pacient. Actorul a primit recent acest diagnostic, iar familia a făcut anunțul trist.
Recent, familia renumitului actor a anunțat că acesta a primit un diagnostic crunt din partea medicilor. Inițial, aceștia au crezut că actorul suferă de afazie, o boală neurodegenerativă care provoacă probleme ale vorbirii, însă este vorba despre o afecțiune mult mai gravă, demența frontemporală.
Acesta este un termen folosit pentru un grup de tulburări cerebrale care afectează, în primul rând, lobii frontali și temporali ai creierului. Aceste zone sunt asociate cu personalitatea, comportamentul și limbajul. În cazul unui diagnostic de demență frontemporală, porțiuni ale acestor lobi se micșorează.
Semnele și simptomele bolii variază în funcție de care parte a creierului este afectată. Unele persoane care suferă de această afecțiune au schimbări dramatice de personalitate și devin fie impulsive, fie indiferente emoțional. În schimb, altele își pierd capacitatea de a folosi limbajul în mod obișnuit, potrivit specialiștilor Mayo Clinic.
Cei care suferă de demență frontemporală pot fi diagnosticați greșit cu o problemă psihiatrică sau chiar cu boala Alzheimer. Boala tinde să apară mai timpuriu Alzeimer și începe se manifeste, în general, între vârsta de 40 și 65 de ani, însă poate apărea și mai târziu. Potrivit studiilor, această boala reprezintă cauza a aproximativ 10% până la 20% din cazurile de demență.
Lobii frontali și temporali ai creierului celor care suferă de această boală se micșorează, iar anumite substanțe se acumulează în creier. De obicei, cauzele acestor schimbări sunt necunoscute și există mutații genetice care au fost legate de demența frontemporală. Mai bine de jumătate dintre cei afectați nu au avut în familie cazuri de demență, notează observatornews.ro.
Cercetătorii au confirmat, recent, mutațiile genetice și căile moleculare similare între demența frontemporală și scleroza laterală amiotrofică (ALS), însă este nevoie de mai multe cercetări pentru ca legătura dintre cele două afecțiuni să fie înțeleasă.
Simptomele demenței frontemporale variază de la pacient la pacient, în funcție de ce regiuni cerebrale se atrofiază. Potrivit cercetătorilor, simptomele se încadrează în următoarele categorii:
Schimbările de comportament:
Dificultăți de mișcare:
Probleme de vorbire:
Din păcate, pentru boala lui Bruce Willis nu există niciun tratament specific în prezent. Medicamentele utilizate pentru a trata sau încetini boala Alzeimer nu par să aibă rezultate pentru cei care au demență. Mai mult, unele chiar pot agrava simptomele demenței frontemporale. Simptomele pot fi însă gestionate cu ajutorul medicamentelor și a terapiei de vorbire.
Emma Heming Willis, soția actorului, a fost cea care a făcut anunțul diagnosticului. Deși a fost o veste cumplită pentru ei, membrii familiei sunt împăcați cu gândul că, în sfârșit, Bruce Willis are un diagnostic clar. Acesta a fost nevoit să se retragă din lumea actoriei din cauza problemelor de sănătate, care au început să apară anul trecut.